Haberler

Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçı Birliği'nin Ocak Ayı İhracat Performansında...

Üretim ve ihracatta dünyanın en büyükleri arasındaki üç sektörün çatı örgütü Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 248 milyon dolar oldu.

Üretim ve ihracatta dünyanın en büyükleri arasındaki üç sektörün çatı örgütü Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 248 milyon dolar oldu.

Üretim ve ihracatta dünyanın en büyükleri arasındaki üç sektörün temsil edildiği tek koordinatör birlik olan Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), ocak ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 2 düşüşle 248 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Üç sektör ihracatı, aynı dönemde miktar bazında yüzde 13 azalarak 1 milyon ton oldu. Son 12 aylık performansta ise ÇCSİB, değer bazında yüzde 1 artışla 3 milyar 358 milyon dolar ihracata imza attı. Miktar bazında satışlar ise yüzde 7 azalarak 16,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

-"EN FAZLA İHRACATI LİBYA, IRAK, İSRAİL GİBİ ÜLKELER GERÇEKLEŞTİRDİ"-

Birlik bünyesindeki çimentonun ihracatı miktar bazında yüzde 16, değer bazında yüzde 20 azaldı. Seramik sektörü ihracatında da miktar bazında yüzde 16 kayıp var. Seramik ve cam ihracatı değer bazında ise ortalama yüzde 18 artış kaydedildi. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'ne bağlı ÇCSİB bünyesindeki sektörlerden çimentonun ocak ayı ihracatı, miktar bazında yüzde 16 azalarak 852 bin ton, değer bazında ise yüzde 20 azalarak 49 milyon dolar oldu. Sektör ocak ayında en fazla ihracatı Libya, Irak, İsrail, Ekvator Ginesi ve Gana gibi ülkelere gerçekleştirdi.

-"SERAMİK VE CAM İHRACATI DEĞER BAZINDA ARTTI"-

ÇCSİB ihracatından yüzde 35'lik oranı ile en fazla pay alan seramik sektörü ise miktar bazında kayıp yaşarken değer bazında artış kaydetti. Seramik sektörünün ocak ayı ihracatı miktar bazında yüzde 16 azalarak 158 bin tona geriledi, değer bazında ise yüzde 13 artarak 90 milyon dolar seviyesine ulaştı. Seramik sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler; Almanya, İngiltere, İsrail, Irak, Fransa ve ABD olarak sıralandı. Seramiğin alt gruplarından seramik kaplama malzemelerinde ihracat değer bazında yüzde 18 artışla 52 milyon dolara, seramik sağlık gereçleri ihracatı ise değer bazında yüzde 24 artarak 16 milyon dolar seviyesine ulaştı.

ÇCSİB bünyesindeki ihracattan yüzde 27 pay alan cam sektörü ise miktar bazında yüzde 15, değer bazında da yüzde 24 artış gösterdi. Ocak ayında ürünlerini en fazla Almanya, İtalya, İngiltere, Azerbaycan-Nahcivan ve Bulgaristan gibi ülkelere ulaştıran cam sektörü, 68 milyon dolar değerinde toplam 45 bin tonluk ihracat kaydı gerçekleştirdi.

-"İHRACAT ARTIŞINA YÖNELİK UMUTLARIMIZI ARTIRIYOR"-

Yerli kaynakları en fazla kullanan stratejik sektörleri barındıran ÇCSİB'in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özinönü, dünya ekonomisinde yaşanan sorunların ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti. Bu yıl Türkiye'nin ihracatta yeniden atağa kalkmasını hedeflediklerini vurgulayan Özinönü, "ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere büyük pazarlardaki görece iyileşmeler, ihracat artışına yönelik umutlarımızı artırıyor" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Almanya İsrail Libya Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title