Haberler

CHP'li Vekil Fırat, Dgd Ödemelerini Sordu

CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, TBMM'de verdiği soru önergesinde, Adıyaman'da 2007 yılındaki Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sorular yöneltti.

CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, TBMM'de verdiği soru önergesinde, Adıyaman'da 2007 yılındaki Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sorular yöneltti.

CHP Milletvekili Dr. Salih Fırat'ın TBMM'de verdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından cevap geldi. Açıklamada, şuana kadar geri ödemelerle ilgili çiftçiye herhangi bir tebligat gönderilmediğini fakat konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Salih Fırat'ın verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"Adıyaman Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından, sayıca azımsanmayacak miktarda Adıyamanlı bir kısım çiftçilerin ürettiği ürünü satmış bulunduğu bir şirketin 2007-2008 dönemi hesapları üzerinde yapılan vergi incelemesi sonucu, ilgili şirketin sahte fatura ve müstahsil makbuzları düzenlediği yönünde bir tespite gidilerek, ilgili şirket hakkında birtakım vergi ve cezaları tahakkuk ettirilmiştir. Ayrıca, bu incelemeye ilişkin olarak vergi denetmenleri tarafından hazırlanmış bulunan 29.04.2009 tarihli vergi tekniği raporunda; incelemeye tabi tutulan şirkete satmış bulundukları ürün karşılığı almış bulundukları müstahsil makbuzlarını, Doğrudan Gelir Desteği ödemesinden yararlanmak üzere Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne veren 400'ü aşkın çitçiye/üreticiye henüz ödenmemiş olan 2007 DGD ödemelerinin bloke edilerek iadesi, ödemesi yapılmış ise, yapılan ödemelerin geri tahsili yönünde kanaat bildirilmiştir. Bu rapor doğrultusunda Adıyaman Vergi Dairesi Müdürlüğü, Kahta, Samsat ve Besni Malmüdürlükleri res'en harekete geçerek, bu firmaya ürününü satmış bulunan bütün çiftçilerin almış bulunduğu 2007 DGD priminin, gecikme zammı ile birlikte, 2007/12434 sayılı BKK'nın 7. maddesi gereğince geri iadesi için, 6183 sayılı yasanın 37. maddesine göre ödemeye çağrı ihtarnameleri düzenleyerek çiftçilere göndermişlerdir. Bu ödemeye çağrı yazıları çiftçilere tebliğ edilmiştir. Geri ödeme yapılmadığı takdirde, tüm bu çiftçiler haciz tehdidi altındadırlar. Bu çiftçilerin 2007 yılında almış bulundukları DGD ödemesinin toplam miktarı 609.980,56 TL'dir. Bu nedenle Adıyamanlı çiftçiler oldukça mağdur durumdadırlar.

Adıyaman'da 2007 yılında DGD ödemeleri yapılmadan önce, Bakanlığınızca veya Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, sonuçta nasıl bir karar verilmiştir?

Herhangi bir karar olmadan Vergi Dairesi Müdürlüklerinin res'en harekete geçerek, haksız yere yapılan destekleme ödemelerinin geri iadesi için karar alma yetkisi var mıdır? Yok ise, haksız yere yapılan DGD ödemelerinin geri iadesi için, 2007/124434 sayılı BKK'nın 7. maddesi gereğince karar alma yetkisi hangi kurum veya komisyondadır?

Ödemeye çağrı yazıları gönderilmeden önce, Vergi Dairesi Müdürlüğünce veya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, söz konusu çiftçilerin ürünleri ekip, ekmediği yönünde yerinde bir inceleme yapılmış mıdır?

Bakanlığınızca, Adıyamanlı bu çiftçilerin mağduriyetini giderecek herhangi bir karar alınması düşünülmekte midir?"

CEVAP

Salih Fırat'ın soru önergesine şu cevap verildi:

"Bakanlığımızca yürütülen tarımsal destekleme uygulamalarında, başvuru aşamasından ödeme sürecine kadar farklı yöntemlerle etkin kontroller yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılan kontrol ve denetimlerde usulsüzlük tespit edildiği takdirde ilgili mevzuatlar çerçevesinde gerekli yasal işlemler yapılmaktadır.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre, Adıyaman iline 2011 yılı ürünü için 2012 yılında fark ödemesi desteği kapsamında; hububat ve baklagil grubu için 9 bin 212 üreticiye 16 milyon 53 bin TL, yağlı tohumlu bitkiler grubu için ise 2 bin 992 üreticiye 28 milyon 691 bin 443 TL destekleme ödemesi yapılmış olup, ödemeler devam etmektedir.

29/07/2007 tarihli ve 26597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Hububat Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair 2007/12434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı' çerçevesinde üreticilerin tamamına ödeme yapılmıştır.

Bakanlığımız tarafından 2007 Yılı Ürünü Hububat Prim Desteğinden yararlanan üreticilerden herhangi bir tahsilat yapılmasına yönelik bir işlem tesis edilmemiştir.

Daha önceki yıllarda ödenmiş olan Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi ile ilgili başvuru ve kayıt işlemleri esnasında da üreticilerden herhangi bir alım-satım belgesi istenmediğinden, yapılan DGD ödemesinin iadesine yönelik olarak Bakanlığımız tarafından üreticilere herhangi bir tebligat gönderilmemiştir.

Defterdarlık Vergi Dairesi Müdürlüğümün Vergi Tekniği Raporu doğrultusunda Adıyaman İl Müdürlüğümüzün ilgili çiftçilerin durumu ile ilgili çalışmaları devam etmekte olup, İl Müdürlüğümüz tarafından herhangi bir çiftçiye tebligat gönderilmemiştir." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Fırat Adıyaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title