Haberler

CHP'li Hamzaçebi: Hükümete Ders Verir Nitelikte Karardır

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK düzenlemelerinin kısmı iptal kararını önemli olarak nitelerken, "Hükümetin hukuksuzluğuna ders verir nitelikte karardır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK düzenlemelerinin kısmı iptal kararını önemli olarak nitelerken, "Hükümetin hukuksuzluğuna ders verir nitelikte karardır" dedi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan partisinin başvurusundan 40 gün sonra mahkemenin karar verdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bağımsız kurul olmaktan çıkarıp Adalet Bakanlığı'nın genel müdürlüğü haline dönüştürmüştü. Kuvvetler ayrılığı ilkesine hukuk devleti ilkesine aykırıydı. Esasa ilişkin bölümlerini kabul etti, iptal kararı verdi. Doğrudan Adalet Bakanı'na yetki veren düzenlemelerdir. Teftiş kurulunu bakana bağlayan soruşturma yapılıp yapılmamasına bağlı düzenleyen düzenlemelerin tamamını iptal etti. Adalet bakanı istediği kişi soruşturma istediğini soruşturmama gibi çok keyfi oyarak kullanabilecek yetkileri kullanamayacaktır. Mahkeme iptal etmiştir.

Görev yapan teftiş kurulu genel sekreteri tetkik hakimlerin görevi sona erecektir. Kanunla kamu görevlileri görevden alınmazlar. Yargı denetimine tabidir. Hak arama hürriyetlerini elinden alan bu düzenleme Anayasa'ya aykırıydı. İptal edildi. Doğal sonucu olarak, tekrar bu kişilerin yargıya başvurmak suretiyle görevlerine dönmesi etik olan atanan kişilerin bu görevlerden istifa etmeleri onların yerine de HSYK'nın görevlerinden alınan personelin atanmasıdır. Hükümetin kendi gerçekleştirdiği Anayasa değişikliğine uymadığının Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edilmiştir."

-"MANİDAR"-

Aynı konuda Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin soruları yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, Anayasa Mahkemesi'nin bu süreçte çok hızlı kararlar vermesinin manidar olduğunu ifade ederek, "Kararlarının hızlanmasında Anayasa değişikliği ile katkımız varsa memnun kalırız" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin bir değişikliğine yönelik soruya da bu tip değişiklik içinde Anayasa değişikliği gerektiğini hatırlatan Elitaş, "Herhangi bir siyasi partinin isteği ile gerçekleştirilebilecek konu değildir" sözleriyle cevap verdi.

Partisinin çıkardığı her yasanın Anayasa'ya uygun olduğunu düşündüğünü söyleyen Elitaş, "CHP gereksiz şeylerle uğraşma partisi haline gelmiştir. Siyaset yapsınlar" diyerek şöyle devam etti:

"Çıkardığımız her yasanın anayasaya uygun olduğu kanaatindeyiz. Sürpriz olarak değerlendirmek yanlış olur. B planı A planı diye bir şey yok. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı anayasa ile belirlenir. Niye Anayasa Mahkemesine bu kadar yoğunlaşıyorsunuz. Anayasa Mahkemesi görevini yapıyor. TBMM görevini yapıyor. Biz her türlü yargı kararına uyarız. Ama her karara saygı duymak zorunda değiliz."

TBMM'de dün yapılan Güvenlik Zirvesine ilişkin yayınlanan haberlerin çarpıtılarak verildiğini vurgulayan Elitaş, "Görüşmede MHP bir suçluluk psikolojisinde, CHP de fırsatçılık içinde idi. CHP liderine atılan yumruğu, CHP yetkilileri bir fırsata dönüştürme gayreti içinde olduklarını gördük. Ak Partili vekil silahla geliyor yalanını nasıl yazarsınız. Eğer idare amiri söylemişse yalan söylemiş" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mehmet Akif Hamzaçebi Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanlığı Mustafa Elitaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title