Haberler

CHP'li Böke: Dünyada Et, Petrol Ucuzluyor Türkiye'de Hayat Pahalanmaya Devam Ediyor

Chp ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, 2016 Ocak ayı Enflasyonuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Chp ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, 2016 Ocak ayı Enflasyonuna ilişkin basın açıklaması yaptı. Böke, "2016 Ocak ayı verilerine göre tüketicinin enflasyonu 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 9,58 düzeyine yükselmiştir. Yeniden çift haneli enflasyon oranlarına doğru bir eğilim ortaya çıkmıştır. Bu oran Merkez Bankası'nın yüzde 5'lik enflasyon hedefini bir kez daha tutturamayacağını göstermektedir. Enflasyon çift hanelere yaklaşıyor. Ekmek ve gıda fiyatları artıyor. Enflasyon yoksul kesimin cebinden yemeye devam ediyor. AKP ekonomisinin kaynağı vatandaşın cebi. Tarım Bakanı zamlanan ekmek ve et fiyatları üzerinden fırıncıları ve et üreticilerini azarlamaktadır. Dünyada et, petrol ucuzluyor Türkiye'de hayat pahalanmaya devam ediyor. Türkiye'de sofralara et konamaz, ekmek yenemez hale gelmiştir" dedi.

Selin Sayek Böke'nin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "2016 Ocak ayı verilerine göre tüketicinin enflasyonu 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 9,58 düzeyine yükselmiştir. Yeniden çift haneli enflasyon oranlarına doğru bir eğilim ortaya çıkmıştır. Bu oran Merkez Bankası'nın yüzde 5'lik enflasyon hedefini bir kez daha tutturamayacağını göstermektedir. Bununla birlikte büyük bir politika değişikliği olmazsa henüz bir ay önce açıklanmış olan Orta Vadeli Program'ın da şimdiden geçersiz hale geldiğine de işaret etmektedir; zira programdaki yüzde 7,5 oranındaki enflasyonun da yakalanması çok zor bir düzey haline dönüşmüştür. Şu anda TBMM'de görüşülen 2016 esas bütçesinin dayandığı Orta Vadeli Program'ın geçerliliğini yitirmiş olması bütçeyi de gerçeklerden kopuk kılmaktadır. Sağlıklı varsayımlara dayanan, gerçekleri ortaya koymaya cesaret eden bir OVP, Türkiye'nin ihtiyacı olan ve CHP'nin önerdiği Yeni Kalkınma Hamlesi'ni barındıran gerçekçi bütçenin de zemini olacaktır.

MUTFAKTAKİ YANGIN GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK VATANDAŞLARIMIZ İÇİN BİR ÇEŞİT VERGİYE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Vatandaşlarımız için hayat pahalılığı en çok en temel ihtiyaçları olan gıdada hissediliyor. 2016 Ocak ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 11,74. Yıllardır mutfak enflasyonu hep genel enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor ve Türkiye dünyadan bu anlamda olumsuz olarak ayrışıyor. Dünya gıda fiyatları düşerken Türkiye'de gıda fiyatları artıyor; 2015 yılında ise dünyada gıda fiyatları yüzde 19 gerilerken Türkiye'de 13.8 artmıştı. Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29'unu gıda oluşturduğundan mutfaktaki bu yangın Türkiye'de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir. Mutfaktaki yangın gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir çeşit vergiye dönüşmüştür.

TARIM BAKANI ZAMLANAN EKMEK VE ET FİYATLARI ÜZERİNDEN FIRINCILARI VE ET ÜRETİCİLERİNİ AZARLAMAKTADIR

Gıda fiyatlarındaki bu artış Türkiye'nin kapsamlı bir tarım reformu ihtiyacını tespit etmektedir. Bu gerçeği görmezden gelen Tarım Bakanı ise sorunu doğru tespit etmeyip belirgin şekilde zamlanan ekmek ve et fiyatları üzerinden fırıncıları ve et üreticilerini azarlamaktadır. Sayın Bakan'ın görevi azarlamak değil, yanlışları düzeltmek, sağlıklı bir sistem ve piyasa oluşmasını sağlamaktır. Bakan'lar icraattan sorumludurlar, sorunu tespit eder çözüm olacak politikaları önerir ve uygularlar. Başkalarını suçlayarak sorumluluktan kaçılan merciler olmamalıdırlar.

EKMEĞE ANKARA'DA YÜZDE 33, İSTANBUL'DA İSE YÜZDE 25 ZAM YAPILDI

En temel gıda olan ekmeğe Ankara'da yüzde 33, İstanbul'da ise yüzde 25 zam yapıldı. Diğer yandan et fiyatlarındaki tırmanış da devam ediyor. 2015 yılında dana etinin fiyatı yüzde 20,83, kuzu etinin fiyatı ise yüzde 14,26 arttı. Aynı dönemde, FAO et fiyat endeksi yüzde 15,1 düştü, küresel et fiyatlarındaki bu düşüş 2010 yılından beri en düşük düzeye ulaşmasına sebep oldu.

