Haberler

CHP'li Türmen: Evren Paşa İçin Öngörülen Yetkilerin Kullanılması Türkiye'yi Parlamenter...

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına yönelik sözlerine ilişkin, "Kenan Evren Paşa için öngörülen yetkilerin kullanılması Türkiye'yi parlamenter demokrasinden uzaklaştıracaktır" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına yönelik sözlerine ilişkin, "Kenan Evren Paşa için öngörülen yetkilerin kullanılması Türkiye'yi parlamenter demokrasinden uzaklaştıracaktır" dedi.

Türmen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında beraberinde getirdiği kitapları göstererek, "Sizin evinizde bu kitaplar var mı, Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları kitabı var mı, Elif Şafak'ın İskender kitabı var mı Bu kitaplar varsa evinizde bence bunlardan biran önce kurtulmanız yararlı olur. Çünkü başınız derde girebilir. Nasıl ki Mülkiye Kılınç bu kitapları sattığı için 2 yıl bir 1 ay hapse mahkum oldu. Mülkiye Kılınç yeni doğum yaptı ve ikiz bebeği var. Mülkiye Kılınç ayın 19'unda ikiz bebeğiyle birlikte cezaevine girmek zorunda" dedi.

"Mülkiye cezaevinde nasıl bakacak bu çocuklara?" sorusunu yönelten Türmen, konuya ilişkin kanun teklifleri hazırladıklarını belirterek şöyle dedi:

"Terörle Mücadele Kanunundaki terör tanımının bir temele oturtulması lazım. Bu suçları işleyenlerin cezaevine girmesini erteleyecek tedbirlerden yararlanmasını sağlayacak kanun değişikliği lazım."

-"BAROLAR SALT BİR MESLEK KURULUŞU OLARAK GÖRÜLEMEZ"-

Türkiye Barolar Birliği Başkanı ile Başbakan Erdoğan arasında geçen tartışmaya ilişkin soruya da Türmen, "AİHM kararları vardır. O kararlarda der ki, ifade özgürlüğü sadece beğenilen, istenilen ifadelere ait değildir. Aynı zamanda incitici, şok edici, öfkelendirici ifadelerde ifade özgürlüğü kapsamına girer" diyerek şöyle devam etti:

"Bu kriteri Türkiye'ye uyguladığınız zaman Sayın Başbakan'ın tepkisi demokratik bir toplumda olması gereken bir tepki midir, değil midir, bunu kolayca görebilirsiniz.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı nedir? Barolar nedir? Bununla ilgili tam bir görüş birliği yok. Barolar iktidar tarafından meslek kuruluşu olarak görülüyor. Barolar salt bir meslek kuruluşu olarak görülemez. Yargı sisteminin bir parçası olan baroların hukuk devletiyle ilgili görüşlerini açıklamaları tabi ki doğal haklarıdır."

-LOĞOĞLU SORUSUNA YANIT VERMEDİ-

Bir basın mensubunun CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun açıklamalarını hatırlatması üzerine Türmen, "O konuda Genel Merkez galiba bir açıklama yaptı. O konuda ben bir değerlendirme yapmayayım" demekle yetindi.

Mülkiye Kılınç'a ilişkin bir soruya da Türmen, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapma yolu var" dedi.

-"CADI AVI BÜTÜN HIZIYLA SÜRÜYOR"-

"Başbakan'ın cadı avını yapacağız, sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Türmen, "O çoktan başladı. Belki bitirmek ister, başlatmak değil de. Cadı avı bütün hızıyla sürüyor. Cadı avı Gezi olaylarından sonra başladı. Gezi olaylarına katılan cadılar teker teker evlerinden alınıp tutuklanarak yargı önüne çıkarıldı. Arkasından 17 Aralık'tan sonra başka bir cadı avı başladı yani Türkiye cadı dolu" yanıtını verdi.

-"CUMHURBAŞKANI ÖRNEĞİN BAKANLAR KURULU'NA BAŞKANLIK ETMEDİ ŞİMDİYE KADAR"-

Bir soru üzerine Türmen, "Anayasanın sınırları var. Cumhurbaşkanının yetkileri anayasada belirtilmiş. Ama şu var tabii Anayasada belirtilen cumhurbaşkanının yetkileri Kenan Evren için öngörülen yetkilerdi. Askeri bir dönemde yapılan bir anayasa sivil döneme geçilirken cumhurbaşkanına o sivil yönetimi kontrol edebilecek bir takım parlamenter bir demokraside görülenin daha ötesinde bazı yetkiler vermişti. Ama cumhurbaşkanları bu yetkileri kullanmadılar, kullanmaktan şimdiye kadar olan cumhurbaşkanları kullanmaktan kaçındılar. Yani cumhurbaşkanı örneğin Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmedi şimdiye kadar. Neden etmedi, çünkü parlamenter bir sistemde cumhurbaşkanının böyle sembolik olması gereken cumhurbaşkanının bu yetkileri kullanmaları parlamenter demokrasinin ilkeleriyle uyuşmaz dendi. Şimdi Kenan Evren Paşa için öngörülen yetkilerin kullanılması tabi Türkiye'yi parlamenter demokrasinden uzaklaştıracaktır" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Rıza Mahmut Türmen Kenan Evren İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title