Haberler

CHP Myk Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, koalisyon tartışmalarına ilişkin, "Demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu unutmamamız lazım. Toplumumuza verilen sözler doğrultusunda, geniş ortak paydalarda buluşmak gerektiğini görmezden gelmemek gerekiyor" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), genel seçimin ardından ilk kez Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Koç, MYK'da seçimlerin genel sonuçlarını ele aldıklarını söyledi.

Sonuçlarla ilgili seçim akşamı açıklamalar yaptığını anımsatan Koç, "sandıkta kazananın demokrasi olduğunu, milletin sağduyusunun Türkiye'de çok önemli bir dönemeçte karar vererek, ülkenin önünü açtığını" söylediğini hatırlattı. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neydi bu? Baskıcı bir yönetim anlayışına, demokrasiden adım adım uzaklaşan, kendisini oraya getiren hak ve özgürlükleri daha sonra budayarak orada kalmaya çalışan bir yapıya karşı milletin sandıkta 'hayır' dediğini ifade etmiştim. Baskıcı rejim arayışları, kin, nefret söylemleri, kutuplaşma, içeride ve dışarıda çatışma arayışı, havuzlar dışında halkın yoksullaştırıldığı ekonomik süreçler, kibir, keyfilik. Bütün bunların üzerine yolsuzluklarla ilgili tüm iddiaların soruşturulmadan, yargıya götürülmeden üzerinin siyasi güçle örtülme gayretleri. Bütün bunlar, milleti 7 Haziran'da bir tercih yapmaya zorlamıştır. O tercihte de AKP, tek başına iktidar olma şansını yitirmiştir."

Sonuçlara göre, milletin muhalefet partilerinden, siyasi olarak bazı taleplerinin bulunduğunu herkesin görmesi gerektiğini belirten Koç, "7 Haziran'ı böyle okumak lazım. Kestirme cevaplarla, siyasi yorumlarla 7 Haziran'ı okumadan geçmek mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Bu mesajları CHP olarak seçim sonuçlarının açıklandığı geceden itibaren okuduklarını bildiren Koç, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kendisini her şeyi yapmaya muktedir gören, tek kişinin demokrasimizde yıprattığı tüm değerleri onarmak sorumluluğunu, milletin 'bu mesajlarımı iyi okuyun' dediği muhalefet partilerinin çok iyi okuması gerekiyor. Demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu unutmamamız lazım. Toplumumuza verilen sözler doğrultusunda, geniş ortak paydalarda buluşmak gerektiğini görmezden gelmemek gerekiyor. 7 Haziran ve sonrası için her türlü jimnastiği yapanların, öncelikle muhalefet partilerine millet tarafından aktarılan bu mesajı iyi okumaları, değerlendirmeleri gerekiyor. CHP olarak biz demokrasimizin tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanması için, ekonomideki çarpık gelir dağılımını giderecek her türlü sosyoekonomik tedbirin yaşama geçirilmesi için, ki bir tek CHP'nin vaadi değil bu, biz bizim üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz."

Çözümsüzlüğün bu süreçteki adresinin asla CHP olmayacağını vurgulayan Koç, "Bizler bize verilen mesajı okuyoruz, diğer partilerin de durum değerlendirmesi yapması gerekir ve bir an önce Türkiye'yi parlamenter rejimin güçlendirildiği, demokrasinin tekrar rayına oturtulduğu, gelir dağılımı çarpıklığının giderildiği, içeride ve dışarıda çatışma arayan değil barışı, kardeşliği, huzuru arayan bir ülke olarak devam etmesi için CHP milletin verdiği mesajı, sorumluluk olarak üzerine almıştır. Diğer partilerin de bunu iyi değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.

