Haberler

CHP Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün vatandaşlarım duysun, eğer siz saraya hizmet edecek birisini istiyorsanız, vesayet altında birisini istiyorsanız, adresiniz belli gidip oyunuzu verin.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün vatandaşlarım duysun, eğer siz saraya hizmet edecek birisini istiyorsanız, vesayet altında birisini istiyorsanız, adresiniz belli gidip oyunuzu verin. Hiç itirazım yok. Ama diyorsanız ki, 'saraya değil, halka hizmet edecek birisine ihtiyacımız var, halkın sorunlarını çözecek birisine ihtiyacımız var.' O zaman adresiniz belli, yeriniz belli, yurdunuz belli. Adres Cumhuriyet Halk Partisi" dedi.

Kılıçdaroğlu, ATO Congresium'da "Önce Türkiye" başlıklı partisinin seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıda konuştu.

Kürt sorununu beşinci sorun alanı olarak anlatan Kılıçdaroğlu, bunun bir siyasi partinin tek başına çözebileceği bir sorun olmaktan çıktığını söyledi. Sorunun daha ciddi ve tutarlı ele alınması gereken bir alan olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Soru bir, Kürt sorunu güvenlik politikalarıyla çözülür mü? Hepimiz biliyoruz ki çözülmez. Neden, 30 yıllık tecrübe bunu gösterdi. Soru iki, bu sorunun çözümünde siyasal partilerin ilk duruşları ne olmalıdır? İlk duruşları bütün siyasi partilerin teröre karşı ortak tavır takınmalarıdır. Ama, lakin, fakat, şöyle ki, bunlar olmayacak. Teröre karşı açık ve net tavır takınacaklar. Biz teröre karşıyız diyecekler. Terör örgütüne de karşıyız diyecekler. En ağır, en sert şekilde eleştirecekler. Bundan korkmayacaklar. Üç, Kürt sorununu nasıl çözeceğiz? Onu da söyledik. Toplumsal uzlaşmayla çözeceğiz. Birlikte çözeceğiz. Dört, toplumsal uzlaşmanın merkezi neresi olacak? Onu da söyledim. Toplumsal uzlaşmamanın merkezi TBMM'dir. Orada çözülecek. Soru beş, bu temel sorunu çözmek için siyasi partiler hangi ilkelerden hareketle yola çıkmalılar? Onu da söyledim.

Bir, bu sorunu çözmek için samimi ve dürüst olmalısınız. İki, gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Üç, halka hesabını veremeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Dört, muhalefete ve topluma bilgi vereceksiniz. Bu kadar açık, bu kadar net söyledik. Birilerinin gizli kişisel bir ajandası vardı, birilerinin halka hesabını veremeyecekleri yükümlülüklerin altına girdiğini biliyoruz. Çünkü tutanakları açıklayamıyorlar, korkuyorlar. Biz bu sorunu çözmeye talibiz. Bu sorunu CHP dışında hiçbir parti de çözemez. Bu kadar açık, bu kadar net söylüyorum."

Sorunun çözümüyle ilgili 6 Haziran 2012 yol haritasını dönemin başbakanına götürüp elden teslim ettiğini ve bu sorun böyle çözülür dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu, parlamento dışında akil adamlar... Dolayısıyla bu sorunun çözümü için oturup konuşmalıyız. Kabul etmediler. Kanun teklifi verdik, sorunun bu yöntemle çözülmesi gerektiği konusunda. Onu da kabul etmediler" dedi.

Sorunun çözümüyle ilgili kendileri kadar çalışan, emek harcayan, yol yöntem öneren ikinci bir parti bulunmadığını aktaran Kılıçdaroğlu, CHP dışında hiçbir partinin Kürt sorununu çözemeyeceğini savundu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Neden biz çözeriz? Bizim gizli kişisel bir ajandamız yok. Bizim halka hesabını veremeyeceğimiz angajmanlara girmek gibi bir düşüncemiz de yok. Biz bu ülkenin kurucu partisiyiz. Bayrağımız, vatanımız ortak ve bu sorunu çözeceğiz" diye konuştu.

