Haberler

CHP Lideri Baykal: "Başbakan Dikta Özlemi İçinde"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye Bundan Böyle Referandum Kültürüne Alışmalı" Sözlerine Tepki Gösterdi.

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye bundan böyle referandum kültürüne alışmalı" sözlerine tepki gösterdi. Baykal, her konuyu referanduma götürme anlayışının "demokrasinin ince dengelerinden" rahatsız olanların başvurduğu bir yöntem olduğunu belirtti ve "Bu ülkeyi çok tehlikeli bir diktaya doğru sürükler. Bu gidişin sonu ya dikta olur, ya da buna karşı tepki gösterme işi ancak demokrasi dışı yöntemlerle kendisini gösterir. Başbakan anlaşılıyor, böyle bir arayışın, böyle bir özlemin içinde" dedi.

ANKARA (ANKA) – CHP lideri Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, referanduma ilişkin sözlerini, "Bu ülkeyi çok tehlikeli bir diktaya doğru sürükler. Bu gidişin sonu ya dikta olur, ya da buna karşı tepki gösterme işi ancak demokrasi dışı yöntemlerle kendisini gösterir. Başbakan anlaşılıyor, böyle bir arayışın, böyle bir özlemin içinde" dedi.

Deniz Baykal, NTV'ye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türkiye bundan böyle referandum kültürüne alışmalı. Öyle konular gündeme gelecek ki sahibine götüreceğiz" sözlerine tepki gösterdi. Demokrasinin bir hukuk sistemi olduğunun altını çizen Baykal, "Dengeler, kontroller ve yetkiler bir bütün içinde hukuk düzeni içinde şekillendirilmiştir" dedi.

Bazı ülkelerde ince demokrasi dengelerinden rahatsız olan bazı iktidarların "plebisiter" demokrasi denilen yönteme geçtiğini belirtti. Plebisiter demokrasinin, "topyekün onay olarak iş götürme" anlamına geldiğini ifade eden Baykal, şöyle dedi:

"Siz hukukun, Anayasa'nın toplumun temel kurumlarının işleyişinden tedirgin olduğunuz zaman, bütün bunları elinizin tersiyle itip, 'ben giderim vatandaşlarıma sorarım onlardan oy alırım, bildiğimi gibi yaparım' dersiniz. Bu ülkeyi, çok tehlikeli bir diktaya doğru sürükler. Bu gidişin sonu ya dikta olur, ya da buna karşı tepki gösterme işi ancak demokrasi dışı yöntemlerle kendisini gösterir. Topyekun, kabaca bir onayla iş götürmek, ince demokratik geleneklerle bağdaşmaz. Başbakan anlaşılıyor, böyle bir arayışın böyle bir özlemin içinde."

Anayasa'nın referandumu, "Başbakan istediği konuda istediği zaman yapsın" diye öngörmediğine işaret eden Baykal, "Referandum bizde Anayasa değişikliklerini bir aşamasında ortaya çıkan bir ihtiyaçtır. Anayasa değişiklikleri belli bir oy oranının altında kalırsa, Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi gerekir. Ya da Anayasa değişikliği belli bir oranın üstünde olsa dahi Cumhurbaşkanı kararıyla referanduma gider. Ama ne gider? Anayasa değişikliği gider" dedi.

Sınır ötesi operasyon ve TCK 301'nci maddesinin referanduma götürülüp götürülmeyeceğini soran CHP lideri Baykal, şunları söyledi:

"Bunun sonu yok. Bu bir hukuk devletini yozlaştırmanın en kestirme yoludur. Bunu bir temel kültür olarak benimsemek ve ben referandumla ülkeyi yöneteceğim demek, Latin Amerika'nın bir süre önce denemiş olduğu yanlış yola, şimdi Türkiye'nin gecikmiş olarak girmeye yönelmesi demektir. Türkiye'de hukuk var, yetkili organlar var. 'Bunlar yok kardeşim, ben bildiğimi yaparım. Vatandaşa sorar geçerim' yaklaşımı sağlıklı bir yaklaşım değil."

-"21 EKİM REFERANDUMU BİR FİYASKO"-

Deniz Baykal, 21 Ekim'de yapılacak Anayasa referandumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Referandum sürecinin Türkiye için bir fiyasko olduğunu savunan Baykal, referandumun yapılması durumunda, Türkiye'nin ciddiye alınmayan ülkeler arasına gireceğini ileri sürdü.

Referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin son şeklini 16 Ekim'de alacağına işaret eden Baykal, 21 Ekim'de ise oylamaya gidileceğini hatırlattı. Öngörülen 45 gün sürenin ihlal edildiğini belirten Baykal, "Hani nerde 454 gün. 'E canım biz 45 günü çok önceden başlatmıştık. Şimdi yolda değiştiriyoruz. Böyle referandum olur mu?" dedi.

Vatandaşların, referandumda Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, parlamentonun süresinin 4 yıla indirilmesi, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5+5 olması ve Meclis Genel Kurulu'nun toplanması için 184 sayısının yeterli sayılmasını oylayacağını belirten Baykal, "Şimdi vatandaşlar, bu dört soruya da aynı anda evet ya da hayır demek zorunda mıdır? Şimdi diyoruz ki, 5 gün içinde bu dört değişikliği dikkate al ya evet de ya da hayır de diyoruz. Bu da referandum kültürünün yeni örneği ve Türkiye'nin demokratik bir açılımı diye sunacağız" diye konuştu. Baykal, referanduma evet demenin "çok ağır bir vebalı" paylaşmak anlamına geleceğini belirterek, "Kimse buna suç ortağı olmamalıdır" diye konuştu.

Baykal, Ekonomiden sorumla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in İngiliz vatandaşı olduğu yönündeki haberlere ilişkin ise, "Kimsenin özel durumlarıyla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Bizi ilgilendiren uygulamalarıdır. Bir insan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye'ye ihanet edebilir. Bir insan birden fazla vatandaş olsa bile ülke menfaatlerini koruyabilir. Hangisidir bilemiyorum" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title