Haberler

CHP'li Tekin: Bu Saldırı Cumhurbaşkanına, Başbakana Yapılmış Sayılır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Böylesi kritik bir süreçte, siyasetin gerilimli ortamında bir anamuhalefet liderinin tam da parlamento göbeğinde böyle bir eylemle karşı karşıya kalması, normal bir hukuk devletinde cumhurbaşkanına, başbakana, parlamentonun tamamına yapılmış bir saldırı olarak sayılır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Böylesi kritik bir süreçte, siyasetin gerilimli ortamında bir anamuhalefet liderinin tam da parlamento göbeğinde böyle bir eylemle karşı karşıya kalması, normal bir hukuk devletinde cumhurbaşkanına, başbakana, parlamentonun tamamına yapılmış bir saldırı olarak sayılır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. MYK devam ederken basın toplantısı düzenleyen Tekin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM'de düzenlenen yumruklu saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tekin, saldırganın ifade tutanağına değinirken, kamuoyunun beklentisine cevap verebilecek, CHP olarak kendi beklentilerine cevap verecek soruların sorulmamasının şaşkınlık yarattığını belirtti. Tekin, "Mesela sıradan normal bir polisin sorması gereken "Bir gün önce Facebook sayfasına Deniz Gezmiş'in resmini niye koydun' sorusu yok. "Bu olaylardan bir gün önce ya da aynı gün kimlerle görüştün, kimlerle buluştun, buluştuğun insanlarla nerede oturdun' sorusu yok. Kendisi 4 gün önce esrar aldığını ifade ediyor. Esrarı kimden nasıl temin ettiğini maalesef polis soramamıştır. Herhalde bir yolgeçen hanı değildir. Belli ki daha önce kendisinin temin etmiş olduğu gruplar kimler varsa aynı insanlardan temin etmiştir, esrarı temin ettiği insanların bile gözaltına alınmaması şaşırtıcı" diye konuştu.

-"ANNESİNİN "ÇOCUĞUMU KULLANDILAR' İFADESİ BİLE SORULMAMIŞ"-

Anamuhalefet liderine saldırmış bir sanıkla ilgili "Tanıdığın, görüştüğün milletvekili var mı yok mu' cümlesinin olmaması da önemli bir eksiklik olduğunu belirten Tekin, "Dün kamuoyuna yansıyan annesinin "çocuğumu kullandılar' cümlesinin sorulmaması bile bir garip durumdur. Herhalde bir çocuğu en iyi annesi bilir. Annesinin kamuoyuyla paylaştığı soruyu, bu şahsa sorulmamasının herhalde bir cevabı olmalı. Kamuoyuna yansıdığı gibi çeşitli dönemlerde bir çok yasadışı işlere dahil olmuş bir kişiye bu soruların sorulmamasının cevabını yetkililerden bekliyoruz" dedi.

-"BİZ ORADA OLMASAK BDP-CHP ÇATIŞMASININ KAÇINILMAZDI"-

Şahsın parlamentoya gelirken telefonunun yanına almamasına da dikkat çeken Tekin, "Hayatında ilk kez gelmiş olduğu TBMM'de nerede duracağını çok iyi biliyor. En stratejik, en kritik BDP'nin grup toplantısının kapısında bekliyor, onların dağılışıyla bizim gelişimiz arasında eylemini gerçekleştiriyor. Bizler, BDP milletvekilleri o anda orada olmasa, bir BDP-CHP çatışmasının kaçınılmaz olduğunu da göz ardı etmemeliyiz. Bu böyle sıradan "Hadi buraları dolaşıyorum, parlamentoya gideyim, CHP Genel Başkanıyla ilgili bu eylemi gerçekleştireyim' demesi söz konusu olmaması gerekiyor" diye konuştu.

