Haberler

Çiftçilere, Süne Mücadelesi Anlatıldı

Diyarbakır’da Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantı ile çiftçilere süne mücadelesi anlatıldı.

Diyarbakır'da Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantı ile çiftçilere süne mücadelesi anlatıldı.

Diyarbakırlı çiftçilere, ekinlerin gelişmesini engelleyen ve üreticiye büyük zararlar veren süneye karşı "2017 Yılı Süne Mücadelesi Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı. GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi içerisinde bulunan Karacadağ Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda çiftçi katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın tarımsal potansiyelinin yüksek bir şehir olduğunu, çiftçilerin süne ile mücadelesini etkin bir şekilde yürütebilmesi için toplantıyı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"Sulamada önemli çalışmalar var"

Ardından konuşan Vali Hüseyin Aksoy da, Diyarbakır'ın potansiyel bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden birisi olduğunun altını çizdi. Vali Aksoy, "Bu potansiyeli en şekilde harekete geçirecek ve tarımsal geliri en üst noktalara taşımak adına önemli çalışmalar var. Diyarbakır'ın arazilerinin yüzde 45'i tarım arazisidir. Bu tarımsal arazinin şuanda yüzde 25'lik kısmını sulayabiliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde başlatılmış olan sulama projeleriyle bunu aşmış olacağız. GAP bölgesinin en önemli arazilerinden bir olup, Silvan projesi sulama havzası. Silvan projesinin toplam proje tutarı 6,8 milyarlık bir proje. 2 milyon 300 bin dönümlük bir arazinin sulanması bekleniyor ve proje kapsamında 300 bini aşan insanımıza da istihdam sağlanması bekleniyor" dedi.

"Anız yangınlarının olmadığı bir Diyarbakır"

Diyarbakır'ın birçok konuda birinci, üçüncü ve beşinci sırada yer aldığını kaydeden Vali Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlardan en önemlileri buğday ve mercimek geliyor. Özellikle süne mücadelesi büyük önem taşıyor. Emek veriyoruz, zahmet gösteriyoruz ama zamanında ve usulüne uygun yapmadığımız bir mücadele bize pahalıya mal olabiliyor. Ürettiğimiz ürünümüzün karşılığını yeterince alamayabiliyoruz. Bu etkinliğimizin amacı üreticimizi, çiftçilerimizi bu anlamda bilinçlendirmek. Değerli katılımcılar bu vesileyle bir başka hususu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Diyarbakır'da zaman zaman karşılaştığımız anız yangınları var. Bunlar tarımsal anlamda bizim arzu etmediğimiz ve olumsuz sonuçlarını gördüğümüz bir durum. Üreticilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, ziraat odalarımız buradayken, çiftçilerimiz buradayken bunu özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuda duyarlı olalım. Anız yangınları bizzat toprağa çok ciddi zararlar veriyor. Süne ile mücadelede de zarar veriyor. Bunu belirtmek istiyorum. Uzman arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiye göre süne ile mücadelede de birçok zararını görebiliyoruz. Benim sizden istirhamım lütfen anız konusunda lütfen duyarlı olalım ve bu konuda farklı görüş içerisinde olan komşumuz varsa onu da mutlaka uyaralım. Biz bu konuda mücadelemizi yürütüyoruz. İl ve ilçe müdürlüklerimiz çalışıyor. Tespit ettiklerimize para cezası kesiyoruz ama bizim amacımız para cezası kesmek değil. Bizim amacımız anızla mücadele etmek. Bu bakımdan sizlerden bu konuda destek istiyorum ve sizlerin de destekleriyle önümüzdeki dönemlerde Diyarbakır'da anız yangınlarının olmadığı bir il olarak tarihe geçmesini arzu ediyorum."

Ardından "Sürü yönetimi elemanı benim" programını başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Ertan Atalar Hüseyin Aksoy Diyarbakır Karacadağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title