Haberler

CHP'li Vekillerden Çözüm Süreci Turu

CHP milletvekilleri ve parti meclis üyelerinden oluşan heyet, partilerinin çözüm sürecine bakışını anlatmak, vatandaşların talep ve önerilerini almak üzere Hakkari'ye gitti

CHP milletvekilleri ve parti meclis üyelerinden oluşan heyet, partilerinin çözüm sürecine bakışını anlatmak, vatandaşların talep ve önerilerini almak üzere Hakkari'ye gitti.

Öğlen saatlerinde Van'dan karayoluyla Hakkari'ye giden Manisa Milletvekili Hasan Ören, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, parti meclis üyeleri Hüseyin Saygılı, Umut Akdoğan, İbrahim Yener, eski İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve eski Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Depin mevkisinde Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP İl Başkanı Mehmet Baş ve partililer tarafından karşılandı.

CHP İl Başkanlığına geçerek partililerle selamlaşan heyet, daha sonra Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi'yle görüştü.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çiftçi, barış sürecinin devam etmesi ve seçim barajının düşürülmesi konusunda yapılacak çalışmalara CHP'nin de katkı sunması gerektiğini söyledi.

CHP olarak yaz mevsimini bölgede geçirdiklerini belirten heyet başkanı Ören ise bölgede yaşayan insanların barış konusunda yüreklerinde yeşerttikleri fidanın toprakla buluşup kalıcı hale gelmesi konusunda partilerinden büyük beklentileri olduğunu anlattı.

Yaz aylarında tatil yapmak yerine bölge halkının süreçle ilgili taleplerini dinlediklerini vurgulayan Ören, şöyle konuştu:

"Bugün Hakkari'deyiz yarın da Şırnak'a gideceğiz. Dileğimiz ve temennimiz batısı, doğusu, kuzeyi ve güneyi ile 8 aydan bu yana süren barış sürecinin 80 yıl, 180 yıl, 380 yıl, ilelebet kalmasıdır. Gezdiğimiz, dolaştığımız yerlerde görüyor ve anlıyoruz ki insanlar, CHP'den çok şey bekliyor. Biz de bu düşünce ile barışa katkı koyma adına adım adım bütün doğu ve güneydoğuyu geziyoruz.

Çözüm süreci ile ilgili 17 maddemiz var. Yüzde 10 barajından tutun, faili meçhullere, birlikte kaliteli demokrasi isteğiyle ilgili anayasa değişikliğine kadar tüm konuları ele alıyoruz. Bu defa bu barış süreci kalıcı hale geliyor hissine varılmasını sağlamak için adım adım arkadaşlarımızla dolaşıyoruz. Bu çözüm önerilerimizi ucu açık veya yuvarlak laflarla değil, net, herkesin anlayabileceği şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Sivil toplum örgütleriyle bir toplantımız olacak. Bu toplantıda CHP'nin barış sürecinde sadece elinin değil, gövdesinin de taşın altında olduğunu anlatacağız."

Esnaf ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldiler

Belediye ziyaretinin ardından valiliğe geçen heyet, Vali Necmettin Kalkan ile basına kapalı görüştü.

Daha sonra kent merkezinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen heyette bulunan Ören, silahların sustuğu bir dönemin yaşandığına dikkati çekerek, bölgede partilerinin sürecin dışında olduğu, sürece katkı sunmadığı fikrinin yerleştirildiğini,  bu algıyı değiştirmek için genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirildiklerini anımsattı.

Bir vatandaşın, "Siz CHP olarak Dersim katliamını yaptınız mı? Biz sadece bunu istiyoruz Kürt halkı olarak. Özür dilemeye hazır mısınız?" sorusunu yanıtlayan Ören, şunları söyledi:

"İlk önce yoldaki mayını temizleyelim. Hedefe gitmek istiyorsak yol ne kadar düzgün olursa olsun, mayın varsa o yoldan hedefe gidemeyiz. Parti olarak hazırladığımız 17 maddelik bildirgede kabul etmediğiniz bir şey varsa söyleyin, tartışalım. Yetmiyor ise birlikte oturup konuşalım. Tartışacağız, konuşacağız, iddialaşma ve inatlaşma yapmayacağız. Senin haklı olduğun yerler var, bizim haklı olduğumuz yerler var. Acaba ortak noktada uzlaşabilir de ülkenin en büyük sorunu Kürt ortadan kaldırabilir miyiz? Bunu konuşalım. Geçmişi tarih yargılasın."

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya gelen heyet, partilerinin "Özgürlük ve Demokrasi Bildirgesi"ni anlattı.

CHP tarafından hazırlanan bildirgede yer alan maddelere katıldıklarını ancak eksiklikler olduğunu belirten temsilciler, şu görüşleri aktardı:

"Bu maddeler arasında anadilde eğitim yok. Bunun da olmasını isterdik. Kılıçdaroğlu, Kürtçe'nin seçmeli ders olmasına 'evet' diyor, neden anadilde eğitime 'ülkeyi böler' diyor? Anadilde eğitim kesinlikle ülkeyi bölmez. Kürtler, Çanakkale'de savaşarak bu ülkeyi birlikte kurtardı. Kürtlerin de Çanakkale'de şehitleri var. Kusura bakmasınlar, Çanakkale bizimdir, biz burayı kimseye bırakmayız. Birlikte savaştık, bu ülkeyi kurtardık, neden şimdi bizim haklarımız verilmiyor?"

Heyet, yarın Şırnak'a gidecek. - Hakkari

Kaynak: AA / Yerel

Hasan Ören Çanakkale Hakkari Yerel Haberler

title