Haberler

CHP'li Vekiller, BDP'li Tutuklu Milletvekilini Ziyaret Etti

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri CHP'li Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mardin Cezaevi'nde tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile görüştü.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri CHP'li Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mardin Cezaevi'nde tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile görüştü. Daha önce Silivri'de tutuklu milletvekilleriyle görüştüklerini belirten Ağbaba, tutuklu BDP'li vekillerle de görüşerek bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

Tutuklu BDP'li Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ı ziyaret etmek üzere Mardin E Tipi Cezaevi önüne gelen CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, burada tutuklu yakınlarıyla bir süre görüştü. Tutuklu ve hükümlü yakınlarının ısrarlı sorularını yanıtlamaya çalışan CHP'li vekiller, Türkçe bilmeyen bazı tutuklu yakınlarının Kürtçe sordukları soruları, çevrede bulunan vadandaşlardan Türkçe'ye çevirmelerini rica etti.

Tutukluluk sürelerinin uzun olması konusunun Türkiye'de büyük bir sorun olduğunu belirten CHP'li Ağbaba, "Tutukluluk sürelerinin uzun olması, çok samimi bir şey söyleyeceğim, Türkiye'nin en büyük problemi bu ve ülke giderek adaletten uzaklaşıyor. Bu her davada aynı şekilde. Cezaevleri tıklım tıklım dolu. Tutuklamaların uzun olması, adaletin geç tecelli ediyor olması, Türkiye'nin en büyük problemi. Bakalım inşallah bunu gündeme getirmeye çalışacağız. Hepinize geçmiş olsun" dedi.

Silivri'de tutuklu milletvekilleriyle görüştüklerini belirten Ağbaba, "CHP Milletvekilleri olarak Silivri'deki milletvekilleri ziyaret etmiştik. Sadece onları değil bütün tutuklu milletvekilleri ziyaret ederek önümüzdeki günlerde tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir rapor hazırlayacağız. Hem genel başkanımıza sunacağız, hem de kamuoyu ile paylaşacağız. Maalesef buradaki manzara da gözüktüğü gibi Türkiye'deki cezaevlerinin en temel sorunu uzun tutukluluk süresi ve tutuklu oranının Avrupa ülkelerinden çok çok üzerinde olması. Avrupa'da yüzde 15 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 50'nin üzerindedir. En temel problem bu. Bugünün onun için ziyarete geldik" dedi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Cezaevlerini Araştırma Komisyonu üyesi olarak yaklaşık 5 ay önce de Mardin Cezaevi'ni ziyaret ettiklerini söyledi. Özdemir, "O zaman Mardin Cezaevindeki tablo çok vahim bir durumdaydı. 20 kişilik kadınlar koğuşunda 60 kişinin kaldığına şahit olmuştuk. ve orada tutuklu 60 kişinin bir tuvaleti kullandıklarını raporumuzda tespit etmiştik. Bunu TBMM'de gündem getirdik. Milletvekili arkadaşımızla birlikte hem bu genel durumu görelim bir bakalım dedik, cezaevi koşullarında bir iyileşme var mı yok mu? diye hem de tutuklu milletvekili arkadaşımız var onu ziyaret edeceğiz. Onun için buradayız. Ama buranın tablosunu dilimizin döndüğü kadar mecliste bütün cezaevleri tablosunu mecliste anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Cezaevinde yaklaşık 4 saat boyunca incelemelerde bulunan milletvekilleri daha sonra CHP il binasına geçerek burada İl Başkanı Mahmut Duyan ile birlikte bir basın açıklaması yaptılar.

CHP Sivas Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Malik Ejder Özdemir, İnsan Hakları Komisyonu üyesi iken Mardin Cezaevi'nde incelmelerde bulunduklarını hatırlatarak, cezaevi koşullarının çok daha iyileştirildiğini söyledi. O günden bu yana koşullarda iyileşmenin olup olmadığına baktığını anlatan Özdemir, "Bir taraftan Mardin Cezaevi'nde tutuklu bulunan Milletvekili Gülser Yıldırım ile görüştük. Bir memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. 5 ay önce geldiğimiz cezaevi koşulları, bugün gerçekten çok daha iyileşmiş şekilde. O gün geldiğimizde kadınlar koğuşunda 20 kişilik koğuşlarda 62 kadın kalıyordu. Bugün önce cazeevi yöneticilerinden bilgi aldık. Bu sayının bir kısmı başka cezaevlerine gönderilmişti. Dolayısıyla cezaevindeki eski yoğunluk yok. Fiziki koşullarda iyileşme var. Tabi orda başka sıkıntı doğmuş. Bu cezaevinden başka cezaevlerine nakledilen insanlar, ailelerinden uzaklaşmış vaziyetteler. Onların görüşme sıkıntıları olduğu söylendi. Tutuklu milletvekili Gülser Yıldırım ile günlük siyaseti konuştuk. Kısa bir tespit yaptık. Genel konuları konuştuk tabi. Daha çok milletvekilimizi dinledik. Cezaevi koşullarını, KCK davası ile ilgili doğrudan kendi iddianamesinde haksız yere suçlandığını ifade etti" şeklinde konuştu.

AA,NG(GG/AAA) - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Malik Ejder Özdemir Gülser Yıldırım Mardin Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title