Haberler

Çiftçiye "Erken Uyarı" Kolaylığı

Güncelleme:

Denizli'deki çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün arazilere kurduğu tahmin ve erken uyarı istasyonları sayesinde, hem ilaca daha az para ödüyor hem de zamanında ilaçlama yaparak ilaçta kalıntı sorunundan kurtuluyor.

Hastalık ve zararlılara karşı üreticiyi uyararak zamanında ve doğru ilaçlama yapılmasını sağlamayan istasyonlar, yağış miktarı, sıcaklık, yapraktaki nem gibi verileri GSM sistemiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ndeki bilgisayara aktarıyor. Üreticiler de mantar ve diğer hastalıklara karşı, cep telefonuna gelen mesaj doğrultusunda zamanında ilaçlama yapıyor.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyvecilikte, ürün kayıplarına yol açan hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama ve ilaç kalıntısız ürünün pazar payının her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Sistemin, ilaçlamanın gerekli olup olmadığını ve uygun ilaçlama zamanını saptadığını belirten Kutlu, böylelikle zararlıların mücadelesinde para ve zaman kaybının önlendiğini kaydetti.

Kutlu sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı:

"Otomatik olarak GSM hattı üzerinden bizim kurumumuzdaki bilgisayarlara veriler aktarılıyor. Biz bu verileri yorumlayarak doğru ilaçlama zamanını çiftçilerimize telefon mesajıyla bildiriyoruz. Bu şekilde, ürün çeşidine göre 2 - 5 ilaçlama daha az yaptırıyoruz. Böylece hem meyvelerde kalıntı sorununun önüne geçmiş oluyoruz hem de çiftçimizin boşu boşuna cebindeki parayı ağaçlara ilaç olarak atmasını engellemiş oluyoruz."

Sezgin Kutlu, sistem sayesinde yaklaşık 500 dekarlık bir alandan, yılda 40 milyon lira kadar bir paranın çiftçinin cebinde kaldığını söyledi.

Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan ise ihracata yönelik meyve üretiminin artması ile sağlıklı meyve elde etmenin de önem kazandığını belirtti. Özkan, verilerin yorumlandıktan sonra mesaj olarak gönderildiğini belirterek, "Örneğin narımız var, ayvamız var, armudumuz var, bu hastalıkla ilgili doğrudan mesaj geliyor. En son 'iç kurduna karşı ilaçlamanızı yapınız, reçetenizi ve faturanızı alınız' şeklindeydi" dedi.

Yıllık 8 yerine artık 3-4 ilaçlama yaptıklarını üstelik de kalıntı sorunundan temelli kurtulduklarını belirten Kutlu, hem çiftçinin hem de ihracatçının kazandığını söyledi.

Üretici Mevlüt Eraslan da Pamukkale ovasında tarımla uğraştığını ifade ederek, "Ayvada ve narda faydalı olabilecek bu erken uyarı sisteminin kurulmasından çok memnunuz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen uyarılarla ilaçlama yaptığımızdan dolayı bize artı olarak dönüyor" diye konuştu.

Üzüm yetiştiriciliği yapan Mehmet Yıldız da "Aşağı yukarı 7-8 yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile çalışıyorum. Benim yıllık ilaca 4-5 bin lira gibi bir masrafım oluyordu. Şimdi bin 800-2 bin lira arasında değişiyor. Şimdiye kadar bir kez kurt ilacı attım, 1 ilaçlama daha yaparak salkım güvesinden bunu kurtarırım. Çok büyük tasarruf sağlıyor" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi. - Denizli

Kaynak: AA / Güncel

Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title