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÜRETİMİN KISITLILIĞINDAN KAYNAKLANMAKTADIR

Et fiyatlarındaki artış üretimin kısıtlılığından kaynaklanmaktadır. Hayvan başına düşen mera hem yetersiz hem de aşırı otlatma sebebiyle zayıftır. Tüm bunlar köklü bir tarım reformuyla etkin ve hızlı bir biçimde çözülebilecek sorunlar. Türkiye'nin potansiyeli var. CHP'nin önerdiği kapsamlı tarım reformunun önemli bir parçası mera alanlarının ıslah edilerek amaçlarının dışında kullanılmasına engel olmaktır. Yetersiz mera sorunu ve artan hazır yem fiyatları altında ezilen et üretimini canlandırmak için mera yönetim birlikleri etkinleştirilerek bu sorunlara çözüm üretilebilir. CHP'nin bu önerileri Türkiye'nin potansiyelini gerçeğe çevirecek, vatandaşımızın sofrasına gelen etin de ekmeğin de ucuzlamasına imkan verecektir. CHP vatandaşımızın cebini rahatlatacaktır.

PETROL DÜNYADA UCUZLARKEN TÜRKİYE'DE UCUZLAMAMASININ SORUMLUSU İKTİDARDIR

Enflasyondaki artış petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen engellenememiştir. Haziran 2014'ten itibaren ham petrol fiyatı yüzde 70 azalmıştır. Ancak, aynı tarihlerde Türkiye'de benzin fiyatları sadece yüzde 15 civarında ucuzlamıştır. Bunun bir kısmı kötü ekonomi yönetimi ve bağımsızlığını kaybeden Merkez Bankası'nın işlevsiz para politikası sebebiyle TL'nin bu dönemde yüzde 41 değer kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Kısacası Dünya'da petrol ucuzlarken Türkiye'de siyasi baskılarla Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlayan ve kutuplaşmayla kendi iktidarını sürdürme politikası güden iktidar Türkiye'nin siyasi riskini artırmakta ve TL'nin değer kaybına sebep olmaktadır. Petrol dünyada ucuzlarken Türkiye'de ucuzlamamasının sorumlusu iktidardır. CHP'nin Yeni Kalkınma Hamlesi Merkez Bankasının kağıt üzerindeki bağımsızlığını gerçek kılacak ve saygınlığını artırarak para politikası yoluyla da ekonomin doğru ve iyi yönetilmesini sağlayacaktır.

DOLAYLI VERGİLERLE DAR GELİRLİLERİN ÜZERİNDEN KARŞILANMAYA ÇALIŞILMAKTADIR

Benzin fiyatındaki düşüşün sınırlı kalmasının asıl nedeni ürün maliyetinin bizlere yansıyan benzin fiyatının sadece yüzde 23'ü olmasıdır. Benzin fiyatının yüzde 66'sını sabit vergiler ve yüzde 11'ini ise brüt kar marjı oluşturmaktadır. Ürün maliyeti azalıyor ama vergi sabit tutulmaktadır. 2014 yılında özel tüketim vergileri toplam gelirlerin yüzde 25'ini, petrol ve doğal gaz üzerinden alınan vergiler ise özel tüketim vergilerinin yarısını oluşturmaktadır. Gelir ve kazanç üzerinden alınamayan vergiler, dolaylı vergilerle dar gelirlilerin üzerinden karşılanmaya çalışılmaktadır.

CHP'NİN ÖNERİSİ

Eğer Dünya'daki ham petrol fiyatı düşüşleri tamamen tüketici fiyatlarına yansıtılsaydı 2014 ve 2015 yılında enflasyon yaklaşık 1'er puan daha düşük olur, 2015 yılında 8,8 olan enflasyon yaklaşık yüzde 7,9 olarak gerçekleşebilirdi. Vergi reformundan kaçan iktidar vatandaşın enflasyonun yüksek kalmasına sebep olmaktadır. Oysa CHP'nin önerisi yaygın, düşük oranlı ve adil bir vergi sistemini oluşturacak bir vergi reformunu gerçekleştirmek ve böylece geliri/kazancı vergilendiren, dolaylı vergilere dayandığı için gelir dağılımını bozan bugünkü yapıyı değiştiren bir sistemi kurmaktır. Ayrıca tüketicinin kullandığı akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü de hafifleyecek, çiftçinin kullandığı mazot üzerindeki vergi yükü tamamıyla kaldırılacağı için tarım girdilerinin maliyeti de düşecektir. Bu reformlarla hem daha adil bir gelir dağılımı sağlanırken hem de enflasyon üzerindeki petrol ve gıda fiyatlarından kaynaklanan baskı azaltılmış olacaktır.

DÜNYADA ET, PETROL UCUZLUYOR TÜRKİYE'DE HAYAT PAHALANMAYA DEVAM EDİYOR

Tüm dünyada et ucuzlarken, petrol ucuzladığı için ulaşım ve ısınma ucuzlarken Türkiye'de hayat pahalanmaya devam ediyor. Türkiye'de sofralara et konamaz, ekmek yenemez hale gelmiştir. Bu besinleri sofralara koymak için gidilecek işe ulaşmak pahalanırken tüm Dünya'da bu sofralar daha ucuz, ulaşım daha kolay.

CHP'NİN ÖNERDİĞİ KÖKLÜ TARIM REFORMUNU MUTFAKTAKİ YANGINI SÖNDÜRECEK

Türkiye'nin yeni bir kalkınma hamlesine ve bunu gerçekleştirecek güçlü kadrolara ihtiyacı vardır. CHP'nin önerdiği köklü tarım reformunu mutfaktaki yangını söndürecek, CHP'nin teminatı olduğu Merkez Bankası bağımsızlığı enflasyonu düşürecek, CHP'nin toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren yönetim anlayışı Türkiye'nin siyasi riskini azaltarak TL'nin değer kaybına kalıcı olarak çare olacak ve vatandaşımızı rahatlatacak Yeni Kalkınma Hamlesi ile refahı artıracaktır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selin Sayek Böke Merkez Bankası Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title