Haberler

"Maden Kazasına Sebep Olanlar Cezalandırılmalılar"

Güncelleme:

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Soma'da devletin denetim görevini yerine getirmediğini söyledi.

Chp Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Soma'da devletin denetim görevini yerine getirmediğini belirterek, "Başta Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı olmak üzere şirket yönetim kurulu ve genel müdürü ve asıl işveren sıfatıyla Türkiye Kömür İşletmeleri taammüden adam öldürmek suçundan TCK'nın 83'üncü maddesine göre cezalandırılmalılar" dedi.

Zonguldak'ta düzenlenen Kömür Kongresi'ne katılan Ali Rıza Öztürk, CHP Zonguldak milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, Ankara'ya dönerken Bolu'nun Mengen İlçesi'nde mola vererek bir restoranda yemek yediler. Soma'daki faciada devletin denetim görevini yerine getirmediğini söyleyen Ali Rıza Öztürk, "Madenlerin üretilmesi sırasında gerekli denetimleri Enerji Bakanlığı yapmak zorunda. Çalışma yaşamıyla ilgili denetimleri de Çalışma Bakanlığı yapmak zorundadır. Soma'da olan kazada devlet denetim görevini yerine getirmemiştir. Patronun az işçi ile çok üretim, daha çok para alma anlayışı ile hareket etmesi neticesinde alınması gereken güvenlik önlemi alınmamıştır. Türkiye'de işverenler işçi güvenliği için harcanan parayı maliyet arttırıcı bir unsur olarak görmektedir" dedi.

Sorumluların taammüden adam öldürme suçundan yargılanmaları gerektiğini ifade eden Öztürk, "Soma'daki olay çok açık bir şekilde bağıra bağıra geliyorum demiştir. Bir maden mühendisi olarak söylüyorum ki, orada gerekli tedbirler alınmış olsaydı, Çalışma Bakanı ve Enerji Bakanı görevlerini yapmış olsalardı, bu kaza meydana gelmez, 301 canımız toprak altına gitmezdi. Bu taammüden adam öldürmenin infaz suretiyle işlenmiş halidir. Oradaki işçiler ve maden mühendisleri değil, başta Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı olmak üzere şirket yönetim kurulu ve genel müdürü ve asıl işveren sıfatıyla Türkiye Kömür İşletmeleri taammüden adam öldürmek suçundan TCK'nın 83'üncü maddesine göre cezalandırılmalılar" diye konuştu.

Öztürk artık hesap sorma günü olduğunu belirterek, "Bunu adli yoldan savcı, siyasi yoldan da parlamento yapacaktır. CHP olarak Soma'daki toplu katliamın üzerini örttürmeyeceğiz, takipçisi olacağız" dedi.

Mehmet Haberal ise, "Çok üzgünüz, milletimizin başı sağ olsun. Büyük ihmaller var, inşallah bir daha tekrarlanmaz. Artık halkın acılara dayanacak gücü kalmadı" dedi. 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Rıza Öztürk Mersin Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title