Haberler

CHP'li Öztürk, Kamyoncular İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, kamyoncuların büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kamyoncu-nakliyeci esnafının yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP'li Öztürk, TBMM Başkanlığı'na,...

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, kamyoncuların büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kamyoncu-nakliyeci esnafının yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

CHP'li Öztürk, TBMM Başkanlığı'na, kamyoncuların sorunlarıyla ilgili meclis araştırma önergesi verdi. Önergede, Türkiye'de yurt içi eşya taşımacılığının yüzde 92'sinin karayolu ile gerçekleştiğine dikkat çeken Öztürk, ülkedeki kamyon sayısının bugün 750 bine ulaştığını, bunun büyük bir çoğunluğunu da esnaf statüsündeki bireysel taşımacıların oluşturduğunu kaydetti. Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği'nin mevcut haliyle uygulanmasının taşımacı esnafında büyük sıkıntı meydana getirdiğini ifade eden Öztürk, "Bilhassa eşya ve yük taşımacılığının büyük bölümünü oluşturan kamyoncu esnafının faaliyet gösterdiği bir sektörde, bireysel taşımacılık adeta dışlanarak bütün bir sektör, daha çok büyük şirketlerin inisiyatifine teslim edilmiştir. Kamyoncu-nakliyeci esnafımızın durmadan artan mazot fiyatları yanı sıra ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, zorunlu sigorta primleri düşünüldüğünde, sınırlı sermayesine emeğini de katarak çalışan nakliyeci esnafının Karayolları Taşıma Yönetmeliği ile getirilen düzenlemeler karşısında zor durumda kaldıkları açıkça anlaşılmaktadır. Sektörde büyük firmalarla mücadele etmek zorunda kalan esnaf, yıkıcı rekabetin altında ezilmekte ve iş hacmi gittikçe zaten küçülen sektörde hakkına düşen payı da alamamaktadır" dedi.

Denizlerde yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlardan, Deniz Ticaret Odası'na kayıt olanlar ÖTV'siz akaryakıt alabilirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kaydolanların bu imkandan yararlanamadıklarına işaret eden Öztürk, bunun da eşitsizliğe ve haksız rekabete neden olduğunu dile getirdi. Öztürk, yurt içi eşya taşımacılığında ton çarpı kilometre esasına göre taban fiyat uygulanmaması nedeniyle kamyoncu esnafının akaryakıt, yağ, lastik, yedek parça, bakım ve onarım gibi işletme giderleri ile sosyal güvenlik primlerini, sigorta primlerini, vergisini ve diğer zorunlu giderlerini karşılayamaz duruma geldiğini de kaydetti.

2004 yılında yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle C2 yetki belge sahiplerine hem uluslararası hem de yurt içi ticari eşya taşımacılığı yapma yetkisi verildiğini anımsatan Öztürk, "Yurt dışından ucuza aldıkları mazotu yurt içindeki eşya taşımalarında kullanan C2 yetki belgesine sahip taşımacılar, daha ucuza mal taşıma imkanına sahip olup, sadece yurt içi eşya taşımacılığı yapmak zorunda olan K1 yetki belgesine sahip kamyoncu esnafı için haksız rekabet oluşmaktadır. Öte yandan, C2 yetki belgeli yüksek kapasiteli araçlar dört-beş kamyonun taşıyabileceği yükü bir seferde alarak taşımak suretiyle kamyoncu esnafının iş alma imkanını da kısıtlamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Anayasa'nın 49. maddesindeki hüküm gereğince idare tarafından konuya ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Öztürk, "Kamyoncu-nakliyeci esnafının sorunlarının çözümü için alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Rıza Öztürk Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title