Haberler

CHP'li Mevlüt Dudu Şii ve Sünni Savaşçıların Takasını Meclis Gündemine Taşıdı

Chp Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na Türkiye'nin de rol aldığı Sünni ve Şiilerin takasına ilişkin soru önergesini sundu.

Chp Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na Türkiye'nin de rol aldığı Sünni ve Şiilerin takasına ilişkin soru önergesini sundu. Dudu, "Takas edilenlerin sürecini BM takip edecek midir? Takas yapılanlar arasında Şii ve Sünni militan ve komutan sayısı nedir? Türkiye'ye gelenlerin ne kadarı Özgür Suriye Ordusu'na mensuptur?" diye sordu.

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Sünni ve Şiilerin takasındaki sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Suriye'de yaralı rejim yanlısı ve muhalif savaşçılar, siviller ve onların refakatçilerini içeren 460' aşkın kişi, İran, Lübnan, Türkiye ve Suriye arasında varılan mutabakat gereği, kuşatma altında bulunan bölgelerden karşılıklı takas edilmiştir. 27 Aralık 2015 tarihinde BM gözetiminde; Suriye Kızılhaç'ı, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) işbirliği sonucunda muhalif kuşatmasındaki Fua ve İdleb'deki Kafraya ile rejim kuşatmasındaki Zebadani'den yapılan eş zamanlı tahliyelerde Türkiye aktif rol oynamıştır. Muhalifler, Suriye'nin İdlib kentine bağlı Fua Köyü'nden 6'sı yatalak 107 yaralı ve 229 refakatçi toplamda 338 kişinin Türkiye'ye geçişine izin vermiştir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yanlıları ile rejim askerlerinin kuşatması altındaki Zebedani köyünden 6'si yatalak 54 yaralı ve 66 refakatçi toplamda 126 kişi de serbest bırakılmıştır. Fua Köyü'ndeki 338 kişi Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nda İHH heyeti tarafından Lübnan'a gönderilmek üzere muhaliflerden teslim alınmıştır. O sırada Lübnan sınırında bulunan Zebadani Köyü'ndeki muhalif yanlıları Beyrut'a götürülmüştür. Hatay Havaalanı ve Beyrut Havaalanı'ndan 27 Aralık 2015 tarihinde akşam 21.30-22.00 sularında üç THY uçağı eş zamanlı olarak kaldırılmıştır. Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirilen 338 Suriyeli, yapılan işlemlerinin ardından otobüs ve ambulanslarla Hatay Havaalanı'na götürülmüş, daha sonra THY'nin 2 uçağıyla Beyrut'a götürülmüştür. 126 muhalif yanlısı Suriyelinin bulunduğu uçak da aynı anda Beyrut Havaalanı'ndan hareket etmiştir."

"TAKAS EDİLENLERİN SÜRECİNİ BM TAKİP EDECEK MİDİR?"

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle "Bu çerçevede; Takas yapılanlar arasında Şii ve Sünni militan ve komutan sayısı nedir? Lübnan'dan uçakla Hatay'a getirilen muhalif yanlılarından durumu ağır 6 yaralı Reyhanlı Devlet Hastanesi, 1 yaralı Üniversite Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Toplamda 7 kişinin tedavi süreci devam etmekte midir? Bu hastaların toplam kaç refakatçisi Türkiye'de kalmıştır? Türkiye'ye gelenlerin ne kadarı Özgür Suriye Ordusu'na mensuptur? Bu kişiler Türkiye gözetiminde muhaliflerin denetimindeki İdlib'e mi gönderilmiştir? Durumu ağır olmayan 112 kişinin refakatçıları ile birlikte Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye gönderildiği belirtilmektedir. Bu sayı doğru mudur? Toplamda kaç kişi Suriye'ye gönderilmiştir? Takas edilenlerin sürecini BM takip edecek midir?" diye sordu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Dudu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title