Haberler

CHP'li Tanrıkulu: Hacı Adayları İçin Kur Artışı Maliyeti Diyanet Bütçesi Karşılasın

Chp Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kutsal topraklara gidip hac vazifelerini yerine getirmenin özlemi içindeki vatandaşların mağduriyetlerini önlemek için, Euro yerine ABD doları olarak belirlenen 2015 yılı ücretlerinin, kur artışından kaynaklanacak maliyetlerin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması için hazırlanan kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Chp Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kutsal topraklara gidip hac vazifelerini yerine getirmenin özlemi içindeki vatandaşların mağduriyetlerini önlemek için, Euro yerine ABD doları olarak belirlenen 2015 yılı ücretlerinin, kur artışından kaynaklanacak maliyetlerin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması için hazırlanan kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Tanrıkulu, 'Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ve gerekçesini de belirtti. Tanrıkulu, gerekçede şunları anlattı:

"Hacı adayları yıllardır hac ücretlerini Euro cinsinden ödemekteydiler. 2014 yılının Kasım ayında 'Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu' tarafından alındığı belirtilen karar ile 2015 yılı Hac ücretlerinin hacı adaylarından Euro yerine, Amerikan Doları cinsinden tahsil edileceği açıklanmıştır. Ancak bu kararın alındığı 2014 Kasım ayından, Hacı adaylarının kesin kayıt yaptırmaları gereken ay olan 2015 Mart ayına kadar dolar kuru 2.20 TL seviyelerinden 2.64 TL'ye yükselerek yüzde 20'lik olağanüstü bir artış sergilemiştir. Bu artışın sonucu olarak Euro'dan Dolara geçiş yapılmasaydı bugün itibariyle Hac ziyareti için kişi başına normal konaklamada 7850 TL (2 bin 780 Euro karşılığı) ödeyecek olan bir yurttaşımız, bu değişiklik nedeniyle kişi başı 9500 TL (3 bin 600 dolar karşılığı) ödemek zorunda kalacaktır. Yani 2015 yılında Hacca gitmek isteyen yurttaşlarımız, bu karar ve mevcut Hükümetin oluşturduğu siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sebebiyle kişi başı yaklaşık 1600 Türk Lirası fazla ödemek zorunda kalacaktır. Türkiye'den 2015 yılında Hacca gideceklerin sayısının 55 bin olduğu düşünüldüğünde, vatandaşlarımızın uğrayacağı toplam zararının 90 milyon TL'yi bulacağı hesaplanmaktadır."

Tanrıkulu, öngörülmeyen kur artışlarının dikkate alınmadan belirlenen ücretlerin ve siyasetçilerin ekonomi yönetimini istikrarsızlığa sürüklemesinin maddi yükünün yurttaşların sırtına yüklenmesi anlamına geldiğini belirtti. Gerekçede, "Vatandaşın parasıyla finanse edilen toplantılarda ekonomi yönetimine çekilen restlerin, oluşturulan siyasi istikrarsızlığın faturası, hacca giden yurttaşlara kesilmektedir. Bir kamu kuruluşu olan ve dolayısıyla ticari kaygılarla değil, toplumsal yararı düşünerek hareket etmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu'nun Hükümet ve Cumhurbaşkanı tarafından yaratılan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan doğan zararı Hacı adaylarına fatura etmesi kabul edilemez. Kutsal vazifelerini yerine getirmenin özlemi içindeki yurttaşlarımızın mağduriyetlerini önlemek için Euro yerine ABD doları olarak belirlenen 2015 yılı Hac ücretlerinin, hiç olmazsa bu kararın alındığı Kasım 2014'teki Merkez Bankası ABD Dolar kurları üzerinden hesaplanması, kur artışından kaynaklanacak maliyetlerin ise Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması yerinde olacaktır" denildi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhuriyet Halk Partisi Hac Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title