Haberler

Çilek Bir Köyün Kaderini Değiştirdi

Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Şeyh köyünde dört yıl önce ilçe kaymakamlığının destekleriyle modern ve organik çilek üretimine başlandı.

Çorum'un İskilip ilçesine bağlı Şeyh köyünde dört yıl önce ilçe kaymakamlığının destekleriyle modern ve organik çilek üretimine başlandı. Dağlık bir arazi ve çorak topraklara sahip olan köyün kaderi çilek ekiminin ardından değişti ve köyden kente göç durdu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Köksal Katrancı'nın öncülüğünde 2011 yılında hayata geçen proje ile ilk etapta 1 dekarlık arazide oluşturulan demonstrasyon bahçesinde çilek üretimine başlandı. Her geçen yıl çilek üretimine gösterilen ilginin artmasıyla çilek ekimi yapılan arazi 200 dekara ulaştı. Köy halkının dört elle sarıldığı çilek üretimi sayesinde dağlık bir yapıya sahip olan köyde çorak topraklarda çilekle yeniden hayat buldu. Artan üretim ve gelir getirici özelliğiyle Şeyh köyünde göçün de önüne geçildi. Geçmiş yıllarda iş bulmak için büyük şehirlere giden köylüler çilek üretimi ile tekrar köylerine döndü. Köylerine yeniden dönerek çilek tarlalarında çalışan köylüler, doğdukları topraklarda karınlarını doyurmanın mutluluğunu yaşıyor. Önlerine yeni hedefler koyan köylüler ilk etapta markalaşmak, daha sonra ise dış pazara açılmanın planlarını yapıyor. Markalaşma konusunda ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İskilip Kaymakamlığı köylülere büyük bir destek veriyor.

EN GÜZEL ÇİLEK YARIŞMASI YAPILDI

Şeyh köyünde bu yıl yapılan ilk çilek hasadı nedeniyle en güzel çilek yarışması düzenlendi. Yarışmaya İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve davetliler katıldı.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen "En Güzel Çilek" yarışmasında köylüler yetiştirdikleri çilekleri jürinin beğenisine sundu. 27 ayrı üreticinin yarıştığı etkinlik kapsamında jüri ilk üç üreticiyi ürettikleri çileğin kokusu, tadı ve diğer özelliklerini dikkate alarak belirledi. Yarışma sonunda ilk üçe giren üreteciler altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Yarışma sonunda ayrıca birinci olan çilek yapılan açık artırma ile bin TL'ye satıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Köksal Katrancı, ana hedeflerinin çilek üretimi köyün ve bölgesinin bölgenin hem hayvansal hem bitkisel olarak organik kapsamına alınması olduğunu söyledi.

Köyde bayanlara yönelik çilek yetiştiriciliği kursu düzenlediklerini dile getiren Katrancı, ""Günümüzde kadın iş gücünün daha nitelikli seviyelere ulaşmasını istiyoruz. 45 başvuru oldu. 22 kursiyerle kursumuzu başlattık. 32 gün süren kurs sonunda 21 kursiyerimizle kursu başarıyla tamamladık. Buradan kursiyerlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

"200 DÖNÜM ÇİLEK BAHÇESİYLE KÖYÜN KADERİ DEĞİŞTİ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Şeyh köyünün kendileri için rol model olan bir köy olduğunu dile getirdi. Her şeyin 700 metrekare bir hayal ile başladığını dile getiren Ermiş, bugün 200 dönüm alanda çilek üretimi yaptıklarını açıkladı.

Şeyh köyünde üretilen çileklerin Türkiye'nin en lezzetli çileklerinden olduğunu anlatan Ermiş, "Biz bu köyde yaptığımız çalışmaları bakanlığımıza, ilimize ve ilimizin dışında organik pazarları olan yerlere tanıttık. Yavaş yavaş meyvelerini almaya başladık. İstanbul'dan buradaki ürünleri almaya talip olan firmalar var. Bu buradaki üretim yapan insanlarımızın, onlara destek ve katkı veren herkesin başarısı. Bundan sonra çilek üretiminin diğer köylerde de olmasını istiyorum. Arazisi az olsa bile köyümüz verimli topraklara sahip. Yaptığımız üretimlerin farkına vardık. 200 dönüm çilek bahçesiyle köyün kaderi değişti. Kooperatif kurma çalışmaları var. Bunu başarırsak sadece üretim değil, üretime katma değer kazandırarak yeni bir model ortaya çıkarırsak büyük bir başarı olacak. Bunu yapacak azim ve ruh bu köyde var" diye konuştu.

Üretimin temel kaynağının bayanlar olduğuna dikkat çeken Ermiş, kurs açarken bayanlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını, bayanların varolduğu müddetçe üretimlerin istenilen seviyeye ulaşacağını sözlerine ekledi.

İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy ise, Şeyh köyünde bir başarı hikayesinin yazıldığını söyledi. Küçük alanlarda mikro kredilerle, küçük desteklerle çilek üretiminin başladığına dikkat çeken Kaymakam Gürsoy, artık büyük bir gerçek olarak önlerinde durduğunu kaydetti.

Köyün üretim ve pazarlama çarkını döndürebilecek bir noktaya geldiğini anlatan Gürsoy, "Bunun emarelerini net bir şekilde görüyoruz. Çilek sadece burada yetiştirilsin diye bir taassup içerisinde değiliz. Bizim milletimiz görerek öğreniyor. Başarıyı gördüğü zaman vatandaşımız ona daha çok sahip çıkıyor. İskilip'in diğer köylerinde, Çorum'un diğer ilçelerinde bu üretim devam edecektir diye ümit ediyorum. bir şeyi üretiyorsak pazarlamasını da aynı oranda düşünmek zorundayız. Ne kadar çilek üretimi yapılırsa pazarlama noktasında elimiz o kadar güçlü olur. Bunun sevindirici örneklerini görmeye başladık. Kooperatif kurulsun çalışmalarımız boşa gider diye serzenişimiz vardı. Kooperatifin kurulması noktasında son aşamaya gelindi. Kooperatifin kurulmasıyla birlikte bu emeklerin boşa gitmeyecek ve emeklerin karşılığı alınacak" ifadelerini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İskilip Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title