Haberler

CHP TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2) "Herkesin düşüncesini özgürce açıklayabileceği bir Mısır'ı biz arzu ederiz. O nedenle Mısır yöneticilerine CHP'nin, anamuhalefet partisinin genel başkanı olarak, siyasal idamları yapmayın çağrısında bulunuyoruz" "Bu kadar yolsuzluğa batmış bir siyasal yapının daha ağır bir şekilde demokratik yollardan cezalandırılacağını düşünüyorduk. 76 milyonun bütün haksızlıkları sindirmesi mümkün değildir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Herkesin düşüncesini özgürce açıklayabileceği bir Mısır'ı biz arzu ederiz. O nedenle Mısır yöneticilerine CHP'nin, anamuhalefet partisinin genel başkanı olarak, siyasal idamları yapmayın çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, 17 Aralık soruşturması ve yolsuzluk iddialarına değinerek, Türkiye'nin böyle bir duruma yerel seçimlerde daha ciddi bir tepki vereceğini düşündüklerini söyledi.

Ülkenin yarısından fazlasının da bu düşüncede olduğunu, o nedenle seçimlerdeki beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, kendisinin de miting meydanlarında toplumun vicdanına seslendiğini anlattı.

Kılıçdaroğlu, vicdanın kişinin kendi iç dünyasındaki hesaplaşması, doğru ile eğriyi test etmesi olduğunu belirterek, "Vicdan, kul hakkı yiyenlere kapı aralamamaktır. Vicdanın temelinde ahlak yatar. Ahlak soylu bir kavramdır, bütün inançların ortak temelini oluşturur" diye konuştu.

Ahlak konusundaki önemli sözlerden örnekler veren Kılıçdaroğlu, ahlakın, sevginin egemen olduğu bir toplumun inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu kadar yolsuzluğa batmış bir siyasal yapının daha ağır bir şekilde demokratik yollardan cezalandırılacağını düşünüyorduk. Kuşkusuz, 2 milyon oy kaybı var. Bu da çok önemli bir süreç. Aşağıya doğru giden bir süreç. Toplumun bunu hazmetmesi gerekiyor. Seçimlerden sonra ilk söylediğim şuydu; uyuyan vicdanları uyandırmak zorundayız. 76 milyonun bütün haksızlıkları sindirmesi mümkün değildir. Her birimize görev düşüyor ve çalışacağız.

Çok iyi bildiğiniz bir havuz medyası var. Onlar da bize tavsiyelerde bulunuyorlar. '17 Aralık süreci geçti. Yolsuzluklarla niye uğraşıyorsunuz? Vatandaş yine onlara oy verdi'. Eğer biz yolsuzluklarla uğraşmazsak tüyü bitmemiş yetimin hakkını kim savunacak?  Eğer biz yolsuzlukları gündemde tutmazsak bu ülkeye ahlakı kim getirecek? Hırsızlığın prim yaptığı bir demokrasi, soygunun prim yaptığı bir ahlak düzeni olabilir mi? Havuz medyası ne yazarsa yazsın. Oradaki kalemlere de acıyorum. Kalemini iktidara kiralayan insandan yazar olmaz. Yolsuzluğun üzerine önce sizin gitmeniz lazım. Ama neredeyse alkış tutacaklar."

-"İnancınızla dalga geçen adamı koruyana, oy verirken vicdan muhasebesi yaptınız mı?"