"Mesaj diğer muhalefet partilerine de verildi"

"CHP, MHP ve HDP ile hükümet kurar mı" sorusuna, Koç, "Ben milletin mesajının CHP tarafından okunuşunu tercüme ettim. Bu mesaj tek CHP'ye verilmedi, bu mesaj belirli oy yüzdeleri halinde diğer muhalefet partilerine de verildi. Ben, millet tarafından verilen 7 Haziran mesajının, herkes tarafından siyasi sorumluluk içinde değerlendirilmesi gereğinin altını çizdim. Bu mesaj kime gidiyor, kime gitmiyor bunun değerlendirmesi ortada" yanıtını verdi.

"TBMM Başkanlığı konusunda ne düşünüyorsunuz? Soruşturma komisyonunun kurulması gündeme gelebilir mi" sorusu üzerine Koç, daha mazbatalarını almadıklarını, sürecin bundan sonra işleyeceğini söyledi. CHP'nin tavrının çok net ve açık olduğunu belirten Koç, üzerlerine düşeni mutlaka yapacaklarını ifade etti.

"Koalisyon seçenekleri için kırmızı çizgileriniz nelerdir" sorusunu Koç, şöyle yanıtladı:

"Türkiye'de Anayasa'nın sınırları içerisinde hareket edilmesini sağlamak, tekrar hukuk devleti kurallarının geçerli olmasını sağlamak, çarpık gelir dağılımı adaletsizliğinden doğan sorunların düzeltilmesine dönük tedbirler almak, ekonomide keyfi yönetime son verecek ciddi, tutarlı, bugünkü özerk kurumların bağımsız çalışmasını sağlayarak, ekonominin kurallarının tam işlediği bir siyasi güvenceyi bütün piyasa aktörlerine vermek ve sosyal devlet ilkesini korumak, siyasete ve adalete duyulan güven duygusunun azalmasını düzeltmek, tedavi etmek. Bütün bunları siyasi atılacak adımlar olarak da tercüme edebilirsiniz. Milletin verdiği mesaj bu:  Bu baskıdan biz bıktık, her gün televizyonlarda gözlerini çıkararak, damarlarını şişirerek, ellerindeki yetkiyi medyaya baskı yaparak, herkese hakaret etmek olarak kullanan siyasetçileri dinlemekten bıktık."

"MHP ile resmi temas yok"

Koç, bir soru üzerine MHP ile resmi bir temaslarının bulunmadığını dile getirdi.

"TBMM Başkanlığı için Deniz Baykal'ın ismi geçiyor. Böyle bir düşünceniz var mı" sorusuna karşılık Koç, isimlerin ileride tartışılabileceğini, şu aşamada bir şey söylemek için erken olduğunu söyledi.

"HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 'Koalisyon senaryoları arasında önceliğin AK Parti ve CHP arasında olduğunu' belirtti. Dün de Sayın Kılıçdaroğlu, 'Davutoğlu ile görüşebileceğini' söyledi. Buradan, CHP'nin AK Parti'ye kapıları kapatmadığı sonucunu çıkarabilir miyiz" sorusuna Koç, "Sayın Genel Başkanımız, milletin 'AKP ile oturun, koalisyon yapın' diye bir mesajının olmadığını da ekledi" karşılığını verdi.

"Davutoğlu randevu talep ederse..."

Demirtaş'ın aldığı birtakım oylara karşı "ihanet etmeyeceğine" yönelik açıklamasının olduğunu anımsatan Koç, bu çerçevede bakılması gerektiğini kaydetti.

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev verildiğinde ve randevu talebi olduğunda yanıtınız ne olacak" sorusu üzerine Koç, "Türkiye'de unutulan demokratik teamüllerin, alışkanlıklarının, geleneklerinin yerleşmesi gerekiyor. Bu süreçler tek kişinin hırslarıyla, saplantılarıyla, engellemeleriyle karşılaşmamalı. Eğer böyle bir görev tevzi edilirse ilk partidir, CHP ile görüşmek isterse tabii ki randevu alır, Sayın Genel Başkanımız ve yetkililerimizle görüşürler, herkes düşüncesini söyler" dedi.

Kaynak: AA / Politika

Merkez Yürütme Kurulu Haluk Koç Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title