Haberler

Çığ Bölgesinde Canla Başla Çalışıyorlar

BİTLİS/ Bitlis ve Hakkari'de, kar ve tipi nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı yerleşim yerlerine ait yollarda ekiplerin iş makineleriyle yürüttüğü çalışmaları sürüyor.

Özellikle kırsal alanlardaki köy ve mezraların yollarında gece gündüz demeden oluşabilecek çığ tehlikelerine rağmen ekipler fedakarca çalışıyor.

İş makineleriyle araçların geçişi için adeta kardan tüneller oluşturan ekiplerin yaşadığı zorluk, yolu ulaşıma açılan yerleşim yerlerindeki vatandaşların ettiği teşekkürle yerini mutluluğa bırakıyor.

Kar kalınlığı yer yer 6 metreyi buluyor

Bitlis İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, kar kalınlığının yer yer 6 metreyi bulduğu merkeze bağlı Tabanözü köyünün Akçalı mezrasının yolunu ulaşıma açmak için özverili çalışma yürütüyor.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, yaptığı açıklamada, il merkezi ve ilçelere bağlı 350 köy ve 293 mezra bulunduğu bilgisini aktardı.

İl genelinde 2 bin 341 kilometre yol ağında hizmet verdiklerini ifade eden Kurtkan, şöyle dedi:

"Bugüne kadar karla mücadele çalışmasında 12 bin kilometre yol açtık. Karla mücadele çalışması için farklı noktalarda 10 şantiyemiz bulunmaktadır. Bu şantiyelerde 10 ekip, 90 personel ve 70 iş makinesiyle karla mücadele çalışması yürütmekteyiz. Minimum 2 günde köy yollarını ulaşıma açık hale getirmekteyiz. Zaman gözetmeksizin 112 sağlık ekiplerinden gelen çağrılara da anında cevap vererek, o köyümüzün yolunu açık hale getirmekteyiz."

Valilikte kurulan kriz merkezinden gelen çağrılar neticesinde köy yollarını açarak hastalara ulaştıklarını bildiren Ümit Kurtkan, asılsız ihbarların önüne geçmek için de köy muhtarlarını, imamları ve öğretmenleri arayarak bilgi aldıklarını dile getirdi.

Akçalı mezrası yolunda karla mücadele çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kurtkan, şunları söyledi:

"Bitlis, Türkiye'nin en fazla kar alan illerinden biri. Bu nedenle aşırı fırtına, kar yağışı ve buzlanmadan dolayı çalışma yürütürken sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Buna rağmen canla başla çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Bitlis merkez ve ilçelerimizde 13 köyümüzün yolu ulaşıma kapalı. Bu 13 köyümüzün yolu çığ nedeniyle ulaşıma kapalı. Gerekli tedbirleri alarak açmalarına başladık. Bu mezramızın yoluna da çığ düşmüş. Gerekli tedbirleri alarak mezra yolumuzu açıyoruz."

Araçların geçişi için kardan tüneller oluşturuldu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin İran sınırında kar nedeniyle kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliğine bağlı karla mücadele ekipleri, kapanan köy ve mezra yollarının ulaşıma açılması için ağır kış şartlarına rağmen yoğun çaba harcıyor.

Yüksekova-İran sınırında yolu farklı noktalarda çığ düşmesi nedeniyle kapanan ve 8 mezranın bağlı olduğu Çobanpınar köyü yolunda iş makineleriyle kar temizleme çalışması yapan ekipler, metrelerce yüksekliğindeki kar nedeniyle güçlükle ilerliyor. Ekipler, iş makineleriyle adeta kardan tüneller açarak araçların geçişini sağladı.

Yüksekova Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Erol Zirek, "Kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için ekipler yoğun bir mesai yürütüyor" dedi.

Karla mücadele ekibinden Kerem Arslan da söz konusu bölgede bir haftadır çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bazı köylerde hasta oluyor. Öncelikle onları hastaneye yetiştirmeye çalışıyoruz. Çığlardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bazı çığlar 10-15 metreyi aşıyor. Bazen bir gün boyunca 1-2 çığla uğraşıyoruz. Çok kar oluyor. Vatandaşa hizmet etmek için daha da çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Çobanpınar köyü sakini Cevat Çelik ise kışın zorluk çektiklerini ifade ederek, "Ekipler çalışmasına rağmen çok çığ iniyor. Yollarımız kapanıyor. Ellerinden geldiğince çalışıyorlar. Bugün yolumuz açıldı. Hepsine teşekkür ederiz." diye konuştu.

Yol açıldı, hastaneye ulaştırıldı

Yüksekova'ya yaklaşık 50 kilometre mesafede kar nedeniyle yolu kapanan Onbaşılar köyüne bağlı Ağılcık mezrasında rahatsızlanan Şükrü Çelik'in (48) yakınları durumu yetkililere bildirdi.

Bölgeye hareket eden İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri, metrelerce yükseklikteki kar yığınlarını temizleyerek köye ulaştı.

Çelik, ekiplerin çalışması sonucu açılan yoldan Yüksekova Devlet Hastanesine götürüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksekova Hakkari Bitlis Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title