Haberler

Çığ Timleri"Nin Zorlu Eğitimi

İLHAMİ ERKILIÇ - Dağlardaki olası çığ ve kar felaketlerine müdahale edecek Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na (AFAD) bağlı ekipler, Erzurum'da kurulan Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde zorlu eğitimlerden geçiyor.

Palandöken Kayak Merkezi'nde bu yıl kurulan Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde, 81 ilden gelen AFAD ekipleri çığ olaylarına karşı eğitiliyor. Karlık alanlarda çığ tehlikelerine etkili şekilde müdahale edecek ve olası çığ tehlikesini önceden anlayabilecek düzeyde bilgi birikimi ve tecrübeye sahip AFAD Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerince, Türkiye'nin dört bir yanından gelen AFAD personeline çığda kurtarma çalışmasının yanı sıra çığda hayatta kalma ve çığ düşmesini önceden tahmin etme gibi teknik eğitimler uygulamalı olarak veriliyor.

Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezinde çığ ve kar felaketlerine karşı müdahale eğitimi alan Diyarbakır, Van ve Samsun'dan gelen AFAD ekipleri, bir haftalık teorik eğitimin ardından Palandöken Dağı'nda özel cihazlarla kar üzerinde uygulama eğitimi yaptı.

Çığda arama kurtarma tatbikatında, çığ altında kalan kişinin kurtarılmasına dayalı senaryo uygulandı.

Aldıkları teorik eğitimin tümünü sahada uygulama fırsatı bulan ekipler, ilk olarak bölgede çalışma yapılacak alanı belirleyip güvenlik tedbiri aldı. Sonda çubukları ve "Lifebib" adlı kar kütlesi altına sinyal gönderip, yaşam bulgusu tespit etmeye yarayan özel cihazlarla arama yapan AFAD ekipleri, zamanla yarışılan çığda arama kurtarmada kısa sürede kazazedeye ulaşarak başarıyla kar altından çıkardı.

"Dünya standartlarında eğitim veriyoruz"

AFAD Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Zafer Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bulunan 11 Arama ve Kurtarma Birlikleri ile 81 ildeki AFAD İl Müdürlüğü personeline "çığda mahsur kalma, kurtarma, hayatta kalma rasat alma" denilen önceden çığ tehlikesinin tespit edilmesi gibi teknik eğitimlerin verilmeye başlandığını söyledi.

Erzurum'daki ekiplerin bu alanda önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip olduğunu ifade eden Özcan, "Erzurum'da uzun süredir görev yapan tecrübeli arkadaşlarımızla dünya standartlarında eğitim vermekteyiz. Buradaki amacımız Türkiye'nin her yerindeki arkadaşlarımıza Erzurum'un tecrübelerinden faydalandırılıp aynı seviye ve aynı tecrübede eğitim ortaklığı yapmak" diye konuştu.

Özcan, eğitimlerde ekiplere öncelikle çığa karşı kendi can güvenliği önlemlerini almayı öğrettiklerini, sonrasında ise arama ve kurtarma tekniklerinin öğretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ekipler, önce kendi can güvenliğini sağlayacak ki kazazedeyi en güvenli şeklide kurtarsınlar. Olay yerine intikal edecekleri zaman çığ tehlikesi var mı, yok mu, ona göre rasat teknikleri alıyorlar. Bu eğitimler önem arz ediyor. Rasat alma tekniğindeki amaç ekiplerin dağlık bölgede bir yerden bir yere kış şartlarında intikal ettikleri zaman bulundukları alanda çığ tehlikesi var mı yok mu bunu bilerek ilk önce kendi güvenliğini almaları gerekiyor ki, kurtaracağı kazazedeyi güvenli bir şekilde çıkarabilsinler. Arkadaşlarımız burada yağan karın profilini incelediler, 'şekerleme' olayı var mı, varsa hangi baskıyla çığ gelebilir. Bunların uluslararası düzeyde teknikleri var. Yurt dışında bu eğitimler enstitü düzeyinde yapılıyor biz AFAD olarak onlarla aynı seviyede yapabilmekteyiz. Arkadaşlarımız yılların tecrübesi ve deneyimiyle bu işi yapıyorlar."

Kaynak: AA / Güncel

Palandöken Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title