Haberler

Çiftçilerin "Zirai Don Nöbeti" Odunculara Yaradı

Fethiye ilçesinde zirai dona karşı soba kurdukları seralarda sabaha kadar nöbet tutan çiftçiler, yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için odun pazarlarını hareketlendirdi.

Fethiye ilçesinde zirai dona karşı soba kurdukları seralarda sabaha kadar nöbet tutan çiftçiler, yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için odun pazarlarını hareketlendirdi.

İlçede son 10 gündür etkili soğuk hava nedeniyle yetiştirdikleri sebzeleri zirai dona karşı korumak isteyen çiftçiler, sera içinde kurdukları sobalarda odun yakmaya başladı. Üreticiler, Çamköy Mahallesi'nde kurulan odun pazarına adeta akın etti.

Farklı ilçelerden kamyonlarla getirilen odunlar, tonu 300 ila 350 liradan satışa sunuldu. Gecede 500 kilogram odun yakan çiftçiler, odun almak için zaman zaman kuyruk oluşturdu.

Odun satıcısı Ramazan Dallı, gazetecilere yaptığı açıklamada, soğuklardan önce odunun kilogramını 30 kuruştan şimdi ise 35 kuruştan sattıklarını söyledi.

Soğuk hava nedeniyle seralarda don nöbeti tutan çiftçilerin oduna talebi artırdığını belirten Dallı, "Günde 2 kamyon, yani yaklaşık 15-20 ton odun satıyoruz. Odunları en çok serada zirai dona karşı önlem alan çiftçiler alıyor. Biz de onların odun taleplerini karşılamak için Köyceğiz, Dalaman ve Yatağan ilçelerinden getirdiğimiz odunları satışa sunuyoruz" dedi.

Çiftçi Mehmet Tınaz ise odunun tonunu havalar soğumadan önce 250 liradan, şimdi ise 350 liradan satın aldıklarını dile getirdi. Hava şartlarının odunu karaborsaya düşürdüğünü savunan 1Tınaz, şöyle konuştu:

"Benim seramda 12 soba var. Gecede yaklaşık 500 kilogram odun yakıyorum. Domates sezonu iyi geçerse emeğimizin karşılığını alacağız. Soğuk da sezonu çok fazla etkiliyor. 10 gün boyunca günde 12 saat soba yandı. Bu sürede 5 tona yakın odun yaktık. İnşallah hava sıcaklığı yakın zamanda normal seyrine gelir."

Niyazi Avcı da zirai donun odun masraflarını artırdığını, gecede 1,5 ton odun yaktığını bunun da 500 liraya karşılık geldiğini bildirdi.

Fethiye Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının yarından itibaren mevsim normallerine döneceğini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Fethiye Çamköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title