Haberler

CHP'li Gürkan Açıklaması

"Dershanelerin özel okula dönüşmesi için bu kadar teşvik vermeye meraklıysanız, yüzde 50 kapasite ile çalışan özel okullara neden bu teşvikleri vermiyorsunuz?"

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, "Dershanelerin özel okula dönüşmesi için bu kadar teşvik vermeye meraklıysanız, yüzde 50 kapasite ile çalışan özel okullara neden bu teşvikleri vermiyorsunuz?" dedi.

Gürkan, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 referandumundan önce, "Hiç kimse ırkından, inancından, düşüncesinden dolayı fişlenmeyecek ve kesinlikle mağdur edilmeyecek" dediğini anımsattı.

Ancak şimdi durumun böyle olmadığını, dershanelerin kapatılmak istendiğini ifade eden Gürkan, dershaneler konusunun pimi çekilmiş el bombası gibi toplumun kucağına bırakıldığını iddia etti.

Gürkan, dershanelerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde olan kurumlar olduğunu belirterek, "İnsanların kaç çocuk yapacağına, evlerde kaç kişi ile yaşayacağına karar veren iktidar için dershaneleri kapatmak zor bir iş midir? Değildir" dedi. Gürkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konunun paydaşları, dershane sahipleri, veliler ve öğrencilerin görüşlerini almadan, onları adam yerine koymadan, ötekileştirerek tek başına karar aldığını iddia etti.

CHP'li Gürkan, Başbakan Erdoğan'ın, 1995 yılında Anafen Dershanesi Florya Şubesi ziyaretinde şube müdürü ile yan yana çekilmiş fotoğrafını gösterdi. Erdoğan'ın o gün dershaneleri övdüğünü ifade eden Gürkan, "O gün kızını dershaneye göndermiş olan Başbakan, 'artık çocuklarım büyüdü, dershaneye ihtiyacım yok' diye mi düşünüyor acaba" dedi.

Bugün, 127 bin öğretmen açığı, atama bekleyen 300 bin öğretmen olduğunu kaydeden Gürkan, "Bu öğretmenlerden 38'i bu vahşete dayanamadığı için intihar etti" dedi. Gürkan, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için teşvik verileceğinin söylendiğini ifade ederek, "Dershanelerin özel okula dönüşmesi için bu kadar teşvik vermeye meraklıysanız, yüzde 50 kapasite ile çalışan özel okullara neden bu teşvikleri vermiyorsunuz?" diye sordu.

Özel okulların fiyatlarının 15 bin-20 bin TL arasında değiştiğini, dershane ücretlerinin ise bin 500-2 bin TL olduğunu kaydeden Gürkan, "Siz 2 bin lirayı bulamayan insanların geri kalan 13 bin lirayı nasıl vereceğini düşünüyorsunuz? '60 bin öğretmeni mülakatla bakanlığa alacağız' diyorsunuz. Yıllardır KPSS'ye hazırlanan, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayı ne yapacak? İntihar eden 38 öğretmenin vebalini nerenize koyacaksınız, nerenize sığdıracaksınız?" dedi.

Engin Özkoç ise dershanelerin kapatılmasının 2015 yılına ertelenmesinin kandırmaca olduğunu iddia ederek, "Bu, seçimlere dönük bir manevra, aldatmacadır, cambaza bak oyunudur. 2 yıl uzatma söz konusu değildir. Tasarı ocak ayında Meclis gündemine gelecek ve dershanelerin kapatılması ocak ayında yasalaşacak" diye konuştu.

Ticari işletmelerin Hükümet kararıyla kapatılamayacağını ifade eden Özkoç, "(Ticari işletmeyi kapatıyorum) demek, demokrasi ile yönetilmeyen ülkelerin başkanlarının yapacağı bir şeydir" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Recep Gürkan Engin Özkoç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title