Haberler

CHP'li Köksal, Vişne Üreticilerinin Sıkıntılarını Dile Getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, kiraz üreticisinin yaşadığı sıkıntıları vişne üreticilerinin de yaşadığını ifade ederek, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, kiraz üreticisinin yaşadığı sıkıntıları vişne üreticilerinin de yaşadığını ifade ederek, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Köksal, açıklamasında, Afyonkarahisar ve ilçelerindeki vişne üreticilerinin dertli olduğunu ifade etti. Vişne üreticilerinin sıkıntılarını yerinde gördüğünü ve bu konuda gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini belirten Köksal, "Afyonkarahisarımız'da vişnenin kilosu 1 lira 10 kuruş ve 1 lira 20 kuruştan işlem görüyor. Hatta bazı yerlerde 80 kuruşa kadar düşüyor. Üreticinin tarım işçisine günlük ödediği yevmiye ise 45-50 lira civarında iken günlük bir kişinin toplayabildiği vişne 60 kilo gram. Bu maliyetlerle köylümüzün ayakta durabilmesi imkansız. Ürün taban fiyatlarının da bir yıl önceden açıklanmadığından dert yanan vişne üreticilerimiz vişne için pazar payının arttırılmasını istiyor. Dış ülkelere yeteri kadar vişne ihraç edilmemesi de üreticilerin en büyük sıkıntılarından biri haline gelmiş" ifadelerini kullandı.

Kiraz üreticisinin yaşadığı sıkıntıların benzerini vişne üreticisinin yaşadığını dile getiren Milletvekili Köksal, şöyle devam etti:

"Afyonkarahisar ve ilçelerinde sürekli olarak vatandaşlarımızla ve çiftçilerimizle bir araya geliyorum. Dolayısıyla sorunları yerinde görme imkanımız oluyor. Ziyaretlerimizde üreticilerimiz bu yıl vişne üretiminin yüksek olduğunu ancak gider ve maliyet dengesi arasında büyük uçurumlar nedeniyle bırakın kar etmeyi zararına satış yaptıklarını söylüyorlar. Ürün taban fiyatlarının geç açıklanması sonucu vişne üreticisi ürününün elinde kalmaması için maliyetin çok çok altında satış gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Bunlarında yanında sulama, elektrik bedelleri TARSİM sigortasına geçişte yaşanan bir dizi sorunda eklenince üretici zararına satışı bir yana bırakın evine ekmek götüremez hale geliyor. Bu temel sorunlar köyden kente göçü tetiklerken, tarım sektöründeki ekonomik payda her geçen yıl biraz daha küçülmeye giderek dışa bağımlı hale geliyoruz. Çiftçimizin yaşadığı bu sorunlara göz yuman AK Parti, ülkemizi tarımda ithalatçı hale getiriyor. AKP'nin çiftçimize verdiği hiç bir sözü yerine getirmediğinden dert yanan köylümüzün bu halini hangi vicdan kabul edebilir. Biz CHP olarak çiftçilerimizin kalkınması ve ürettiği mahsulünden hak ettiği ücreti kazanması için bu sorunların takipçisi olup çözülmesi için var gücümüzle çalışacağız. CHP iktidarında mağdur olan çiftçi kalmayacak." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi AK Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title