Haberler

CHP'li Yılmaz Açıklaması

"Ergenekon ve Balyoz davaları gerekçe gösterilerek, özel yetkili mahkemeler dağıtıldı, yeniden yargılama süreci başlatılmadı"

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, özel yetkili mahkemelerin Ergenekon ve Balyoz davaları gerekçe gösterilerek dağıtıldığını, ancak yeniden yargılama sürecinin başlatılmadığını söyledi.

Yılmaz, Balyoz Davasının tutuklu sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan ve bazı tutuklu yakınlarıyla birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Beraberindekilerle bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştüklerini anlatan Yılmaz, görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

İktidar yetkililerinin Ergenekon ve Balyoz davalarında sahte delillerle, ayarlanmış yargıçlarla karar verildiğini, orduya kumpas kurulduğunu belirttiklerini anımsatan Yılmaz, tutuklu yakınlarına umut verildiğini, bu davaların sanıklarının tahliye olacağı yönünde algı yaratıldığını ifade etti.

Yılmaz, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa teklifinde bu yönde yaklaşım olmadığını gördüklerini dile getirerek, "Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor ama bu mahkemelerde yargılananların mağduriyeti giderilmiyor. Ergenekon ve Balyoz davaları gerekçe gösterilerek özel yetkili mahkemeler dağıtıldı, yeniden yargılama süreci başlatılmadı" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ'ın, yeniden yargılamaya ilişkin yasanın çıkacağını ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söylediğini aktaran Yılmaz, "Sayın Bakan, yasanın seçimden sonra çıkacağını belirtti. Umut verici hiçbir şey alamadık. Bu işin zamana yayılmaya ve unutturulmaya çalışıldığını hissediyoruz" diye konuştu.

Yılmaz, tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle ilgili düzenlemenin de ilk derece mahkemelerindeki yargılamalar için geçerli olduğunu, Yargıtay aşamasını kapsamadığını belirterek, tahliyelerin de söz konusu olmayacağını söyledi.

Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan da Bozdağ ile görüşmelerine imkan verdiği için Yılmaz'a teşekkür etti. Davaların sahte dijital verilerle düzenlendiğini ve kamuoyu vicdanında çöktüğünü öne süren Doğan, "Bu saatten sonra eşlerimizin zindanlarda bir dakika bile kalması hukuki cinayet" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, Bozdağ'ın yeniden yargılamanın kapsamına ilişkin ayrıntı vermediğini belirterek, Balyoz Davası'nda yeniden yargılanma talebinde bulunulabileceğini, 5 numaralı harddiskle ilgili TÜBİTAK raporu olduğunu söyledi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Dilek Akagün Yılmaz Nilgün Doğan Bekir Bozdağ Çetin Doğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title