Haberler

CHP Milletvekilleri Öğretmenlerin Durumuna Dikkat Çekti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara milletvekili Şenal Sarıhan, "Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olarak farklı statü, ödenek ve sosyal güvence koşullarında istihdam edilen öğretmenlerin yaşam koşulları, mesleği icra etme, bilgi ve deneyimlerini artırma ve bunları uygulama olanakları gittikçe zorlaşmaktadır" dedi.

CHP'li Sarıhan ve bir grup CHP milletvekili TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, öğretmenlerin durumuna dikkat çekti.

Ankara patlamasında ölen öğretmenleri anarak konuşmasına başlayan Sarıhan, şöyle konuştu: "Öğretmen yetiştirme alanında ve genel eğitim sisteminde farklı dönemlerde farklı çözümlerin üretilmiş olması, eğitim alanında çok yönlü sorunların yaşanmasına ve bunların çeşitlenerek derinleşmesine neden oldu. Türkiye, uluslararası alanda, eğitim kalitesi, eğitimde başarı oranı, eğitim sisteminin etkinliği ve verimliliği bakımından dünya sıralamasının alt basamaklarında yer alan ülke konumuna getirildi."

Sarıhan, eğitim fakülteleri dışında farkı fakülte mezunlarının öğretmenlik yapma hakkı tanınmasının eğitimin niteliğini düşürdüğünü kaydederek, şunları söyledi: "Bu durum temel eğitimde öğretmen açığının yaşanmasına, ortaöğretim alanında istihdam fazlalığına yol açtı. İçerik, nitelik ve nicelik olarak bu fakültelerin verdiği eğitimin yetersiz oluşu, öğretmen adaylarının yeterli birikim ve donanıma sahip olmaları, eğitsel işlevin gerektirdiği pedagojik bilgiyi edinmeleri, öğrenciyi eğitsel işleve katacak interaktif eğitimi sağlayacak iletişim dilini kazanmalarını engelledi."

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 830 bin öğretmenin görev yaptığını hatırlatan Sarıhan, şunları kaydetti:

"Her yıl eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adayı sayısının ortalama 70 bin civarında olduğu ülkemizde, yılda 40 bin öğretmenin ataması yapılabiliyor. 250 binden fazla öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Yaklaşık 80 bin öğretmen ücretli çalıştırılıyor. Sorunlarını duyurmak için her yolu denemiş olan Ataması Yapılmayan Öğretmenler olarak anılan gençlerimizden yedi yıl içinde intihar edenlerin sayısı 36'yı bulmuştur. Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olarak farklı statü, ödenek ve sosyal güvence koşullarında istihdam edilen öğretmenlerin yaşam koşulları, mesleği icra etme, bilgi ve deneyimlerini arttırma ve bunların uygulama olanakları gittikçe zorlaşmaktadır."

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise öğretmenlerin maaşlarının Avrupa'nın çok altında olduğuna dikkat çekerek, "Okullarda binlerce açık kadro olmasına rağmen, ücretli öğretmenlik ile öğretmenlik emeğini sömüren ücretli öğretmenlik denilen ucube eğitim sistemini getirerek öğretmenlerimizi ucuz iş gücü olarak çalıştıranlar utanmalıdır" ifadesini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Şenal Sarıhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title