"Milletvekilleriyle aynı imkanlar"

Şehitlerin olduğu her eve ateş düştüğünü, annelerin ağladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şehit yakınları ve gazilerle zaman zaman bir araya geldiğini, onları ziyaret ettiğini ve tedavileri sırasında onlarla birlikte olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şehit yakınları ve gazilerin tedavi sırasında karşılaştıkları zorluklara ilişkin şikayette bulunduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bir protezi almak için ne tür zorluklarla karşılaştıklarını bana anlatıyorlar. Tedavi olmak için ne tür zorluklarla karşılaştıklarını bana anlatıyorlar. O gazi kardeşlerime buradan sesleniyorum, CHP iktidarında milletvekillerinin sağlık hakları neyse aynı hakları size tanıyacağız. Hatta mümkün olsa daha ilerisini sağlamak durumundayız. Bu ülke için canını, bedenini veren bir insandan ne fedakarlık bekliyoruz biz? Beş kuruş mu bekleyeceğiz ondan? Daha ucuz bir şey verelim, buradan tasarruf edelim. Her şeyden tasarruf edilir, gazinin taleplerinden tasarruf edilmez, şehit yakınlarının taleplerinden tasarruf edilmez. Hepimizin onlara minnet borcu var. Şikayet ediyorlar, 'Derdimizin anlatacak makam bulamıyoruz' diyorlar. Beni iyi dinlesinler, Başbakanlığa bağlı Şehitler ve Gaziler Yüksek Kurulu oluşturacağız. Bütün sorunlar buradan çözülecek. Öyle kapı kapı kimse dolaşmayacak. Doğrudan Başbakanlığa bağlı olacak ve sorunları buradan çözülecek. Bu kadar açık, bu kadar net. Sorun mu, çözeceğiz. Nerede çözeceğiz? Kapı kapı dolaşarak değil, Başbakanlığa gelecek, derdini anlatacak ve sorun çözülecek. Tedavi mi, kapı kapı dolaşmak yok. Oraya buraya dert anlatmak yok. Milletvekili nereye gidiyorsa aynı imkanlar, aynı haklar kendisine sağlanmış olacak."

İlk 100 günde gerçekleştirilecek icraatler

Kemal Kılıçdaroğlu, tespit ettikleri 5 sorun alanının bir biriyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Toplumsal barışı sağlayamazsanız, ekonomide sorunlar çıkar, dış politikada sorunlar çıkar. Eğer dış politikayı sağlıklı bir zemine oturtmazsanız, ekonomide ve Türkiye'nin saygınlığında sorunlar çıkar, AB'ye üyelikte sorunlar çıkar. Eğer siz eğitim sorununu çözemezseniz, dünya lideri Türkiye yaratamazsınız. İnsani gelişmişlik endeksinde 20 basamak, 30 basamak, 40 basamak, bunları atlayamazsınız. Bütün bunların hepsi iç içe geçen mekanizmalar" diye konuştu.

Bu 5 sorun alanını kendileri kadar açık ve net ortaya koyan ikinci bir parti bulunmadığını bildiren Kılıçdaroğlu, herkesin işin bir ucundan tuttuğunu ancak kendilerinin bütünü görmek zorunda olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, bütünü görüp sorunu sağlıklı teşhis ederek çözümü de ona göre gerçekleştireceklerini belirtti.