İstifa eden dört bakan ile ilgili iddiaları aktaran Kılıçdaroğlu,  şunları söyledi:

"Biz bunları sormayacak mıyız? Bunları sormazsak sokaktaki vatandaş bize demeyecek mi, 'sen ne görevi yapıyorsun parlamentoda? Ben vergi veriyorum, bu vergileri birileri götürüyor, neden bunun hesabını sormuyorsun?' diye bana soracak. Biz soyulan bütün insanların haklarını korumak, bunun mücadelesini vermek zorundayız. O kadar ileri gittiler ki uyuyan vicdanlara bir kere daha seslenmek istiyorum; dini, imanı ağzından düşürmeyen, her seferinde dini en acımasız şekilde istismar eden başbakanlık koltuğunda oturan bir zat var. Onun şimdi özel koruması altında bir bakan vardı. Kur'an-ı Kerim ile dalga geçen, 'bakara, makara' diye konuşan bir adam. O şimdi yine onun koruması altında. Uyuyan vicdanlara sesleniyorum; elinizi vicdanınıza koyup bir kez daha düşünün, sizin inancınızla dalga geçen bir adamı koruyana oy verirken acaba bir vicdan muhasebesi yaptınız mı? Çok önemli bir çağrı bu. Ben merak ediyorum, böyle bir lafı CHP'nin bir ilçe başkanı söyleseydi, yer yerinden oynar, kıyamet kopardı. Niye böyle bir suskunluk var? Havuz medyasına soruyorum. Utanma duygusunu farkında olmadığınızın hesabını yaptınız mı? Diyorlar ki 'abdestimizden şüphemiz yok'. Valla sizin her tarafınız şüpheli, abdestiniz de."

CHP'nin yerel seçimlere ilişkin özeleştiri yapacağını ve daha çok çalışacağını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, kadın kollarını, ardından il başkanlarını ve belediye başkanlarını ayrı ayrı toplantıya çağıracaklarını ve eksikliklerin tespitini yapacaklarını bildirdi. Gerekirse 24 saat çalışacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Şu gerçek ortaya çıktı; henüz daha kapısını çalmadığımız milyonlarca ev, tokalaşmadığımız milyonlarca insan var, halini hatrını sormadığımız milyonlarca kadın var. Demek ki daha fazla çalışacağız. Eğer Türkiye'yi içinde bulunduğu cendereden çıkarmak istiyorsak daha fazla çalışacağız. Bu işin kuralı budur" dedi.

Türkiye'nin demokrasi tarihine baktıklarında "toplumun vicdanını kanatan birden fazla olay" olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, bunların "siyasi idamlar" olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"27 Mayıs'ta, 12 Eylül'de, 12 Mart'ta insanlarımızı idam ettik, siyasi düşünceleri nedeniyle. Bu idamlar toplumda çok derin yarılmalara yol açtı, hala tedavi etmiş değiliz. Türkiye'de idamlara son verildi. Bu bir olgunluk belirtisidir. Mısır'da 529 kişi idama mahkum edilmiş. Mısırlı kardeşlerimize sesleniyoruz; ister dünya tarihine bakın, ister Türkiye tarihine bakın, siyasi idamlar bir topluma asla huzur getirmemiştir. İdamlar toplumun vicdanında derin yaralar açmıştır. Bizim tarihimizde bunları görebilirsiniz, dünya tarihinde de görebilirsiniz. Bizim tarihi örnek göstermemin nedeni, bunun faturalarını yakın bir geçmişte ödemiş olan bir ülke olarak söylüyorum; eğer 529 kişi idam edilirse bu doğru değildir. Mısır'da barışı sağlayamazsınız, barışın yolu, huzurun yolu idamdan geçmez. Özgürlüklerin büyümesinden, genişlemesinden geçer. Herkesin düşüncesini özgürce açıklayabileceği bir Mısır'ı biz arzu ederiz. O nedenle Mısır yöneticilerine CHP'nin, anamuhalefet partisinin genel başkanı olarak, siyasal idamları yapmayın çağrısında bulunuyoruz."

Mahkemelerin idam kararı verdiği kişilerin, kendileriyle aynı dünya görüşünü paylaşmadıklarını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ama biz idamların topluma getirdiği faturayı çok iyi biliyoruz. Bunun için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz" dedi.

Türkiye'nin Mısır'da dahil Ortadoğu'nun üç büyük ülkesinde, büyükelçisi olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Nasıl olur da üç büyük ülkede büyükelçimiz olmaz. Bunlardan birisi de Mısır. İktidarın söyleyecek sözü yok ama bizim var" ifadesini kullandı.

