Haberler

CHP'li Oran'dan, Siyasi Etik ve Ahlak Yasası Teklifi

Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Oran, TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulması, milletvekilleri ve bakanların edindikleri mal varlıklarının takibi için yasa teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulması, milletvekilleri ve bakanların edindikleri mal varlıklarının takibi için yasa teklifi hazırladı.

Oran'ın, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklife göre, siyasi etik konusunda uyulması gereken ilkeleri belirleyerek denetlemek amacıyla TBMM Siyasi Etik Komisyonu kurulacak. Komisyon, TBMM'de grubu bulunan partilerin eşit temsiliyle oluşturulacak.

TBMM Başkanvekilleri, 6'şar ayda bir dönüşümlü olarak komisyona başkanlık edecek. Komisyon her türlü kamu ve özel kurum kuruluştan konuyla ilgili bilgi ve belge isteyebilecek. Komisyon bilgi, belge, ihbar üzerine ya da kendiliğinden bir milletvekili ya da bakan hakkında inceleme yapabilecek. İhbar sahipleri gizli tutulacak, komisyon çalışmalarını gizlilik içinde yürütecek.

Komisyon, milletvekili ya da bakan hakkında usulsüzlük saptadığında TBMM Başkanı ile ilgili partinin genel başkanlığını bilgilendirerek gereğinin yapılmasını isteyecek. Sonraki aşamada söz konusu milletvekilinin kınanmasını istenebilecek. Etik kurallara uyulmadığı, mal bildiriminde izah edilemeyen artışın tespiti halinde durum kamuoyuna açıklanacak.

Milletvekili ve bakanlar, tüm gelirlerini ilk üç ay içinde TBMM'ye bildirecek. Bu bildirimler 2 ay içinde incelenip Resmi Gazete'de yayımlanacak.

TBMM Başkanlığı, yasama döneminin ilk ve son 6 aylık dönmelerinde her milletvekilinin mal beyanını Resmi Gazete'de bu şekilde yayımlayacak. Komisyon gerek görürse bu dönemler dışında ilgili milletvekilinin mal beyanını yayınlayabilecek.

Kamu görevlileri ve milletvekilleri, yabancılardan alınan ve net asgari ücretin 5 katını aşan değerdeki hediyeyi, bağlı olduğu resmi kuruma bir ay içinde teslim edecek.

Milletvekilleri ve bakanlara gönderilecek kitap, kaset, CD dışındaki her türlü hediye, TBMM Siyasi Etik Komisyonu'nun izni olmadan dağıtılamayacak. Milletvekili aileleri de tatil, konaklama, seyahat hediyesi kabul edemeyecek. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Umut Oran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title