Haberler

CHP'li Heyetten Suriyelilere Ziyaret

CHP'nin Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, "Ülkemizde 3 milyonu bulan Suriyeli mülteci sayısı, yürürlüğe girecek Geri Kabul Anlaşması ile Avrupa'ya giden Suriyeli ve diğer ülkelere mensup mültecileri, 3 milyar euro karşılığında geri almamızla artacaktır. Türkiye adeta mülteci kampına dönüşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Adana Milletvekili Türkmen beraberindeki Adana İl Başkanı Ayhan Barut ve partililerle Sarıçam Konaklama Tesisi'nde kalan Suriyeli sığınmacıları ziyaret etti.

CHP Adana İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, CHP'li heyet, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan ve kamp yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türkmen, iç savaş sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerden yaklaşık 3 milyonunun Türkiye'ye sığındığını belirterek, yaklaşık 200 bin sığınmacının da Adana'ya yerleştiğini kaydetti.

Dünyanın dört bir yanında yaşanan mülteci hareketleri incelendiğinde, mültecilerin yüzde 90'ının ülkelerindeki sorunlar bittikten sonra geri dönmediğinin görüldüğünü öne süren Türkmen, Türkiye'deki mültecilerin kalıcı olacağını ifade etti.

Türkmen, "Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 90'ını kamp dışında, ülkenin dört bir tarafına dağılmış halde. Ülkemizde 3 milyonu bulan Suriyeli mülteci sayısı yürürlüğe girecek Geri Kabul Anlaşması ile Avrupa'ya giden Suriyeli ve diğer ülkelere mensup mültecileri, 3 milyar euro karşılığında geri almamızla artacaktır. Türkiye adeta mülteci kampına dönüşecektir." değerlendirmesini yaptı.

"Suriyelilerin rahat etmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz"

Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan da 10 bin 410 Suriyelinin barındığı kamp da 1'i Türkmen, 14'ü Arap mahallesi olmak üzere, 15 mahalle bulunduğunu aktardı.

Sığınmacı kampı dışında, yaklaşık 150 bin Suriyelinin de kentte yaşadığı bilgisini veren Kayhan, şunları kaydetti:

"Kamp, burada yaşayan Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlendi. Suriyeli çocukların okula devam oranı yüzde 95'ler seviyesinde. Kampta, kreşten liseye kadar eğitim veriliyor. Halk Eğitim Merkezi'nde ise 36 farklı kursumuz var. Konaklama merkezi olarak da adlandırılan kampta, adli olaylar yok denecek kadar az. Türkiye yasaları gereği ikinci eşe ve 18 yaş altı evliliğe izin verilmiyor, Suriyeliler kent merkezine sadece izin alarak gidebiliyor. Suriyeli misafirlerimizin rahat etmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."

Görüşmenin ardından CHP'li heyet ile Kaymakam Kayhan, kamptaki ortak kullanım alanlarını gezerek, incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Elif Doğan Türkmen Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title