Haberler

Çil Kekliklerden İlk Yumurta Sevinci

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'nda, nesli tükenme tehlikesi altında olan ve 2013 yılında üretim çalışmalarına başlanan çil kekliklerden ilk yumurtalar alınmaya başlandı Bölge Müdürü Kuşçu: "Çalışmalar sonunda tesisimizde 2014 yılında 14 bin kınalı.

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'nda geçen yıl üretim çalışmalarına başlanan çil kekliklerden bazıları, ilk kez yumurtladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki söz konusu istasyonda 2009 yılından itibaren, her yıl artarak devam eden kınalı keklik üretiminin yanında 2013 yılında da çil keklik üretimine başlandığı anımsattı.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 250 anaç çil kekliğin üretiminin başarıyla tamamlandığını ifade eden Kuşçu, şunları kaydetti:

"2014 yılında, üretilen bu 250 damızlık çil keklikle yumurta üretiminde geçilmesi hedeflendi. Ancak kınalı keklik üretiminden farklı özellikte olan bu hayvanların çok hassas olduklarından, kafeslerde yan kafesleri görmemeleri için özel aparatlar takılarak birebir olarak eşleştirildi. Üretim çalışmasında yaklaşık bir aylık süre sonunda kekliklerin yumurtlamaya başlandıkları gözlemlendi. Bu çalışmalar sonunda tesisimizde 2014 yılında 14 bin kınalı keklik ve 2 bin çil keklik üretilmesini hedefliyoruz. Üretilen çil keklikler önümüzdeki yıllarda doğaya yerleştirilmesini planlıyoruz. Bu çalışmalar özel sektörde keklik üretimi yapmak isteyen girişimcilere de örnek teşkil etmesi bakımından önemli."

Kuşçu, istasyonda kınalı kekliğin yanında çil keklik üretiminin de artarak devam edeceğini sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kuşçu Şuhut Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title