Haberler

Çiçek, Türkpa Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonları Üyelerini Kabul Etti

TBMM Başkanı Çiçek: "Karabağ sorunu sadece Azerbaycan'ın değil, kendisini Türk kabul eden herkesin sorunudur.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Karabağ sorununun sadece Azerbaycan'ın değil, kendisini Türk kabul eden herkesin sorunu belirterek, "Her fırsattan istifadeyle bunu her platformda gündeme getirmemiz lazım" dedi.

Çiçek, TÜRKPA üyesi ülkelerin sağlık ve sosyal işler komisyonları üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, TÜRKPA'nın Türk dünyası, Türk devletleri arasında her alanda işbirliğini, dayanışmayı, istişareyi geliştirmek için kurulmuş bir mekanizma olduğunu anımsattı.

Herkesin birbirinden istifade edeceği, öğreneceği, aktaracağı birçok tecrübenin bulunduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

"Memnuniyetle hepimizin ifade edeceği, iftiharla söyleyeceği husus şudur; biz farklı devletlerden de olsak hepimiz aynı kökten geliyoruz. Dolayısıyla bir köklü medeniyetin, kültürün sahipleriyiz. Hepimizin ülkesinde hem bizlere hem tüm insanlığa hizmet etmiş çok büyük alimlerimiz, fikir adamlarımız, kültür adamlarımız var. Tıp sahası, sosyal işler sahası ise bizim kendi kültürümüzden, inanç değerlerimizinden kaynaklanan geriye dönük ve bugün de çok önemli kavramları, kurumları yaşatan, bununla ilgili çok güzel örnekleri ortaya koyan bir kültürümüz var. Bunun belki bu vesileyle bir defa daha konuşulması, değerlendirilmesi, bu çerçevede yeni faaliyetlerin ortaya konulması da gerekmektedir. Siyaset adamları olarak hepimizin bir ortak misyonu var. Bu da Türk dünyası, Türk devletleri arasında dayanışmayı artırmak, ortak sorunlara birlikte kafa yormak, belki bazı sorunlarımızın dış dünyada doğru anlaşılması, algılanması bakımından da bir ortak çabayı sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü bu kuruluşların esas maskadı budur."

Çiçek, 6 Türk devletinin de  bu çatı altında yer almasını arzu ettiklerini belirterek, ancak özel çabalara, gayretlere rağmen Türkmenistan'ın gözlemci olarak bile buraya katılmama yolunu tercih ettiğini, Özbekistan'ın biraz uzakta durduğunu söyledi. Çiçek, "Arzumuz onların da bir an evvel buraya (TÜRKPA) katılmasıdır. Şimdi onlar katılmadı, eksiklik var. KKTC katılmak istedi, burada da biz gerekli adımı atamadık" dedi.

Haziran ayında, Azerbaycan'da yapılacak toplantıda KKTC'nin gözlemci olarak katılması temennisinde bulunan Çiçek, "Aksi takdirde bu kuruluşların lafı güzel ama işi yanlış olmuş olur. Lafın da işin de güzelini yapalım. Bu 3 ülkenin TÜRKPA'ya katılması, komisyonlarda görev alması gücümüze güç katacaktır. Bu yönde hep birlikte çaba göstermemiz gerekir" diye konuştu.

Karabağ sorunu

Türk dünyasının hep birlikte sahiplenmesi gereken başka sorunları da bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları söyledi:

"Bunların başında Karabağ sorunu geliyor. Sadece Azerbaycan'ın değil, kendisini Türk kabul eden herkesin sorunudur. Her fırsattan istifadeyle bunu her platformda gündeme getirmemiz lazım. Şunu dostların, kardeşlerin bilmesi lazım ki Türkiye olarak bu konuda eksiksiz buraya gelen misafirlerimize veya bizim ziyaret ettiğimiz başka ülkelerde bu ve benzeri diğer kardeşlerimizin de bize intikal eden, bildiğimiz ne sorunları varsa, bunları aynen Türkiye'nin sorunu gibi kabul ediyoruz, anlatıyoruz, tanıtılmasına, doğru anlaşılmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Maalesef biz birbirimizin sıkıntılarını, dertlerini anlamazsak başkaları zaten gözardı ediyor. Yani filanca yerde ufacık bir olay oluyor, günlerce dünya medyasında yer alıyor. Karabağ işi 20 seneyi aştı, bu kadar insan yerinden yurdundan edildi, insan hakları adına nutuk çekiyoruz. Dünya demokrasi, özgürlükler adına mangalda kül bırakmıyor ama kimsenin umurunda da olmuyor. Onun için bizim, bizden başka da bu işleri sahiplenecek dostlarımızın olmadığını iyi bilelim. Bu konularda dayanışma içinde olalım. Hepimizin şöyle bir ortak sorumluluğu var diye düşünüyorum; 'bu Türkler, Türk devletleri bir araya gelir konuşur, konuşur ama ondan sonra adım atmaz. Çok da fazla bunları ciddiye almayın' gibi bir görüntü bizim bu tip kuruluşlar açısından kabul edilemez bir durumdur. Onun için neyi konuşuyorsak bununla ilgili küçük, büyük bir kısım adımları birlikte atmamız lazım."

-"Birbirimizin tecrübelerini paylaştık"

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, bugün TÜRKPA üyesi ülkeler arasında ilk ihtisas komisyonları toplantısını yaptıklarını belirterek, toplantıda birbirlerinin tecrübelerini paylaştıklarını söyledi.

Bir nihai bildirge yayınladıklarını da ifade eden Ünüvar, "Başlangıcımız güçlü oldu. Ama bu güçlü başlangıcı, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve KKTC'yi de işin içine katacak şekilde genişletebilirsek kendimizi çok mutlu hissedeceğiz. Ayrıca Dağlık Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşması bütün Türk dünyasına gerçekten bir bayram havası yaşatacaktır" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Türkmenistan Cemil Çiçek Azerbaycan Karabağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title