Haberler

Çiftçi Susuzluk Nedeniyle Ürün Ekmeyi Bıraktı

Güncelleme:

Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, son yıllarda su kaynaklarının azalmasıyla birlikte tarlasını yeterli sulayamayan çiftçinin mağdur olduğunu söyledi.

Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, son yıllarda su kaynaklarının azalmasıyla birlikte tarlasını yeterli sulayamayan çiftçinin mağdur olduğunu söyledi. Birçok çiftçinin sulayamadığı için zarar ettiği gerekçesiyle arazisine ürün ekmediğini belirten Deli, "Biran önce önlem alınmazsa ve tasarruf yapılmazsa tarım biter" dedi.

Mehmet Ümit Deli, suyun etkin ve verimli kullanılması noktasında tedbir alınması gerektiğini söyledi. Kilis'te 2 yıldır yaşanan kuraklığın çiftçiyi olumsuz etkilediğini anlatan Deli, birçok üreticinin sulama yapamadığı arazisini ekmediğini kaydetti.

Kentte tarımsal sulama için gerekli baraj ve göletlerin yetersiz olduğunu savunan Deli, "Çiftçilerimizin kuyularındaki su kuruma noktasına geldi. Sebze ve mısır üretimi yapan çiftçilerimiz haftada bir suladıkları arazileri şimdi 10-15 günde bir sulamak zorunda kalıyorlar. Bu da üretimde kalite ve verimliliği düşürüyor. Çiftçilerimiz 2 yıldır zarar ediyorlar. Birçok çiftçimiz tarladan çekildi, yani çiftçiliği bıraktı" diye konuştu.

Su israfından kaçınılmasının şart olduğunu vurgulayan Deli, çiftçilerin yağmurlama ve damlama sulama sistemlerini kullanmasının önemine değinerek, "Aksi taktirde önümüzdeki yıllarda arazilerin önemli bir bölümü çoraklaşma ve tarımın bitmesi riski kaçınılmaz gerçek olarak karşımıza çıkacaktır" dedi. - Kilis

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ümit Kilis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title