-"MOBESE KAMERALARI İNCELENDİ Mİ?"-

Tutanağı gösteren Tekin, "Ortalama bekçilik görevi yapmış, profesyonel polis olmasına gerek yok... Ne diyor şahıs; "Altındağ Belediyesi'nin önünde indim.' MOBESE sistemlerinde görürsünüz, doğru mudur, doğruysa yalnız mıdır, yanında kimlerin olduğunu çok net görürüz. Mobese sistemleri ve bu kameralar incelendi mi? İncelenirse bu şahısın ifade ettiği cümleler doğru mu değil mi? Bu saate kadar bunlar yapılabildi mi? Yapıldıysa, anamuhalefet liderine ya da parti yetkililerine bir bilgi verme imkanı yok muydu, bütün bunları kamuoyu vicdanına bırakıyoruz. Bu kadar önemli bir olayın, böylesine bir ifade tutanağının olması, başlı başına failin arkasında belli güçlerin olduğunun da göstergesidir" dedi.

Kendisinin bu eylemi "siyasi olarak" yaptığını ifade ettiğini de söyleyen Tekin, "Başbakana karşı tavrından dolayı gerçekleştirdiğini söylüyor. Polisin aklına "herhangi bir siyasi partiye üyeliğiniz var mı yok mu' sorusu gelmez mi? Şaşkınlıkla izliyoruz. Ama elbette CHP çaresiz bir siyasi parti değildir. Önümüzde çok ciddi araştırmalarımız, belge, bilgi var" diye konuştu.

-"AKP'YE ÜYE OLDUĞUNU BİLİYORDUK"-

Tekin gazetecilerin sorularını da yanıtlayarak, "Dün akşam bizim elimize ulaşan veriler, AKP'ye üye olduğunu biliyorduk ama ciddi bir soruşturmanın selameti açısından, CHP olarak soruşturmanın dejenere olmaması için bu cevapları devletten bekliyorduk. Bunlar bilinmeyen şeyler değil. "Sanığın serbest bırakıldığı' cümlesi söylendi. Herhalde bir yanlışlık olması gerekiyor" dedi.

Tekin, Kılıçdaroğlu'nun saldırgandan şikayetçi olup olmayacağının sorulması üzerine de, "Genel başkanımız hayatının her alanında barış için mücadele etmiş bir, sevgi dolu, hoş görülü bir insandır. Bu konuda ne yapıp yapmayacağını görüşmedim ama kendisi tavrını paylaşacaktır" yanıtını verdi.

-"ARKASINDA BELLİ GÜÇLERİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"-

Tekin, sanığın Meclis içindeki görüntüleriyle ilgili soru üzerine ise, "Meclis yemekhanesinde bir milletvekili refakati olmadan yemek yenilmeyeceğini bilirsiniz. Bu gerçekten, ciddi bir şekilde incelenmesi gereken bir olaydır. Bu sıradan bir insanın olmadığını, profesyonel olduğunu, arkasında belli güçlerin olduğunu düşünüyoruz. Yanılmak istiyoruz ama sonuçlara baktığımızda yanılacak gibi değiliz. Aynı zamanda çok pratik bir şekilde polisin GBT'ye bakma şansı vardır, 26 ayrı olayda suç işlemiş birisinin parlamentoya kimliğini verirken GBT'ye bakılmamasını ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğunu da herkes bilmeli" dedi.

-"BAŞBAKAN'IN "HİÇBİR ŞEY KARŞILIKSIZ KALMAYACAKTIR' CÜMLESİ ÖNEMLİ"-

Tekin, Genel Kurul'da fezlekelerin görüşüleceğinin anımsatılarak, olayın zamanlamasıyla ilgili bir kasıt olup olamayacağıyla ilgili Tekin, "Her türlü değerlendirmeye tabi tutulacak işlerdir. Ama hiçbir olay TBMM'de bu kirli dosyaların kapanmasına izin vermeyecektir. Bunun sorununa kadar gideceğimizi ve fezlekeleri kamuoyunun vicdanını tatmin edene kadar takip edeceğiz. Kabinenin üçte birinin suç işlediği, devleti, milleti soymayla meşgul olduğu bir yerde, bu olayların olması biraz da doğaldır. Başbakan'ın konuşmalarında da "Hiçbir şey karşılıksız kalmayacaktır' cümlesinin de ciddi bir tartışma konusu olması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