CHP iktidarının ilk 100 gününde gerçekleştirecekleri icraatları anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiyenin yasasını çıkaracağız. İki, ilk yüz günde Aile Sigortası Kanunu çıkaracağız. Türkiye'de yoksulluğu tarihe gömeceğiz, asla yoksulluk olmayacak. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Her ailenin geliri, her ailenin sigortası olacak. Üç, kamuda taşeron işçiliğe son vereceğiz. Herkes kadrolu çalışacak. Dört, kredi kartı ve tüketici kredisi borcu faizleri dolayısıyla borç batağında olan vatandaşların faizlerinin en az yüzde 80'ini ilk yüz gün içinde sileceğiz ve vatandaşlarımızı rahatlatacağız. Beş, siyasi ahlak yasasını çıkaracağız ve siyaseti kirlilikten arındıracağız. TBMM'de kesin hesap komisyonu kuracağız. Siyasiler vatandaşlardan topladıkları her kuruş verginin hesabını orada verecekler. Temiz, saydam, şeffaf bir ülke yaratacağız. Yedi, passolig uygulamasını kaldıracağız, gençlerimiz maçlara istediği gibi gidecekler. Üniversitede okurken kredi alan gençler iş buluncaya kadar kredi takiplerini sonlandıracağız ve bunların faizlerini sileceğiz."

İlk bir yılda gerçekleştirilecek icraatler

Partisinin iktidarı durumunda ilk bir yılda yapacakları icraatları de anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"İlk 1 yılda çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. İki, asgari ücreti net bin 500 lira yapacağız. Üç, esnafın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Pirimini ortadan kaldıracağız. Dört, yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Beş, bir yıl içinde üniversite öğrencilerinin yurt sorununu tamamen çözeceğiz. Altı, teşvik sistemini  değiştireceğiz. Katma değeri yüksek ürün üreten firmalara önemli vergi ayrıcalıkları getireceğiz. Vergi ve sigorta pirim borcu olmayan KOBİ'lere ödedikleri vergi ve pirim kadar sıfır faizli kredi açacağız. Sekiz, vahidi fiyat uygulamasını kaldıracağız. Orman köylüleri sigortalı çalışacaklar ve onların da sosyal güvenlik haklarını teslim edeceğiz."

"Önce Türkiye için"

"Türkiye'nin sorunlarını kim çözer" diye soran Kılıçdaroğlu, "Bütün samimiyetimle söylüyorum, sorun olan bir parti sorun çözemez. Her şeye 'Hayır' diyen parti sorun çözemez. Ülkenin yönetimine talip olma gücü bulunmayan parti sorun çözemez" dedi.

Son 5 aylık tabloyu milletimin önüne koymak istediğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"AKP, iktidardaki parti. 13 yılda ülkeyi buraya getirdi. Bırakın yönetmeyi, siyaseti kişisel zenginleşme aracı olarak gördüler. İki, MHP. Her şeye 'hayır' diyor. Her şeye 'hayır' diyorsan niye siyasete giriyorsun? Üç, HDP. Denklem dışı. Türkiye'yi yönetmeye hazır değil, talip de değil. Geriye tek bir parti kalıyor, o da CHP. Açık ve net. Bir şeyi söyleyeceğim, bütün vatandaşlarım duysun, eğer siz saraya hizmet edecek birisini istiyorsanız, vesayet altında birisini istiyorsanız, adresiniz belli gidip oyunuzu verin. Hiç itirazım yok. Ama diyorsanız ki, 'saraya değil, halka hizmet edecek birisine ihtiyacımız var, halkın sorunlarını çözecek birisine ihtiyacımız var.' O zaman adresiniz belli, yeriniz belli, yurdunuz belli. Adres Cumhuriyet Halk Partisi."

Konuşmasının sonunda vatandaşlara en içten selam ve saygısını ileten Kılıçdaroğlu, "Hep beraber çalışacağız. Ne için? Önce Türkiye için. Önce gençlerimiz için. Önce üreten Türkiye için. Birliğimiz için, beraberliğimiz için" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından platforma davet edilen partili gençlerle özçekim yaptı ve el ele fotoğraf çektirdi. Gençler de "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganları attı. Daha sonra milletvekili adaylarının tanıtımına geçildi. Kılıçdaroğlu'nun adı okunduğu sırada salondan büyük bir alkış yükseldi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

title