Haberler

CHP'li Tanrıkulu Sakarya'da Fındık İşçilerinin Sorunlarını Dinledi

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Sakarya ve Düzce'de mevsimlik fındık işçilerinin çalışma şartlarını yerinde görmek için fındık tarlalarına girdi.

Chp Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Sakarya ve Düzce'de geçtiğimiz günlerde trende birlikte yolculuk yaptığı mevsimlik fındık işçilerinin çalışma şartlarını yerinde görmek için fındık tarlalarına girdi. Sakarya ve Düzce'de bir bölümü Güneydoğulu fındık işçileriyle görüşen Tanrıkulu çalışma şartlarının çok ağır olduğunu söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yıllardır Güneydoğu ve Doğu illerinde Sakarya, Düzce ve Ordu gibi fındık tarımının yoğun olarak yapıldığı şehirlere uzanan umuda yolculuğunun sonuncusunu yakından takip ederek 400 mevsimlik işçiyle birlikte Diyarbakır'dan Ankara'ya kadar seyahat etmişti. Bu tren yolculuğunda işçilere kendilerini görmek için fındık tarlalarına geleceğinin sözünü verdiğini belirten Tanrıkulu, verdiği sözü yerine getirmek üzere Adapazarı'na geldi.

'DAHA DİKİŞLERİM KURUMADI ÇOCUKLARIM İÇİN GELDİM'

Öncelikle Diyarbakır'dan yaklaşık 2000 işçinin ekmek parasını kazanabilmek için geldiği Sakarya'nın Kocaali ilçesinde bulunan Kozluk Mahallesi'ne giden Sezgin Tanrıkulu, mevsimlik işçilerin kısa bir süre için kaldıkları evleri ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı. Sakarya'nın Kuzey ilçeleri Karasu ve Kocaali'de 38 lira yevmiye ile çalışan, kendilerine tahsis edilen evlerde yaşayan fındık işçileriyle zaman zaman kürtçe diyaloglara giren Milletvekili Tanrıkulu sorunlarını dinlediği işçilere destek sözü verdi. Tanrıkulu daha sonra fındık tarlalarına girerek işçilerle görüştü.

Renkli görüntülerin de yaşandığı ziyarette trenle Ankara'ya yolculuk yaptığı bir kadın işçiyle Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki Hasançavuş mahallesinde karşılaşan Tanrıkulu, kendisine işçilerin sorunlarını mecliste sürekli dile getirmeye çalıştığını söyledi. Daha sonra gazetecilere konuşan Diyarbakırlı kadın işçi Çiğdem Yıldız Diyarbakır'da iş olanağı olması halinde memleketlerinden gelmeyeceklerini fakat iş olanağının olmadığını dile getirdi.

İki ay önce ameliyat olduğunu ve dikişleri kurumadan çocukları için çalışmaya geldiğini kaydeden Yıldız, Diyarbakır'da iş oranı olsa ben neden toprağımı bırakıpta buraya geleyim. Bak bu ortamda çalışayım. Gelirim olsaydı bende başka kadınlar gibi evimde oturup yaz boyunca tatil yapardım. 2 Ay önce ameliyat oldum. Dikişlerim kurumadı. Buraya geldim çocuklarım için. Burada 1 ay çalışıyoruz verdikleri para eve gidene kadar borçları çıkarmıyor. Rezil olduk. Ailemle geldim. 3 çocuğum eşim ve ben. dedi

BÜYÜK ÇİLELER ÇEKİYORLAR

Sakarya'nın Kocaali ilçesi ve Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki fındık tarımının yapıldığı tarlaları gezerek, işçilerle çeşitli istişarelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu gazetecilere yaptığı açıklamada mevsimlik işçilerinin yolculuklarının ve gittikleri bölgelerde konaklama konusunda büyük zorluklar yaşadığını dile getirerek şunları söyledi

Burada bir işçi bugün açıklanan rakamlara göre 38 TL günlük alıyor. Sabah saat 07.00'den akşam saat 07.00'a kadar 12 saat çalışıp 38 TL alıyorlar. Bunun yüzde 10'u da aracılara gidiyor. Sigorta yok, sağlık koşulları yok, barınma koşulları yok. Türkiye bugün dünyanın 20. büyük ekonomisi ondan sonra işte, şuraya gideceğiz buraya gideceğiz dedikleri koşullarda hala, hem üretici çok düşük koşullarda ürünü pazarlamak zorunda. Hem de gerçekten iş gücünün insani bir karşılığı yok. Gördük bugün de gördük. Gerçekten de kalacakları bir yer yok. Tam 12 saat çalışıyorlar. Gündüzleri getirdikleri suyu ve yiyecekleri yiyorlar. Bir yiyecekte sağlanmıyor kendilerine. Bu sayı 300 bin civarında. Biz bu koşulları sağlamadığımız sürece, toplumsal barışı da sağlayamayız. Buradan bu olayın gündeme alınması lazım. Meclisin bir komisyon kurması lazım. Bu koşulları hükümetin öncelikle yerine getirmesi lazım

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya Düzce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title