Haberler

CHP'nin Aile Sigortası Mardin'de 4 Dilde Anlatıldı

Kılıçadoğlu;"Kadın Kömür, Makarna Verecekler Mi' Beklentisi İçinde Olmayacak" Dedi.

KILIÇADOĞLU;"KADIN 'KÖMÜR, MAKARNA VERECEKLER Mİ' BEKLENTİSİ İÇİNDE OLMAYACAK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu'nun Mardin'de katıldığı 8 Mart dünya Kadınlar Günü etkinlerinden partinin Aile Sigartası projesi sinevizyon eşliğinde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak 4 dilde anlatıldı. Kılıçdoğlu, kadınlara ekonOmik güvence vereceklerini belirterek, "Bunun adı aile sigortasıdır. 600 TL erkeğin değil kadının hesabına yatacak ve kadın evde daha güçlü olacak. Beyi gelecek kadından harçlık isteyecek artık. Bunu yaptığımız zaman bütün kadın kardeşlerimiz, 'acaba bana kömür verecekler mi?', 'makarna verecekler mi?' diye bir beklenti içinde olmayacaklar" dedi.

ÇARŞIDA KÖYLÜ KADININ ELİNİ ÖPTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlerine katılmak üzere beraberinde yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ile Mardin'e geldi. Kent merkezinde yürüyüp, halkla sohbet eden Kılıçdaroğlu, esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Pahalılık ve yoksulluktan şikayet eden esnafı dinleyen Kılıçdaroğlu, iktidarları döneminde bu sorunların ortadan kalkacağını söyledi. Mardin Cumhuriyet meydanında gezerken 66' yaşındaki 5 çocuk annesi Sida Akay'ın yanına giden Kılıçdaroğlu, Türkçe bilmeyen ve Kürtçe konuşan kadınla yanındakilerin yardımıyla anlaşabildi. Kadının elini tutan Kılıçdaroğlu, "Bugün Dünya Kadınlar Günü. Bugün nedeniyle senin elini öpmek istiyorum" dedi. Kılıçdaroğlu'nun dediği iletilen kadın önce Kürtçe, 'na na' sonrada Türkçe 'hayır' diyerek karşı çıkmasına rağmen Kılıçdaroğlu kadının elini öptü.

Suriye üzerinden gelen toz bulutlarının kapladığı kentte gezisini sürdüren Kılıçdaroğlu, ikram edilen sokak tatlısı, leblebici dükkanında ise badem şekeri ve leblebi yedi. Kılıçdaroğlu, daha sonra Mardin Sakatlar Derneği'nin kurduğu Telkari Gümüş İşleme Atölyesi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı ve Ak Parti milletvekili aday adayı olan Hasan Anuk, Kılıçdaroğlu'na gümüş bir tesbih hediye edip, "Bol bol sabır çekmenizi ediyorum" dedi. Kılıçdaroğlu da tesbihi alıp 'Sabıra ihtiyacımız var' dedi.

AİLE SİGORTASI 4 DİLDE ANLATILDI

Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda Dünya Kadınlar Günü nedeniyle CHP'li kadınların düzenlediği kutlamaya katılan Kılıçdaroğlu 'na burada bir poşu hediye edildi. Boynuna attığı poşuyla eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte oturan Kemal Kılıçdaroğlu'nun arkasında ise yine yöresel kıyafetli köylü kadınları oturdu. Salonda CHP'nin aile sigortası salonda sinevizyon eşliğinde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak anlatıldı.

KADINLARIN OKUMASI LAZIM

Kılıçdaroğlu, insanlığın doruğa çıktığı Mardin'de bulunmaktan memnun olduğunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"İnsanlığın doruğa çıktığı en güzel kentteyiz. Burada kadınlarımızla beraberiz. Acaba kadınlar için sadece bir günümü ayırmamız gerekiyor, hayır. Annelerimiz, bacılarımız, onların dertlerini her zaman paylaşmak mutluluklarında da onların yanında olmak hepimizin görevidir, herkesi bu göreve davet ediyorum. Bir kardeşimiz diyor ki, dayak değil gül istiyoruz diyor doğrudur. Şiddeti reddedeceğiz. Yeri zamanı gelince güzel laflar ediyoruz. Cennet anaların ayağı altındadır diyoruz yeri gelince kadınlara şiddet uyguluyoruz. Kadınlara şiddeti her ortamda reddedeceğiz. Kadınları baş tacı edeceğiz,kadınları bu toplumun en güçlü unsuru haline getireceğiz. Hayatımızın yarısı kadınlar, elmanın yarısı gibi bir arada oturuyoruz, evleniyoruz çoluk çocuk sahibi oluyoruz. Çocuklar babaya mesafeli ama anneyi daha fazla istiyorlar. Anneyle dertlerini paylaşırlar. Dillerini kültürlerini anneden öğrenirler. O zaman yapacağımız şey kadınların okuması. Eğer toplumun eğitilmesini istiyorsak kadınların okuması lazım. Erkeklerinde eğitilmesi lazım, erkekler eğitilse kadına şiddeti uygulamaz. Bir evde en zoru yaşayan kadınlardır. Bir evde tencere kaynamıyorsa onun acısını ancak anneler bilir"

