Haberler

CHP'li Soydan: Kilitbahir Kalesi'ne Zarar Veriliyor

Chp Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Çanakkale Deniz Savaşları'nda önemli rol oynayan Kilitbahir Kalesi'nin 4 ayda tamamlandığını, ancak restorasyonunun ise 30 ayda bitirilemediğini belirtip kaleye zarar verildiğini iddia etti.

Chp Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Çanakkale Deniz Savaşları'nda önemli rol oynayan Kilitbahir Kalesi'nin 4 ayda tamamlandığını, ancak restorasyonunun ise 30 ayda bitirilemediğini belirtip kaleye zarar verildiğini iddia etti. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan ise kaleye zarar verildiği iddialarının doğru olmadığını belirtip, yüklenici firmanın talebi üzerine bakanlığın restorasyonunu süresini uzattığını söyledi.

CHP'li Milletvekili Serdar Soydan, yaptığı yazılı açıklamada, Çanakkale Deniz Savaşları'nda çok önemli rol oynayan Kilitbahir Kalesi'nin, 1452'de İstanbul kuşatması sırasında Papalık Donanması'nın Bizans İmparatorluğu'na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından boğazın Avrupa yakasındaki Kilitbahir Köyü'nde yaptırıldığını ve 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından 'Korunması Gereken Kültürel Varlığı' olarak tescil edildiğini hatırlattı.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kilitbahir Kalesi'nin, 21 Ekim 2011 tarihinde ziyarete kapatılarak restorasyonuna başlandığına dikkati çeken Milletvekili Soydan, 1452 yılında yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede inşa edilen kalenin restorasyon çalışmalarının halen tamamlanamaması ciddi kuşkuların doğmasına neden olduğunu vurguladı.

Soydan, "30 aydır ziyaretçiye kapalı bulunan kalenin restorasyon çalışmaları sırasında, tarihi yapıya ciddi şekilde zararlar verilmektedir. Restorasyon çalışmalarına gereken özen ve itina uzman ve arkeologlar gözetiminde yeteri kadar gösterilmediği gözlenmektedir" ifadelerini kullandı.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye 4 maddeden oluşan bir soru önergesi verdiğini de belirten Soydan, şu soruları yöneltti:

"1452 yılında yaklaşık 4 ay gibi çok kısa bir sürede yapılan Kilitbahir Kalesi'nin sadece restorasyon işlerinin 30 aydır tamamlanamamasının nedeni nedir? 30 aydır yerli yabancı binlerce ziyaretçinin Kilitbahir Kalesi'ni görmesinin ve gezmesinin engellenmesi sonucu bölgede oluşan turizm potansiyelindeki gerileyişinin, dolayısıyla bölgenin ekonomik kayıplarının sorumlusu kim ve ya kimlerdir? Kilitbahir Kalesi'nin restorasyon çalışmaları bakanlığınız, müze müdürlüğü, tarihçi ve arkeologlar tarafından düzenli olarak kontrol edilmekte midir? Restorasyon sırasında tarihi yapıya zarar verecek çalışmaların sorumlusu kim veya kimler olacaktır? Kilitbahir Kalesi restorasyon işlerini hangi firma veya firmalar yapmaktadır, işin süresi ve ihale bedeli ne kadardır, işin süresi zamanında bitirilememesi nedeniyle uzatılmış mıdır, ilgili firmanın restorasyon işlerindeki yeterliliği var mıdır?"

MAYISA KADAR SÜRE UZATILDI

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan ise Kilitbahir Kalesi restorasyon ihalesinin 27 Eylül 2011 tarihinde yapıldığını, 21 Ekim tarihinde ise işe başlandığını belirtip, "İhale 4 milyon 794 bin TL'ye yapılmıştı. İşin bitim tarihi de bu yıl ocak ayıydı. Ancak işi üstlenen müteahhit firma AKE Turizm İnşaat Limidet Şirketi, bakanlıktan süre uzatımı istedi. Bakanlık da 28 Mayıs 2014 tarihine kadar süreyi uzattı. Kontrollük, İstanbul Röleve Anıtlar Müdürlüğü'nde. Ancak kaleye herhangi bir zarar verildiği doğru değildir" dedi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Kilitbahir Kalesi Çanakkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title