Haberler

CHP Milletvekili Öz, Biber Üreticileriyle Görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Yenice ilçesinde Kapya Biber üreticilerinin sorunlarında yerinde inceledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Yenice ilçesinde Kapya Biber üreticilerinin sorunlarında yerinde inceledi. Öz, 16 yıl önce Yenice'de 50 kuruş olan olan 1 kilo kaypa biber'in bu yıl 45 kuruştan alındığını söyledi.

CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Yenice CHP ilçe Başkanı Mehmet Gerçek ve yönetim kurulu üyeleri ile Yenice ilçesine bağlı Çınarcık köyünde Kapya Cinsi Kırmızı biber üreticilerinin sorunlarını yerinde inceledi. Biber üreticileri ile tarlalarda incelemenin ardından alımı yapılan kantar sahasında üreticiler görüştü. Bülent Öz, "Bugün Yenice'de sizlerle olmak istedik, sesinizi, çığlığınızı duyurmak için yanınızdayız. Çektiğiniz çilenin, yaşadığınız sıkıntıların farkındayız. Fakat bizim farkında olmamız sizin sorunlarınızın çözümü için yeterli olmuyor. TBMM'de CHP Milletvekilleri olarak çiftçilerimizin içine düşürüldüğü açmazı ifade edip, bu sorunların çözümü noktasında önerilerimizi sıralıyoruz. 'Gelin bu sorunların çözümü noktasında politikalar geliştirin, bizde sizlere Ana Muhalefet Partisi olarak destek olalım' diyoruz. Ancak bu çaba nafile. Nasıl sizlerin üretim süreçlerinde belinizi büken sorunlara ilişkin feryadınızı duymuyorlar. Bizim parlamento da ortaya koyduğumuz önerilere de aynı duyarsız bakış devam ediyor" dedi.

Öz, "Çözüm, öyle atom mühendisliği alanında uzmanlık isteyecek denli zor değil oysaki. Burada emeği ile geçinen köylümün derdiyle dertlenseler çözüm çok basit. Yenice olarak siz, 35-40 bin dekar alanda biber yetiştiriyorsunuz. Tohumundan nihai ürüne kadar ürün tamamen bölgede üretilmektedir. Çanakkale 159 bin ton salçalık biber ile ülke üretiminin yüzde 19 unu gerçekleştirmekte, Türkiye salçalık biber üretiminde 1. Sırada yer almaktadır. Fakat maalesef bu gün salçalık biber 45 kuruş közlemelik 60 kuruş verilmektedir. Ama maalesef böylesine bir ekonomik değeri oluşturan siz üreticilerimizin sorunlarına çözüm bulması gerekenler ise durumu görmezden gelmekteler. Kapya biberin 2016 yılı Ekim ayının ilk haftası ortalama fiyatı kilogramda 45 kuruş olarak gerçekleşmektedir. Bu fiyat girdi maliyetlerindeki artışlar ortada iken 2000 yılı ortalama fiyatı olan 50 kuruş ile aynıdır. Peki girdi maliyetleri aynı mı? Değil. Mazotun litresi 2002 yılında ortalama 1,09 TL idi, bugün litre fiyatı 4,30 TL olmuş. 2002 yılında Üre gübrenin tonu 237 TL iken bugün 878 TL olmuş. DAP Gübresinin tonu 354 TL iken, 1355 TL olmuş. Yüzde 33 Amonyum nitratın tonu 193 TL iken, 755 TL olmuş. Yani üretim maliyetleri birken beş olmuş ama üreticinin biber satış fiyatı 2000 yılındaki rakamla aynı kalmış. Nasıl ayakta kalsın bu çiftçi diye buradan sormak gerekiyor. Bununla birlikte iktidara seslenmek istiyorum. File çuval ile ihracatı neden yasakladınız? Bütün bunlar yetmezmiş gibi 2009 yılından itibaren kaypa biberin file çuval ile ihracatının yasaklanması ve 5 kg'lık plastik kasalar ile ihracata izin verilmesi çiftçiye, nakliyeciye, ihracatçıya, özetle sektöre zarar vermiştir" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Bülent Öz Çanakkale Yenice Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title