Haberler

CHP'li Özel'den Soma Komisyonu'na 3 Önerge

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasından sonra kurulan Soma Komisyonu'na 3 önerge verdi.

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasından sonra kurulan Soma Komisyonu'na 3 önerge verdi.

CHP Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel'in komisyona sunduğu önergelerde bilirkişi heyetinin Soma Komisyonu tarafından dinlenilmesi, Eynez Maden Ocağı'nda kazanın yaşandığı yerin görülmesi ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Soma ile benzer maden yapılarına sahip ülkelere ziyaret yapması yönündeki ifadelere yer verildi. 25-26-27 Eylül tarihlerinde Soma Komisyonu'nun Eynez'de yaptığı incelemelerde kazanın meydana geldiği yerin görülmediğini söyleyen CHP Manisa Milletvekili ve Soma Komisyonu Üyesi Özgür Özel, komisyona kazanın yaşandığı yerin görülmesi için önerge sundu. CHP'li Özel, Eylül ayının sonunda Soma Komisyonu olarak Eynez ocağına yaptıkları ziyarette madende kaza olan yere kadar giremediklerini söyleyerek 150 metre kadar ilerleyebildiklerini belirtti.

Bilirkişi heyetinin Soma Komisyonu tarafından dinlenilmesi gerektiğini açıklayan Özel, "Bilirkişi raporu facianın neden meydana geldiğine ilişkin önemli bulguları ortaya koymuştur. Komisyonumuzun bundan sonraki çalışmalarına ışık tutması için söz konusu raporu hazırlayan, Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Elektrik Bilirkişisi Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Maden Bilirkişisi Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk'ü davet ederek dinlemesi son derece yerinde olacaktır. Bilirkişi heyetinin elinde bulunan bilimsel veri ve deliller üzerinden görüş alışverişi mutlaka yapılmalıdır. Bunun yanısıra uzmanlardan oluşan bir heyet Soma'yla benzer maden yapılarına sahip ülkeleri ziyaret etmelidir. Gerek bugüne kadar dinlediğimiz uzmanlar, gerek edindiğimiz tecrübeler ile birlikte düşünüldüğünde şu anda bu ziyaretlerin yapılmamasının bir eksiklik olmadığı ve kamu kaynakları açısından da o günlerde böyle bir maliyete girilmemesinin yerinde olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ancak, komisyonumuzun hazırlayacağı raporu ve ülkemizin madencilik faaliyetleri ile mevzuatına ışık tutacak çalışmalar açısından, Soma madenlerinin yapısına benzer ülkelerin tespit edilerek, bunlardan 1 ya da 2'sine ziyaret yapılması ve özellikle bu ülkelerdeki iş güvenliği tedbirlerinin yerinde incelenmesi faydalı olacaktır" dedi.

Komisyon uzmanlarının önerisi ile ziyaret edilecek ülkelerin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden maden mühendislerinin, şu anda kamu ya da özel sektörde aidiyeti olmayan ancak geçmişte sektörde çalışmış ehil kişilerin ve uzmanların isimlerinin belirlenerek ziyaret için 17 kişilik bir uzmanlar heyetinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ziyareti gerçekleştirecek heyette yer alacak uzman kişilerin tespitinin ise, her siyasi parti grubunun önereceği isimlerden eşit sayıda seçilmesi gerektiğini savunan Özel, maden mühendisi olması sebebiyle heyete Komisyon Başkanı Sayın Ali Rıza Alaboyun'un başkanlık etmesini önerdi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Soma Komisyonu Özgür Özel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title