Haberler

Çiçek Tutkusu Kadınlara Umut Oldu

Güncelleme:

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Seranın dışarıdan görüntüsü Seranın içinden detay görüntüler Halide Soydan ile röportaj Çalışanlardan detaylar İşçi Makbule Atak ile röportaj Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Melikşah Taşkın röportaj Çiçek tutkusu kadınlara umut oldu Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde çocukluğundan bu yana tutkusu olan çiçek yetiştiriciliğini iş kurarak meslek haline getiren kadın girişimci, 60 dönümlük alandaki serasında 100'e yakın kadına istihdam alanı yarattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Seranın dışarıdan görüntüsü Seranın içinden detay görüntüler Halide Soydan ile röportaj Çalışanlardan detaylar İşçi Makbule Atak ile röportaj Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Melikşah Taşkın röportaj Çiçek tutkusu kadınlara umut oldu Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde çocukluğundan bu yana tutkusu olan çiçek yetiştiriciliğini iş kurarak meslek haline getiren kadın girişimci, 60 dönümlük alandaki serasında 100'e yakın kadına istihdam alanı yarattı. Kadın girişimci Soydan: "Yıllık 11 milyon adet çiçek üretiyoruz, ihracata da başladık" FERDİ UZUN - Manisa'da bir kadın girişimci çocukluk tutkusu olan çiçekçiliği meslek haline getirerek kadın çalışanların umudu oldu.

Kırkağaç ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Halide Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada kendisini doğuştan bu yana çiçek tutkunu bir insan olarak tanımladığını, 10 yıl önce bu tutkusunu geliştirebilmek için hobi amaçlı yarım dönümlük bir sera aldığını söyledi.

O dönemde büyük bir işletme hedefinin olmadığını, yalnızca eşe dosta hizmet verecek bir yapı oluşturma amacıyla yola çıktığını dile getiren Soydan, çiçeklerinin çok beğenilmesiyle kısa sürede üretim alanlarını genişletmeye başladıklarını ifade etti.

Çiçekçilikten kazandığının tamamını yine bu işe yatırarak hızla büyüdüklerini anlatan Soydan, giderek ülke genelinden talepler gelmeye başlayınca üretim alanlarını 60 dönüme çıkardıklarını bildirdi.

Halen ülke genelindeki bir çok büyükşehir belediyesinin çiçek ihtiyacını karşıladıklarını, yazlık ve kışlık olarak 40 civarında çeşitle üretim yaptıklarını kaydeden Soydan, kendi işini kurarken kadın olmanın sıkıntısını çektiği için istihdamda kadınları tercih ettiğini ifade etti.

Soydan, şöyle konuştu:

"İş yaptığımız bölge küçük bir yerleşim alanı olduğu için bir kadının çalışması ilk başlarda biraz ters karşılandı. Gittiğim yerlerde yanlış bakıyorlardı ama ben hepsini aştım. Bu iş yeri, ilçemizdeki tüm kadınlar için umut oldu. İlçede ilk kez kadınların gönül rahatlığıyla çalışabilecekleri bir iş yeri haline geldi. Halen sürekli kadromda 18 kadın çalışıyor ancak yıl içinde mevsimlik işlerle birlikte bu sayı 100'ü buluyor. Daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyorum. Eşlerinden ayrılan, eşleri çalışmayan, çocuklarını okutan kadınlara istihdam sağlamak istiyorum.

Burada her işi kadınlar yapıyor. Çiçek sevgiyle büyüyen bir üründür. Sevgi vermeyi de en iyi kadınlar bilir. Bizim farklı bir çiçek üreticisi olmamızın nedeni budur. Ben her sabah iş yerime çiçeklerime günaydın diyerek başlıyorum, onlarla sohbet ediyorum."

Örnek girişimci oldu

Soydan, seralarında yılda 11 milyon adet çiçek ürettiklerini, teknolojiye yaptıkları yatırım sayesinde üretim kapasitelerini artırdıklarını belirterek yerel yönetimler ve çiçekçilerin yanı sıra son dönemde ihracat da yapmaya başladıklarını kaydetti.

Ürünlerinin Irak ve KKTC'ye gönderildiğine işaret eden Soydan, "Bundan sonra hedefim daha çok kadınla daha çok üretim yaparak dünyanın birçok ülkesine ihracat yapmak. İlçemin kadınlarının neler yapabileceğini göstermek istiyorum" diye konuştu.

Soydan'a ait serada çalışan 60 yaşındaki Makbule Atak ise kendileri için bu işin çok önemli olduğunu, bir çok kadının bu sayede ekmeğini kazandığını, hayata daha güçlü bakabildiğini belirterek, "Bir gün işe gelmesem huzursuz oluyorum. Çünkü burada bir aile gibiyiz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Melikşah Taşkın ise Halide Soydan'ın ilçenin örnek girişimcisi olarak gösterildiğini, kurup geliştirdiği iş yerinin sadece çiçek değil ilçedeki kadınlar için mutluluk ürettiğini kaydederek, "Onun bu başarısı sadece Kırkağaç'ta değil Türkiye'nin bir çok yerindeki kadınlara da örnek olmuştur. Bir çok il ve ilçede kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından kendisine girişimcilik ödülü verilmiştir" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kırkağaç Melikşah Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title