Haberler

Çift Kol Nakilli Mustafa Sağır Uyandı, Babasıyla Konuştu (2)

'karaciğer NAKLİ GİBİ RAHATTI' Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Mustafa Sağır'a çift kol nakli ameliyatını gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, yaklaşık 11 saat süren ameliyatın karaciğer nakli yapar gibi rahat geçtiğini söyledi.

'karaciğer NAKLİ GİBİ RAHATTI'

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Mustafa Sağır'a çift kol nakli ameliyatını gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, yaklaşık 11 saat süren ameliyatın karaciğer nakli yapar gibi rahat geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, "Şu an için en ufak sorun görünmüyor. Hasta yoğun bakımda uyandırıldı. Öğleden sonra servise alınması planlanıyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi'ndeki basın toplantısına, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal'la birlikte Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, Organ Nakil Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Ömer Özkan, Doç. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Sinan Tozoğlu, diş hekimi İsmail Avşar, Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Prof. Dr. Neval Boztuğ Uz, Prof. Dr. Kadir Bacakoğlu, Yrd. Doç. Dr. Salih Çelik, koordinatör Uzman Nilgün Keçecioğlu katıldı.

48 SAATTE 11 NAKİL

Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, birkaç gün öncesinde de 48 saat içinde 3'ü karaciğer, 7'si böbrek ve 1 de pankreas olmak üzere 11 organ nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Hemen ardından dün de Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından çift kol nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Ünal, "Bu bildiğiniz gibi bizim merkezimizde yapılan üçüncü çift kol nakli. Bu başarıdan dolayı organ nakli merkezimizi, ekibimizi tebrik ediyor, kutluyoruz" dedi.

EKİP ÇALIŞMASI

Nakli gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, kompozit doku nakli bireysel olarak az miktarda yapılmasına rağmen hem Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi hem de Türkiye için değerli nakiller olduğuna dikkat çekti.

15'in üzerinde naklin son 5 gün içinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Hastanenin vizyonu diğer tüm bölümlerle birlikte organ nakli açısından bizleri çok mutlu ediyor. Burada sadece bireysel olarak benim üzerime düşen bir şey yok. Tüm ekip olarak yapıyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, Mustafa Sağır'a yapılan naklin üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen hastanın yoğun bakımda uyandırıldığını, öğleden sonra servise almayı planladıklarını söyledi. Prof. Dr. Özkan, Sağır'ın son durumuna ilişkin, "Şu an için en ufak sorun görünmüyor. Bu tür ameliyatlarda erken dönemdeki görüntü önemli. İlk 10 günlük dönem çok önemli. Özellikle cerrahi komplikasyon olmaması, dokunun tutması açısından. Bunun için serviste yakın gözlem içinde tutulacak. İnşallah bunu da başarılı bir şekilde geçirip evine taburcu ederiz" diye konuştu.

BU RİSKE DEĞER

Nakil ameliyatının yaklaşık 11 saat sürdüğünü ve karaciğer nakli gibi rahat geçtiğini belirten Prof. Dr. Özkan, hayati riskin sadece doku nakillerinde değil, diğer organ nakillerinde de söz konusu olabileceğini aktardı. Prof. Dr. Özkan şunları söyledi:

"Günümüzde 2000 yılından sonra çok başarılı nakiller yapılıyor ama diğer hastaları göre yaşamlarına daha dikkat etmeleri gerekir. Yaşamlarına dikkat edecekler, temiz olacaklar. Hatta ne kadar dikkat ederse etsin çok basit bir gribi çok ağır atlatabilirler. Basit bir enfeksiyondan tümöre dönme ihtimali çok daha yüksektir. Bunların önlemlerini yakın takipte almak durumundayız. Hasta da biz de dikkat edeceğiz. Ama iki kolu olmayan bir insan için bu risk değer."

Prof. Dr. Özkan, hastanın birinci yılın sonunda kollarını kullanmasını beklediklerini, en azından duyan bir kola sahip olarak şu ana kadar yapamadığı birçok şeyi yapabilir hale geleceğini aktardı.

43 HASTA KOL NAKLİ İÇİN BEKLİYOR

Prof. Dr. Özkan, yeni bir yüz nakli olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise "Her zaman hazırız biz. Ama önemli olan çift kol nakli için 43 hastamız bekliyor. Önceliğimiz şu an için onlar. Onları biraz rahatlatmaya çalışıyoruz. O nedenle mümkün olduğunca özenli, stres olmadan kendi merkezimizde çıkacak donörlere öncelik vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kompozit doku nakilleri için verici sayısının dünya ortalamasından çok da az olmadığının altını çizen Prof. Dr. Özkan, "Geçtiğimiz yıl içinde hem kol hem yüz için 5 donörümüz oldu. Ama biraz ince eleyip güzel dokumamız gerekiyor. Bu hastalarda en ufak bir hata bizleri de herkesi de üzüyor" dedi. Prof. Dr. Özkan, bir hafta önce çok uygun bir donör olduğunu fakat kullanamadıklarını belirtti.

DONÖR EKSİK TESLİM EDİLMİYOR

Doç. Dr. Özlenen Özkan da kompozit doku bağışında ailelerin eksik teslim alma korkusu yaşadığını belirterek, "Hiçbir şekilde eksik teslim edilmiyor. Protezler takılıyor ve o aileye teslim ediliyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Mustafa Sağır Mustafa Ünal Ömer Özkan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title