Kılıçdaroğlu, aile sigortasıyla ilgili bir proje geliştirdiklerini ve salonda da sinevizyon eşliğinde görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Aile sigortası getireceğiz dedik. Ne demek aile sigortası? Halkın iktidarında sizin izninizle sizin oylarınızla inşalah CHP iktidarında hiç bir ailenin geliri ayda 600 TL'nin altına düşmeyecek. Bu sözü veriyorum size. Neden? CHP bütün kadın kardeşlerimizin evidir. İlk seçme seçilme hakkını veren CHP'dir. Sandığa gidin oyunuzu kullanın dediler. Bu yetkiyi verdiler ama bu yetkinin yerinde ve zamanında kullanılması için, kadının siyasette ağırlığını koyması için, kadının okuması üniversite bitirmesi gerekiyor. Kadının erkeğinin yanında omuz omuza beraber çalışması gerekiyor. Onun için dedikki siyasi haklarını verdik şimdi sıra geldi ikinci önemli olaya. Kadınlara ekonomik güvence de vereceğiz bunun adı aile sigortasıdır. 600 TL erkeğin değil kadının hesabına yatacak ve kadın evde daha güçlü olacak. Beyi gelecek kadından harçlık isteyecek artık. Bunu yaptığımız zaman bütün kadın kardeşlerimiz, 'acaba bana kömür verecekler mi?', 'makarna verecekler mi?' diye bir beklenti içinde olmayacaklar. Sosyal devlet onların garantörü olacak, sosyal devlet bakacak onlara. Aile sigortası sadece aileye getirilen bir güvencedir. Çoluk çocuğu, kadını kimseye minnet ettirmeyeceğiz. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek, bizim felsefemiz bu. Yoksulluk var kadının günahı ne? Çalışan, iş arayan insanın günahı ne? Bu ekonomik politikalar yoksul sayısını arttırdı. Türkiye'de 12 milyon 715 bin yoksul var. Bunu biz söylemiyoruz, resmi kurumları söylüyor. Sayın Başbakan diyorki bu az siz birde kayıt dışı yoksullar var onları bilmiyorsunuz diyor itiraf ediyor. Kim olursa olsun istersen 15 milyon kişi olsun her aile asgari gelir güvencesini getireceğiz. Bu para sadece aileye değil, bu parayı kadın çektiği zaman bankadan alacak, çococuklarını yanına esnafa dükkana gidecek. Oda istediğini alacak. Ailenin yanısıra esnafta kazanacak"

BU PARAYI NAMUSLU ADAMLAR BULUR

Kılıçadoğlu, aile sigortasıyla ilgili kendilerine 'parayı nereden bulacaksınız' dediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Size söz, namus sözü. İşçi Kemal'in, memur Kemal'in, esnaf Kemal'in yani sizin Kemal'inizin sözü, ben bu parayı bulacağım. Bu para birilerinin dediği gibi öyle çok büyük paralar değil. Bütün kamu harcalamalarının yüzde 1.7'sidir. Sen 7 sülalene para buluyorsun, köşeyi dönenlere para buluyorsun, dolar milyarderlerine para buluyorsun, sıra fakir fukaraya gelince 'efendim bu parayı nereden bulacaksın' diyorsunuz. Bu parayı namuslu adamlar bulurlar ve de öderler. Bir hedefimiz var, bir amacımız var, bir ilkemiz var. Doğudan, batıya, güneyden, kuzeye kim olursa olsun hepsinin başımızın üstünde yeri var. Bir hedefimiz var. Bir tek çocuk bile yatağa aç girmeyecek, hiç bir anne çocuğum aç kaldı demeyecek. Size söyledim. Evde tencere kaynamazsa acıyı kadın çeker. Evde tencere kaynamazsa evde sorun çıkar kadına şiddet uygulanıyor. Beyi işsiz iş bulamıyor. Kadının işi gücü yok, nereden bulacaklar. Evde huzursuzluk çıkıyor. Aile sigortasının en büyük özelliklerinden biri de ailede huzursuzluğu kaldıracağız, huzur içinde bira ile olacak. Sosyal devletin koruması altında bir aile olacak. Bir şey daha bu sizin hakkınızdır. Bütün bayan kardeşlerime söylüyorum, bu sizin hakkınızdır. Sosyal devlette bu bir haktır. Anayasanın 63'üncü maddesi ne diyor. Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir der. Eğer bu hakkımsa, ben bu hakkımın arkasında duracağım. Ayda 600 TL vereceğiz. Belki ileride diyeceksiniz 600 TL yetmiyor. Yeri geldiğinde kadın diyecekki hangi siyasi parti benim hakkımı arttırırsa oyumu oraya vereceğim diyecek. Kadınlar, en çok şiddete uğrayanlar dedik. Yüzde 1400 kadına yönelik şiddete arttı. Huzursuz bir ailede şiddet olur. Bu nedenle biz kadın kardeşimizin elinde tuttuğumuz gibi dayağı tarihe gömeceğiz. Evde mutluluk huzur olacak. Huzur ve mutluluğun olduğu bir ortamda mutlu bir Türkiye olacak"