-"PLANLANMIŞ, STRATEJİK BİR OLAYDIR"-

Tekin, bir gazetecinin "Bir takım ittifaklar önlenmek isteniyor' yorumları yapılıyor. Ne diyeceksiniz?" sorusuna, "O çerçevede düşünmüyorum. Koskoca parlamentoda önemli siyasi partilerin, bir kendini bilmez, bugüne kadar çeşitli olaylarda kullanılmış bir insanın yaratacağı provokasyonla sürecin, birlikteliğin bozulması mümkün değildir. Ama özellikle BDP kapasının önünde bu eylemi yapması dikkate değerdir. Bunun ciddi bir provokasyon olabileceği ihtimali çok yüksekti. Sırı Sakık ya da bizler olmasaydık sadece bizim gençlerimiz olsaydı rahatlıkla orada bir kavganın yaratılma imkanı olacaktı. Bu aynı zamanda planlanmış, stratejik bir olaydır. "Hadi, elimi kolumu sallayarak parlamentoya gitti, canım sıkıldı gittim' falan bunlar komedi işlerdir. Bunun arka planını sonuna kadar takip edeceğiz " yanıtını verdi.

Tekin, "Başbakan'ın sözlerine dikkat çektiniz. Saldırıyla bir bağlantısı olduğunu mu ifade ettiniz?" sorusu üzerine de "Elbette o anlamda söylemek istemiyorum. Siyaseten bu ülkeleri yöneten insanların cümlelerini çok kibarca, nazikçe söylemesi gerektiğini söylüyorum. Sanığın ifadesine bakıldığında kendisine vazife edindiğini görüyoruz yoksa elimizde bir veri olduğu için söylemiyorum" dedi.

-"3 YILLIK PARLAMENTO MENSUBUYUM BEN KORİDORLARI KAVRAYAMADIM"-

Tekin, görüntülere göre saldırganın grup salonlarının, yemekhanenin yerini biliyor olduğunun anlaşıldığının belirtilmesi üzerine ise "3 yıllık parlamento mensubu olmama rağmen o koridorları hala ben kavrayamadım, ama hayatında ilk kez gelen farklı siyasi partilerin gruplarını biliyor, yemekhaneyi biliyor. Elbette CHP olarak biz ne yapmamız gerektiğini biliyoruz, ama bizden önce bu devletin güvenlik güçleri nasıl bir önlem alacak, bizleri tatmin edecek? Benim soruları polisler sormuş olsaydı, bugün daha farklı bir sonuç doğmuş olabilecekti. Siz "bir siyasi partiye üye olup olmadığını sormaz mısınız?" diye konuştu.

-"MELİH GÖKÇEK'İN İFADESİ ALINMALI"-

Seçim sürecinde Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek'in "Birtakım liderlere saldırı olabileceği" yönündeki açıklamasıyla ilgili de Tekin, "Savcılar, özellikle siyasilerin ya da vatandaşların her sözünü değerlendirmesi gerekir. Belediye başkanı seçim öncesi kamuoyuyla bir şeyler paylaşıyorsa ya bilgiye ya da belgeye dayanarak söylüyor. Şimdi savcıların mutlaka ifadesini alarak bu konuda sorması gerektiğine inanıyorum"

Tekin, "Bu kime olursa olsun; Başbakan olabilir, anamuhalafet lideri olabilir, siyasi olabilir, vatandaş olabilir her türlü saldırı sonuna kadar dikkatle incelenmesi gerekir. Buradaki önemli olay şu, böylesi kritik bir süreçte, siyasetin gerilimli ortamında bir anamuhalefet liderinin tam da parlamento göbeğinde böyle bir eylemle karşı karşıya kalması, normal bir hukuk devletinde cumhurbaşkanına, başbakana, parlamentonun tamamına yapılmış bir saldırı olarak sayılır. Ama ne yazık ki böyle bir gelenek oluşmadığı için, "Üyemizdi de attık' cümleleri kamuoyunu tatmin edici sözler değildir. Altını çizerek söylüyorum; bu şahsın hangi milletvekilleriyle, hangi siyasilerle ilişikleri olup olmadığını önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz" diye konuştu. Tekin, saldırganın ifade tutanağının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını da bir kez daha sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Gürsel Tekin Deniz Gezmiş Facebook Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title