Haberler

CHP'li Yavaş Ankara'daki Seçimleri AYM'ye Taşıdı

Güncelleme:

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, 30 Mart'ta yapılan seçimlerde "seçme seçilme hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal" edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Yavaş, 30 Mart'ta yapılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptıkları itirazın kurul tarafından reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda bulunduğunu Twitter hesabından takipçileriyle paylaşan Yavaş, "Bugün bireysel başvuru hakkımı kullanarak AYM'ne başvurumu yaptım. Ankaralıların iradesinin sonuca doğru yansıması artık AYM'nin elinde. Hepimizin hukukun üstünlüğüne ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde AYM'nin başvurumuzu adil bir şekilde ele alacağına inancım tamdır" dedi.

-ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI DOĞRULTUSUNDA YSK'YA SEÇİMİN İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR"-

Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yavaş'ın başvurusuna ilişkin ANKA muhabirine bilgi verdi. Yavaş'ın Yüksek Mahkemeye sunduğu başvuru dilekçesinde başlıca, "Seçme seçilme hakkının ihlali, ifade özgürlüğünün ihlali, seçim güvenliğinin sağlanmaması, geçersiz sayılan oyların gerekçesinin yazılmaması ve mühürsüz oy pusulalarının bulunması" gerekçeleri sunuldu.

Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu haklı bulması ve hak ihlali olduğunu hükmetmesinin, bu seçimlerin hukuka aykırı olduğunun tespiti anlamına geldiğini belirten Tezcan, "Anayasa Mahkemesi'nin doğrudan bir bağlayıcılığı veya iptali söz konusu değil. Ama Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uygun olarak ilgili kurullar yeniden inceleme yapmak durumundalar. böylelikle YSK'ya tekrar müracaat hakkı doğabilir. Sayın Yavaş seçimin iptali için tekrar başvuruda bulunabilir veya tazminat talep edebilir. Bunlar kendi tercih edeceği yöntemler" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Anayasa Mahkemesi Mansur Yavaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title