Haberler

Cihaner ve Berk'in Yargılandığı Dava

Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay Genel Kurul Salonu'ndaki duruşmaya, İlhan Cihaner ve bazı sanıklar katıldı. Duruşmadan vareste tutulan Orgeneral Berk ise duruşmaya katılmadı. Duruşmayı bazı CHP milletvekilleri ile YARSAV Başkanı Murat Arslan ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de izledi.

Duruşmada, tutanakların okunmasının ardından söz alan İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, gizli tanıklarla ilgili bir önceki duruşmada verdikleri dilekçeyi tekrar ettiğini söyledi.

Gizli tanıklıkla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesinin kararlarına atıfta bulunan Kazan, bir önceki duruşmada, heyete Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucu aldığı gizli tanıklıkla ilgili kararı sunduğunu hatırlattı.

Kazan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in adli yıl açılışında yaptığı "Hukuka aykırı işlemlerin hedefi olan gazetecilerin, siyasetçilerin, hakim ve cumhuriyet savcılarının, bürokratların ve kritik noktalardaki silahlı kuvvetler mensupları ile emniyet görevlilerinin toplum ve devlet hayatı açısından taşıdıkları önem dikkate alındığında, söz konusu ihlallerin adalet sisteminin rutin işleyişinden kaynaklanan münferit hatalardan ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir" şeklindeki sözlerini aktardı.

HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz'ın, basın mensuplarına verdiği bir demeçteki, "Yasa dışılığa, adalet ülküsü dışında hareket eden, hukuk zemininde kalmayan eylemlere göz yumulduğunda neler yaşandığını yakın bir geçmişte Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir-İstanbul Casusluk, Hanefi Avcı, İlhan Cihaner, Ahmet Şık, Nedim Şener soruşturma ve davalarında hep birlikte gördük, izledik ve ders aldık" şeklindeki sözlerini de dilekçeye koyduğunu anlatan Kazan, "Bu durumda, hangi gizli tanığı ne için dinleyebilirsiniz, suç örgütünün yarattığı gizli tanıkları nasıl dinleyebilirsiniz" diye sordu.

Turgut Kazan, AİHM, Anayasa Mahkemesi kararları ve diğer somut gerekçeler karşısında gizli tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmesini ve davanın artık sonuçlanmasını istediklerini dile getirerek, "Yaşadığımız bu süreçlere sebep olan herkesi şikayet edeceğiz, hesap vermelerini sağlayacağız ama bunu yapmamız için artık ne olur davamızı bitirin" diye konuştu.

Diğer sanık avukatları da Turgut Kazan'ın, gizli tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmesi ve davanın bir an önce bitirilmesi talebine katıldıklarını söyledi. Sanıklar da aynı yöndeki taleplerini dile getirdi.

Söz alan sanık emekli Albay Ali Tapan, "Şehit cenazeleri nedeniyle, emekli olsam da yüreğimiz burkuluyor. Bu suç örgütünün, polis, savcı ve hakimlerden oluşan bu örgütün terör örgütü PKK ile ilişki içinde olduğunu ve onun amacına hizmet ettiğini gösteren birkaç delili huzurunuza sunmak istiyorum" dedi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken ise duruşmanın bu aşamasında sadece gizli tanıkların dinlenip dinlenmemesiyle ilgili talepleri alacağını belirterek, Tapan'ın söz ettiği delilleri daha sonra sunmasını istedi.

Savcı esas hakkında mütalaasını hazırlayacak

Görüşü sorulan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ise gizli tanıkların dinlenmesinin, dava dosyasına yeni bir katkı sağlamayacağını, yargılama sürecinin uzamasına sebebiyet vereceğini belirterek, dinlemeden vazgeçilmesini istedi.

Sanıklara isnat edilen "tehdit" suçunun mağduru gözüken gizli tanık "Erzincan"a yasal haklarını hatırlatıcı bir tebligat yazılması görüşünü de ileten Savcı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için süre talep etti.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıklayan Başkan Eken, yargılama sırasında toplanan deliler nedeniyle dosyanın yeterince açıklığa kavuştuğu, soruşturma evresinde ifadeleri alınan gizli tanıkların dinlenmesinin sonuca etkili olmayacağı sonucuna vardıklarını söyledi.

Eken, bu nedenlerle davanın gereksiz şekilde sürüncemede kalacağı anlaşıldığından henüz dinlenmeyen tanıkların ve gizli tanıkların dinlenmelerinden vazgeçilmesine karar verildiğini kaydetti.

Hüseyin Eken, gizli tanık "Erzincan"a ise "sanıklardan şikayetçi olup olmadığı, davaya katılmak isteyip istemediğinin" sorulması için müzekkere yazılması ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için iddia makamına süre verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Duruşma, 13 Kasım 2015'e bırakıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Saldıray Berk İlhan Cihaner Hüseyin Eken Yargıtay Politika Güncel Haberler

title