Haberler

Taşeron İşçilere Kadro İçin Çıkan Kanun 1 Yıl Ertelenmiş

Güncelleme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmalarına ilişkin kanunun çıktığını söyledi. Yasanın uygulanması ise sessiz sedasız 2016'ya ertelenmiş.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda taşeron personel kullanımını sınırlayan kanuni düzenleme yaptıklarını ve bu konuda kararlı olduklarını açıkladı. Ancak Şimşek'in sözünü ettiği düzenlemelerin önemli bir bölümü sessiz sedasız 2016 yılına ertelendi.

Şimşek, taşeron çalışanlarla ilgili açıklamayı dün A Haber'de katıldığı bir programda yaptı. Taşeron işçilerin hem durumlarını düzelttiklerini, hem de haklarını iyileştirdiklerini belirten Şimşek, "Bu kanuni düzenleme ile biz çok net olarak dedik ki 'Kamuda asli işi yapanlar kadroya alınacak.' Ama hizmet alımı konusu esas faaliyet konusu olmayan noktalarda hizmet alımı devam edebilir. Mesela şöyle Maliye Bakanlığı'nın işi nedir bütçe yapmak vergi toplamak vesaire mesela güvenlik bizim işimiz değil. Dolayısıyla şunu anlatmaya çalışıyorum. Yani biz bu konuda kanuni düzenlemeyi yaptık. Çok güçlü bir irade de ortaya koyduk" dedi.

EYLÜL 2014'DE YASALAŞTI

Bakan Şimşek'in sözünü ettiği düzenleme, 11 Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayınlanan 6552 sayılı torba kanunla yapıldı. Torba kanunun 10. maddesiyle, kamu kurumlarında hangi alanlarda taşeron çalıştırılabileceğine ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'nın bir liste hazırlaması öngörüldü. Bu listeye göre de, Bakanlar Kurulu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hangi alanlarda personel hizmet alımı yapabileceğini ilan edecek ve kamu kurumlarının her alanda taşeron işçi alımı yapması engellenecekti. Bu madde, dün itibariyle tam 13 aydır yürürlükte bulunuyor. Ancak bugüne kadar Bakanlar Kurulu taşeron alımlarını sınırlayacak listeyi yayınlamadı, listenin niye geciktiğine ilişkin bir açıklama da kamuoyuna yapılmadı.

BÜROKRATLAR ISRAR EDİNCE

Eylül ayında yasalaşan aynı torba kanunun 11. maddesinde de kamuda taşeron çalıştırılmasına ilişkin kısıtlayıcı hükümler de yer aldı. Buna göre, kamuda taşeron olarak çalıştırılan personel sözleşme konusu iş dışında başka bir işte çalıştırılamayacak, buna uymayan bürokratlara da ceza verilecekti. Taşeron sınırlamasına aykırı davranan bürokratlar hem kamunun uğradığı zararı karşılayacak; hem de aylıklarının 5 katı tutarında para cezasıyla cezalandırılacaktı. Ancak 23 Nisan 2015'te meclis kapanmadan hemen önce çıkarılan son torba yasaya, bürokratların ısrarı üzerine tek cümlelik bir madde eklendi. Dikkat çekmeden meclisten geçen ve yasalaşan bu maddeyle, "taşeronların kendi alanları dışında çalıştırılmasını yasaklayan ve kısıtlamalara uymayan bürokratlara ceza verilmesini içeren düzenlemelerin" 1 Ocak 2016'ya kadar uygulanmayacağı hüküm altına alındı. Böylece kamuda taşeron personel kullanımını sınırlayan en önemli yasa maddesi; herhangi bir gerekçe olmaksızın ötelenmiş oldu.

KAMUDA TAŞERONDURMUYOR

Eski Çalışma ve Sosya Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de Temmuz 2014 itibarıyla çalışan toplam 1 milyon 361 bin 673 taşeron işçi çalıştığını; 755 bin 81 işçinin kamuda, 606 bin 292 işçinin özel sektörde alt işverene bağlı olarak çalıştığını açıklamıştı. Kamuda taşeron çalışan sayısının 2015 yılı itibariyle bir milyona yaklaştığı belirtilirken; en az 200 bin çalışanın kamunun asıl işlerinde hizmet verdiği tahmin ediliyor.