Kendilerinin Mısır'a heyet gönderdikleri zaman eleştirildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu,  Mısır'da daha fazla demokrasi istediklerini söyledi.

Suriye politikası konusunda karşılarına önemli bir tablo çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, parti olarak öteden beri hükümetin Suriye politikasını eleştirdiklerini, doğru olmadığını defalarca söylediklerini aktardı.

Bunu yaparken kendilerinin "Baasçı" olarak suçlandığını anımsatan Kılıçdaroğlu, tek istediklerinin Suriye'de akan kanın durması olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Gelinen noktada önemli bir gelişme oldu. 27 Mart 2014'te AGİT'in bir toplantısı var. Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisi, eleştiriler üzerine alıyor ve şöyle söylüyor; 'Reyhanlı'da 52 kişinin hayatını kaybetmesine ve 146 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılar, El Kaide unsurları tarafından yapıldı. Bu El Kaide unsurlarının Suriye dışındaki operasyonudur.' Başbakanlık koltuğunda oturan zat ne diyordu? CHP'yi suçluyordu. Peki Allah aşkına bu nedir? Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisi çıkıyor, bu saldırının El Kaide militanları tarafından yapıldığını açıkça söylüyor ve uluslararası tutanaklara geçiriyor. Acaba Başbakanlık koltuğunda oturan zat utanacak mı? Dış politikada halkına yalan söylemek olur mu? Hadi içeride söylersin, alıştık zaten. Dış politikada yalan söylenmez. En ağır eleştiriler yapıldı bize. Neredeyse bombayı bizim koyduğumuzu söyleyecekti."

-Güvenlik toplantısının illegal dinlenmesi"

13 Mart 2014'te bir başka olay yaşandığını da hatırlatan Kılıçdaroğlu, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine değindi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanlığı makamında, Bakan ve dört kişi konuş; Suriye'ye saldırının yollarını arıyorlar. 'Nasıl saldıracağız' diye. Bunlardan biri diyor ki 'Ben oraya dört adam gönderir, Süleyman Şah Türbesi'ne saldırtırım.'  Veya 'Türkiye'ye sekiz füze gönderirim, savaş gerekçesi yaratırım' diyor. Emin olun ilk dinlediğimde bunun doğru olmadığına kanaat getirdim. 'Böyle birşey olamaz' dedim. Arkadaşlar dediler ki 'Biz de aynı görüşteyiz, bunu kullanmayalım.' ve kullanmadık. Fakat bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı bu görüşmeleri doğruladı. İki açıdan sakınca var, bir travma yaşanıyor. Bir, devletin mahremi diye birşeyin kalmadığın öğrendik. Şimdi ben Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy veren değerli yurttaşlarımın vicdanına sesleniyorum; şu soruyu kendinize bir sorun, 'devletin mahremi kalmadı' dediğiniz ortamda hükümette kim vardı. Devletin mahremi kalmadı dediğiniz ortamda bu konuşmalar nasıl yapılıyor. Kendi askerini öldürteceksin, sonra 'Suriyeliler öldürdü' diye oraya asker göndereceksin. Sen vicdanını sorgula bakalım, ne oluyor bu ülkede?"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "içeriden bu dinlemeler yapılmıştır" şeklinde bir açıklaması olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu daha da vahim. Nasıl olur böyle bir dinleme yapılır. O zaman yapmamız gereken, yine bize iş düşüyor, yine biz çalışacağız, yine biz anlatacağız. Sağır kulaklar duyuncaya, uyuyan vicdanlar uyanıncaya kadar, çalışmalarımızı götüreceğiz. Asla moralimizi bozmayacağız, onurlu duruşumuzu asla değiştirmeyeceğiz, çocuklarımız bizden güzel bir Türkiye bekliyor" diye konuştu.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title