Haberler

CHP'li Yılmaz: Abluka Kaldırılmadı, Sadece Hafifletildi

Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İsrail ile varılan mutabakata ilişkin Türkiye'nin iki şartının yerine getirildiğini ancak ablukanın tamamen kaldırılmadığını kaydederek, "Abluka kaldırılmadı sadece hafifletildi" dedi.

Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İsrail ile varılan mutabakata ilişkin Türkiye'nin iki şartının yerine getirildiğini ancak ablukanın tamamen kaldırılmadığını kaydederek, "Abluka kaldırılmadı sadece hafifletildi" dedi.

CHP'li Yılmaz, İsrail ile varılan mutabakatla ilgili Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, başından beri İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi konusunda bu süreci desteklediklerini belirterek, Türkiye'nin özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması şartlarından ikisinin yerine getirildiğini fakat ablukanın kaldırılması noktasında eksiklikler olduğunu söyledi.

"SÜREÇ BİRAZ DAHA KOLAYLAŞTIRILMIŞ OLACAK AMA ABLUKA KALKMIYOR"

İsrail'in şartlarının ise Hamas'ın İstanbul'daki varlığına son verilmesi, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin İsrail askerlerine açmış olduğu davaların düşürülmesi ve Gazze'deki deniz ablukasına yanaşmamaları olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Kesinlikle yanaşmıyorlardı. Bizimde ablukanın kaldırılmasından esasen anladığımız Gazze'ye deniz ablukasının kaldırılması ve yardımların doğruda gidip gelmesiydi. Şu anda olan İsrail'in Aşdod Limanı üzerinden İsrail egemenliğinde Gazze'ye geçiş söz konusu. Fark ne olacak ' Süreç biraz daha kolaylaştırılmış olacak ama abluka kalkmıyor. Sadece hafifliyor. İsrail'in denetimi ve kontrolünde mal sevkiyatı yapılıyor. Önümüzdeki süreçte üç önemli konu Türkiye'nin gündemini meşgul edecek bu anlaşmayla ilgili: Kurbanların aileleri gerçekten kabul edecekler mi, tazminatla yetinecekler mi' Dava açmak isterlerse hükümet bunları yasal bir garantiye şahsi bir konu nasıl tabi tutacak? İkincisi Hamas konusu. Son derece kritik bir konu. Hamas'ın İsrail'e dönük faaliyetlerinin durdurulacağı yönünde belli ki İsrail bir garanti almış görünüyor. Bu süreç nasıl işleyecek onu da bilmiyoruz. Üçüncü konu ise yine ablukayla alakalı bir konu. İsrail bu mal sevkiyatında ne kadar hızlı süreci işletecek. Onu da şu anda kestirmek zor. Biz ilişkilerimizi bütün komşularla geliştirmek zorundayız. Ancak hiçbir zaman bunlar iç politika konusu olmamalıydı. İsrail'e ağır kelimeler kullanıldı, İsrail aleyhtarlığı, Filistin sempatisi oya tahvil edildi. Bu konu iktidarın malzemesi haline geldi. Umarız bundan sonra iki devlet de çözümü destekleriz. Filistin konusunu Hamas gözüyle okumaktan vazgeçeriz. Batı Şeria'daki aynı şekilde muhatap alırız. İkisi arasındaki bağı biliriz fakat ikisine de kendi şartları içinde bakarız. Aksi taktirde bu süreç tekrar tıkanır. İlişkiler tekrar geri gider. Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi, AB ile olan yanlış anlaşılmaların giderilmesi, ilişkilerimizde bir denge tutturulması önemli. Çünkü Türkiye'nin artık dış politikası dışarıyla alakalı olmaktan çıktı Türkiye'nin iç politikasını da etkiliyor."

"İSRAİL'İN GAZZE ÜZERİNDEKİ EGEMENLİĞİNİN TANINMASI ANLAMINA GELİR"

İsrail ile varılan mutabakatın maddelerini muhalefet olarak bilmediklerini dile getiren CHP'li Yılmaz, şöyle devam etti:

"Biz görelim bakalım bu anlaşma nedir Türkiye'nin çıkarlarını destekliyor mu, metin görelim bir okuyalım. Nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyoruz. Aşdod Limanı üzerinden sevkiyatın yapılması İsrail'in Gazze üzerindeki egemenliğinin tanınması anlamına gelir. Bunu diplomatik olarak farklı şekilde yorumlamak absürt olur. Başbakan bugün açıklamasında 3 şartımız vardı diyor. Ablukaya gelince ablukanın hafifletilmesiydi diyor. Biz ablukanın kaldırılmasını biliyoruz. Orada bir geri adım var. Hamas'ın ofisleri konusunda hususlar nasıl olacak, El Fetihle ilişkiler nasıl olacak. Filistinliler arasında uyum nasıl olacak, bundan sonraki süreç kendi dinamiği içinde yeni sorunları da çözmeyi gerektirecek." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title