ALIMLAR BAŞLADI

Karayollarında'nda asıl işi yaptığı için kadroya alınması gerektiği yargı kararıyla kesinleşen Karayolu çalışanları için de, kadro çalışmaları başladı. Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar, 31 Ağustos itibariyle 600 çalışanın kadroya geçtiğini, 5 bin çalışanın da 19 Ekim'de kadroya alındığını açıkladı. Ağar, "Kasım ayı itibariyle süreç tamamlanmış olacak" dedi. Hürriyet, yargı kararıyla kadroya geçme hakkı kazanan Karayolu işçilerinin yapılan açıklamalara karşın, halen kadroya alınmadığını Ağustos ayı ortasında yaptığı haberle duyurmuştu. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Eylül Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (59)

bu kadar basit:

emin olun ki ! Taşerona kadro versin ve emekliye aynı şekilde iyeleştirme yapsın SEÇİMDEN ÖNCE Tek başına iktidar olur ama seçimden sonraya bırakırsa koalisyon kaçınılmazdır.

58
0
yanıtYanıtla
Taşeron işçi:

Taşeron İşçiler 1 Kasımda Akp yi ana muhalefet partisi yapacak

32
5
yanıtYanıtla
UMURLARINDA DEĞİLİZ EYYY KURU KALABALIK:

AKP VATANDAŞIN CEBİNE GİRECEK HİÇBİŞEY YAPMAZZZZZ, SADECE DUBLE YOL HAVAALANI YAPARLAR ONUDA NASIL NİÇİN YAPTIĞINI ARTI SAĞIR SULTANDA DUYDU MAMA İÇİN KOMİSYON İÇİN, CENGİZ İNŞAATIN SAHİBİNİN NE DEDİĞİNİ BURADA BİLMEYEN YOKTUR SANIRIM

29
1
yanıtYanıtla
taşeron kadro yok:

sınav a girsinler kpss

10
19
yanıtYanıtla
21 DİYARBAKIR:

ARTIK HİÇ BİR DEDİYİNİZE İNANMIYORUM YAZIKYAZIK GÜZELİM ÜLKEM BU HALERE GELDİ

23
3
yanıtYanıtla
eliza:

12 yıldır taşeronda çalışıyorum. bu seçimden önce kadro yoksa oyda yok akp ye bu kadar net

25
0
yanıtYanıtla
serdar:

Hayatınız yalan taşeron ama telefonu var yetmez mi?

25
0
yanıtYanıtla
erzurum:

ülke bu halde ise bu bozuk zihniyetler yüzünde böyle utanma arlanma yok. sade kendilerine ve akplilere çalışırlar. ülkde birlik bereberlik kalmadı israil yandaşılar

23
0
yanıtYanıtla
SAMSUNLU:

EY MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, ŞİMDİYE KADAR SİZİ TEK BAŞINA İKTİDAR EDEN ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ VE TAŞERON İŞÇİLERDİ. SİZ BUNA RAĞMEN HALA PATRONLARI, PARA BABALARINI VE İŞADAMLARINI MEMNUN ETMEYE, ONLARI ZENGİN ETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ. BURADA KİMSE SİZDEN ÇOK ŞEY İSTEMİYOR, CANINIZI İSTEMİYOR, SADECE ADALET İSTİYOR. UNUTMAYIN SİZ LÜKS İÇİNDE YAŞARKEN, 5 KURUŞ HESABI İLE MARKET MARKET DOLANANLAR VAR. MAĞDUR EDİLEN ASGARİ ÜCRETLİ VE TAŞERON AİLELERİNİN VEBALİ VE GÜNAHI SİZİN BOYNUNUZADIR.

21
0
yanıtYanıtla
Yiğitçe:

Milletvekili maaşlarına gelince, bir gecede yüzde 50 civarında zam yaptınız. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine gelince, 5 yıldır oyaladığınız yetmiyormuş gibi bir de utanmadan ''kaynak'' bulmaya çalıştınız. Seçim telaşı ve sıkışınca asgari ücrete 1300 TL diyebildiniz. Nerede samimiyet, nerede ahlak. . . . .

20
0
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title