BİZ DİN VE ETNİK KİMLİK ÜZERİNDEN SİYASET YAPMIYORUZ

Kılıçdaroğlu, salondakilere 'sizden bir isteğim' var diyerek, geçmişte bazı partilerin en temiz duyguları istismar etteklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Din üzerinden, inanç üzerinden, etnik kimlik üzerinden istismar ettiler. Size burAdan söz veriyorum. Hangi inançtan, hangi etnik kimliktenseniz başımın üstüne. Ben bu ülkenin doğudan, batıya bütün yurttaşlarını seviyorum. Bütün kardeşlerimi seviyoruz, onların huzu mutluluğu için yola çıktık. Temiz bir siyaset olsun. Milleti kandırmayalım artık, doğruları söyleyelim ve milletimizde doğru siyasetin yanında yer alsın dedik ve bunun mücadelesini yapıyoruz. Sizin inançlarınızı etnik kimliğinizi sömürenlere oy vermeyim. Hiç kimsenin kendi anne ve babasını seçme hakkı yoktur.Ama biz anne ve babamızla iftihar ederiz o ayrı şey. Allah'la kul arasına kimse giremez . O manevi duyguya siyasetinin girmeye hakkı yoktur. Siyasetçinin görevi açlığı yok etmek, yoksulluğu yok etmektir, işsizliği bitirmektir. Bölgelerarası kalkınmada dengesizliği çözmektir. Biz bunları bir tarafa bıraktık başka işlerle uğraşıyoruz. O yüzden size söylüyorum. Doğu ve Güneydoğu'daki bütün kadın kardeşlerime söylüyorum. Halkın iktidarında 600 TL'lik bir gelir güvencemiz olacak deyin. Bu gelir güvencesi size güçlü kılacak. 80 yılda bir sorunu çözemedik. 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyor, bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır. 4 milyon kadınımız okuma yazma bilmiyorsa derdimiz var demektir. Okuyacaklar, okumaları önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Bu konudada söz veriyorum size. Bir şey daha söyleyeceğim, Türkiye'nin neresine giderseniz gidin taşeron işçilik belası var. Halkın iktidarında taşeron işçiliğe de son vereceğiz, herkes sindikalı olacak. Herkesin izin hakkı olacak. Birilerinin emrinde iş güvenliği iki dudağı altında olmayacak"

FAİLİ MEÇHULLERİ AYDINLATACAĞIZ, ANALARIN GÖZ YAŞINI DİNDİRECEĞİZ

CHP lideri Kemal Kılaçdaroğu, bölgedeki önemli bir şeye daha dikkat çekmek istediğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Ailede huzursuzluğun acısını kadın çeker ama eşi, çocuğu, babası faili meçhule gitmişse yine kadın çeker bu acıyı. Söz veriyorum buradaki bütün kadınlara o faili meçhullerin hepsini çözeceğiz ve hesabını soracağız. Demokrasi, özgürlük diyorsunuz, gelin faili meçhulleri yadınlatalım diyoruz. Ama 6 sefer önergemiz reddedildi. Unutmayın reddeden partiyi biliyorsunuz. Faili meçhullerin aydınılğa çıkarılmasını isteyen partiyi de biliyorsunuz. Biz hiç bir cinayetin, ölümün failsiz kalmasın istiyoruz. En büyük amaçlarımızdan biride budur"

Bir anne ve babanın boğazından kesip, çocuğunu üniversiteye gönderdiğini ve kendi çektikleri acıları çekmemesini istediğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Ama, üinversiteyi bitiriyor ve işsiz. Dışarıda okul var öğrenci de var, sınıfta var ama öğretmen yok. Öğretmeni atayın diyoruz hayır atamıyorlar. Atamayı isteyen kardeşime söz veriyorum. Her yerde bu sözü verdim. Atanamayan öğretmenlerin oluşturduğu platforma gittim size söz veriyorum halkın iktidarında atanmayan tek bir öğretmen kalmayacak, öğretmensiz tek bir çocuk kalmayacak. Bütün kadın kardeşlerime söylüyorum. Biz özgürlük istiyoruz. Herkesin düşüncesini özgürce dile getirdiği bir Türkiye istiyoruz. Telefonlarımız dinlenmesin, çocuklarımız coplanmasın, dayak yemesin istiyoruz. Çocuklarımız işkence görmesin istiyoruz. Düşüncelerin özgürce dile getirildiği bir Türkiye istiyoruz. Çok mu şey istiyoruz? Bütün özgür ülkelerin var olan hukuk sitemi bizde de olsun istiyoruz. Korku imparatorluğunu yıkacağız. Türkiye korku imparatorluğunu yıkıp atacaktır halkın iktidarında"

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından sanatçı Züheyla, salonda Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice bir konser verdi.

(Haber-Kamera:Ramazan YAVUZ-Adnan AVUKA-Bayram BULUT-Nezir GÜNEŞ/ MARDİN,(DHA)

KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI DHA FEED'DEN CANLI VERİLDİ

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title