Haberler

Duvara, Direğe Çiçek Ekildi, Faturası Vatandaşa Kesildi

Güncelleme:

İstanbul 'da yeşil alanların yapılaşmaya kurban edildiği ve her geçen gün biraz daha azaldığı muhalefetin şehir yönetimine karşı en önemli eleştirisi... İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 'duvarları bile' yeşillendirerek bu eleştirilere karşılık vermeye çalışıyor.

DUVARA DİREĞE ÇİÇEK DİKMENİN FATURASI AĞIR OLDU

Her yıl dikilen lalelere harcanan paralar tartışılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdi de 'Duvarbahçe' ve elektrik direklerine 'modüler saksı' projelerini geliştirdi. 'Duvarbahçe' projesi ile yolların kenarlarındaki duvarlar çiçek açarken, 'modüler saksı' projesi ile de yolların aydınlatılmasını sağlayan elektrik direkleri çiçeklendiriliyor. Böylece kente yeşil bir görünüm veriliyor. Duvar ve direklere çiçek projelerine ne kadar para harcandığı ise merak konusuydu.

MALİYET SORU ÖNERGESİYLE ORTAYA ÇIKTI

CHP 'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanıtlaması istemiyle meclise konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. CHP'liler verdikleri soru önergesinde, duvar ve saksıda çiçek uygulaması için belediye bütçesinden ne kadar para harcandığını ve projelerin kaç yıldır uygulandığını sordular. CHP'lilerin soru önergesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başkan Kadir Topbaş imzalı bir cevap verdi. Belediyeden önergeye verilen cevapta direklere saksı uygulamasının 2009, duvarlara çiçek uygulamasının ise 2011 yılından itibaren yaşama geçirildiği ve her iki proje için bugüne kadar toplam 32 milyon lira para harcandığı dile getirildi.

ELEKTRİK DİREĞİNE SAKSI İÇİN 20 MİLYON

Belediyenin soru önergesine verdiği yanıtta 'Modüler saksı' (elektrik direklerine ve korkuluklara asılan çiçekler) uygulamasının 2009 yılında başladığı belirtildi. Çiçeklerin asılma süreci ve fiyatı ile ilgili ise şunlar dile getirildi: "Ocak ayında saksıya dikilen çiçekler nisan ayına kadar büyütülüyor, daha sonra ise nisanda direklere asılıp aralık ayında ise sökülüyor. Taksim'den Edirnekapı Şehitliği'ne, Kadıköy'den Şile'ye kadar 14 bin 981 saksı elektrik direkleri ve korkuluklara asılıyor. Saksı çiçekler için ihaleyi alan firmaya 2009 yılında 745 bin 938 lira ödenirken, 2010 yılında 617 bin 358 lira ödendi. 2011 yılında 2 milyon 951 bin, 2012 yılında 4 milyon 774 bin, 2013 yılında 4 milyon 77 bin, 2014 yılında ise 5 milyon 498 bin lira olmak üzere 6 yılda yaklaşık 20 milyon lira ödeme yapıldı."

'DUVARBAHÇE' İÇİN 12 MİLYON

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin verilerine göre İstanbul'daki yol kenarlarındaki duvarların çiçeklendirildiği 'Duvarbahçe' uygulaması 2011 yılında başladı. Atatürk Havalimanı'ndan Gezi Parkı'na, Altunizade'den Sahiba Gökçen Havalimanı'na kadar 10 bin 964 metrekare duvara çiçek dikiliyor. Duvarlara çiçek dikilmesi için 2011 yılında 584 bin 726 lira harcanırken, bu rakam 2012 yılında 1 milyon 540 bin liraya çıktı. 2013 yılında 2 milyon 43 bin 965 lira harcama yapılırken, 2014 yılında ise 7 milyon 681 bin 833 lira olmak üzere 4 yılda toplam 12 milyon lira para harcandı.

İSTANBUL'UN DAHA ÖNEMLİ SORUNLARI VAR

Soru önergesini veren CHP'li meclis üyeleri ise Radikal'e yaptıkları açıklamada, İstanbul'un trafikten, depreme sosyal yaşama kadar birçok sorunu olduğunu dile getirerek bu kadar yüklü paranın İstanbul'un daha önemli sorunlarına harcanabileceğini söyledi. (Kaynak:Radikal)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hakkı Sağlam Kadir Topbaş Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

title