Haberler

Çiçek Hastalığı Aydın'ı Kasıp Kavuruyor

Güncelleme:

Ege Bölgesi'nde hayvancılığa büyük darbe... Aydın ve çevresinde üreticileri hayvan yetiştiricilerini perişan eden çiçek hastalığı nedeniyle onlarca büyükbaş hayvan itlaf edilip toprağa gömülüyor.

Hastalıkla mücadele için aşılama ve parazit mücadelesinin şart olduğunu belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, son dönemlerde Aydın ve çevresinde yetiştiricileri en çok tedirgin eden konuların başında çiçek hastalığının yer aldığını söyledi.

CİDDİ SIKINTI ÇEKİYORLAR

Sığırlarda görülen ve halk arasında "Afrika Çiçeği Hastalığı'' olarak bilinen Nodüler Ekzantemi hastalığına karşı çalışmaların devam ettiği belirtilirken Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konuyla ilgili konuşmak, bilgi vermek ya da açıklama yapmanın kesinlikle yasak olduğunu belirttiler.

Geçen yıl yaklaşık 300'ün üzerinde büyükbaş hayvanın itlaf edilip gömüldüğü Aydın'da Çiçek hastalığının son olarak Çine'de görüldüğü öğrenildi. Yenipazar, Umurlu, Efeler, Nazilli ve İncirliova'da görülen hastalık Aydın'ın komşu illeri Muğla, İzmir ve Manisa'da da görülürken yetiştiriciler ciddi sıkıntı çektiklerini belirttiler.

GEREKSİZ YERE GÖMÜLÜYORLAR İDDİASI

Hayvanların derisinde görülen beze şeklindeki hastalık belirtilerinin aslında daha önceleri de görüldüğünü belirten bazı üreticiler, bazı hayvanların gereksiz yere itlaf edilip gömüldüğünü belirtirken Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanları talimatlar doğrultusunda işlem yaptıklarını belirttiler.

Hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığı da belirtilirken halk arasında "Afrika Hastalığı" olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) konusunda yetkililer 'yasak' olduğu gerekçesi ile konuşmuyor.

Hastalığın ilk olarak 2013 yılında Akdeniz Bölgesinde tespit edildiği, hastalığın hayvan hareketleri, kan ile beslenen sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla yayıldığı belirtildi.



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Afrika Aydın Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (29)

DİYAR....21....SUR:

İL TARIM NE İŞ YAPIYOR YATIYORLAR ÇARE VE ÇÖZÜMÜNE BAKSINLAR LÜZUMSUZLAR

9
17
yanıtYanıtla
TÜRK:

DİNGİL AŞILAMA YAPILYOR ZATEN NEREDEN BİLİYON YATTIKLARINI. ALLAHIN KEKOSU DİYARBAKIRDAN AYDINA LAF ATIYOR BİDE.

yanıt3
yanıt23
MAL:

aşılama yapılıyorsa niye hasta olup ölüyorlar mal? tarım müdürlüğü dediğin yer arpalık, üniversite sınavında en düşük puanı alan ziraat ve veterinerlik mezunlarının arpalığı. önce kafa çalışacak ki çözüm olsun.

yanıt3
yanıt1
amedli 21sur:

TÜRK SANA MESAJ aşılama senin gibi koyunlara yapmışlar büyük başlara degil.

yanıt1
yanıt1
kızıltepeli:

darısı pkk ve hdp lilerin başına sılhoooo

11
5
yanıtYanıtla
YASAK VARSA SUÇ VARDIR:

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ DENİLEN VE HİÇBİR İŞE YARAMAYAN, BİZİM VERGİLERİMİZDEN MAAŞ ALAN ŞAHSİYETLER TÜRKİYENİN ÜNİVERSİTE SINAVINDA EN DÜŞÜK PUANLA ÖĞRENCİ ALDIĞI ZİRAAT VE VETERİNERLİK BÖLÜMÜ MEZUNLARIDIR. BUNLARIN ÖLEN HAYVANI GÖMME DIŞINDA YAPACAKLARI BİRŞEY YOKTUR. HAA BİRDE ANLATABİLECEKLERİ BİRŞEY OLMAYINCA YASAK KOYMUŞLAR, SANKİ BÜYÜK BİR DEVLET SIRRI VAR ORTADA! EYY CAHİL ORDUSU, YASAKLA NEYİN ÜZERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ? ALTINDA KESİN BİT YENİĞİ VAR VE BUNLARDA SUÇA ORTAK KORKUYORLAR.

12
2
yanıtYanıtla
uyanık:

bir kaç yıl önce aynı senaryo tavukların başında gelmedimı? bu memlekette her ne oluyorsa kimse takipçisi olmaz! arkasında ne gazete ne dergi ne radyo ne de tv durmaz ! kimse ne için bi şablon oluşturduysa ona oldu gibi sormadan etmeden yidirtıyorlar millete! marketlerde etin kilosu olmuş 60 lira!

13
0
yanıtYanıtla
Yazik gunah:

cinlilere guluyoruz bizimkiler onlardan geri kalmiyor, kardesim gunah deyilmi o hayvanin etini peynirini sutunu yiyince iyide biraz merhamet edip uyusturucuyla uyutup sonra gomseniz olmazmi. gunahtir insaf canli canli hayvan mi gomulur

13
0
yanıtYanıtla
Bawer:

Hepsi gebersin kesin atın zaten yiyemiyoz. Bari zenginlerde yemesin.

4
9
yanıtYanıtla
FF:

diri diri gomulmuyorlar tabı sacmalamayın !! uygun kımyasal madde damar ıcı yolla werılerek oldurulup daha sonra gomuluyorlar. oldurulmelerının nedenı de hastalıgın saglıklı hayvanlara bulasmasını onlemek

8
5
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title