Haberler

CHP'li Çıray'dan Darbecilerin Dinlenmemesi Kararına Tepki

Darbecilerin dinlenmesine ilişkin önergenin reddedilmesine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili ve Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyesi Aytun Çıray, "Oylamada Adalet ve Kalkınma Partisi'nin komisyon üyelerinin buna 'hayır' demesini açıklayabilmek mümkün değil. Bunu 'Zaten hukuk yürüyor' diyerek açıklayamazsınız. O zaman meclise ihtiyaç yok. Kuvvetler ayrılığına göre hukuk kendi görevini yapacak, meclis kendi görevini yapacak. Eğer bu görevin önüne her kim geçerse, bu Türk milleti önünde adeta darbenin ortağı olur" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun darbecilerin dinlenmesine ilişkin önergesi 7'ye karşı 5 oyla reddedildi.

CHP İzmir Milletvekili ve Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyesi Aytun Çıray, darbecilerin dinlenmesinin engelleyen herkesin darbenin ortağı olabileceğini savunarak, tepki gösterdi.

"Kim engellerse adeta darbenin ortağı olur"

AK Partili komisyon üyelerinin darbecilerin dinlenmesine itiraz etmelerinin Türk milletine hakaret olduğunu savunan Aytun Çıray, "Bu itirazı Türk milletinin hakkına, hukukuna tecavüz edilmiş kabul ediyorum. Türk milletinin şehit olduğu, canını verdiği bir konuda bilme hakkının elinden alındığını düşünüyorum. Türk milleti 15 Temmuz kalkışma gecesinde, o işgal girişimi gecesinde büyük bir travma yaşamıştı. Devletine olan güvenini kaybetmişti, kendisini koruyamayan bir devlet algısı yaratılmıştı. İşte bu komisyon çalışarak, şeffaf bir şekilde toplumu bilgilendirirse Türk milletinin devletine olan güveni tekrar geri gelecekti. Bu darbeciler Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin meclisini bombalamışlardı. Bu gazi meclis, milletin kendisine verdiği görevi sonuna kadar yerine getirmek, herkesi dinlemek ve bütün şeffaflığıyla bu konuyu açıklamak zorundadır. Bu, bu meclisin vazgeçemeyeceği ve inkar edemeyeceği bir görevdir. Eğer bu görevin önüne her kim geçerse, bu Türk milleti önünde adeta darbenin ortağı olur" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin komisyon üyelerinin itirazını açıklayabilmenin mümkün olmadığını belirten Aytun Çıray, bu süreçte dinlenmesi ve öğrenilmesi gereken en önemli noktanın 15 Temmuz günü ve 16 Temmuz sabahı yaşanan olduğunu kaydetti.

"'Zaten hukuk yürüyor' diyemezsiniz"

Darbecilerin dinlenmesini engelleyen herkesin darbe ortağı olacağını savunan Aytun Çıray, şunları söyledi:

"15 Temmuz aktörleri gelip dinlenemeyecekse bu mecliste veya meclisin komisyonu gidip onları dinleyemeyecekse kimi dinleyecek. Bakınız Akın Öztürk, bu darbenin başı olduğu söyleniyor. Biz bunu talep ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalayan pilotun dinlenmesini istedik. General ve önemli aktörlerden birisi Mehmet Partigöç'ün dinlenmesini istedik. Darbenin başı olduğu söylenen fakat Genelkurmay Başkanı ile birlikte aynı helikopterden çıkan Mehmet Dişli'yi dinlemek istedik. Bu oylamada Adalet ve Kalkınma Partisi'nin komisyon üyelerinin buna 'hayır' demesini açıklayabilmek mümkün değil. Bunu 'Zaten hukuk yürüyor' diyerek açıklayamazsınız. O zaman meclise ihtiyaç yok. Kuvvetler ayrılığına göre hukuk kendi görevini yapacak, meclis kendi görevini yapacak. Biz bu kalkışmanın sadece hukuki bir sorun değil aynı zamanda büyük bir siyasi sorun olduğunu düşünüyoruz. O nedenle bunun aydınlanmasının önüne geçen herkesi Türk milletine şikayet ediyorum. Bunu örtbas etmek isteyenler olursa eğer onları da bu kalkışmanın ortağı olarak kabul edeceğimizi söylüyorum. İnşallah geri adım atarlar."

"Fidan ve Akar dinlenmezse sorumlusu Başbakan olur"

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın komisyonda dinlenmesine ilişkin ikinci bir önerge verdiklerini hatırlatan Çıray, "Bizden 7 günlük süre istediler ve bunu oylamadık. Ama biz bu 7 günlük sürenin sonunda oylanmasını isteyeceğiz. Eğer bu iki bürokrat meclise gelip, bu komisyonun önünde bildiklerini anlatmazlarsa bunun sorumlusu bu bürokratlar olmaz, bu bürokratların bağlı olduğu Başbakan olur. Çünkü Başbakan bu işin birinci derecede sorumlusudur. Bu devleti ve milleti yöneten onlardır. Seçimlere gidilmiş ve millet onları iktidar yapmıştır. Onlar hesap verme ve çözme makamındadır" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Aytun Çıray Hulusi Akar İzmir Politika Güncel Haberler

title