Haberler

CHP'li Bekaroğlu: Çay Bahçelerinin Ocağına İncir Ağacı Dikilecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hükümetin çıkartmayı planladığı Çay Piyasası Kanunu ile Türk çayının bitirileceğini savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hükümetin çıkartmayı planladığı Çay Piyasası Kanunu ile Türk çayının bitirileceğini savundu. Aynı şeyin daha önce tütün ve şekerde yapıldığına dikkat çeken Bekaroğlu, 'Çay Piyasası Kanunu çıkartılarak çay bahçelerinin ocağına incir ağacı dikilmek, bitirilmek isteniyor" dedi.Bekaroğlu, partisinin çay politikalarıyla ilgili Trabzon, Rize ve Artvin illerinde çalışmalar yapmak için geldiği Trabzon'da, CHP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. İktidarın, Çay Piyasası Kanunu diye bir kanun çıkartmaya çalıştığını söyleyen Bekaroğlu, şöyle devam etti: "Bu kanunun daha önce çıkartılan tütün ve şeker piyasası kanunları gibi bir kanun. Tütün Piyasası Kanunu ile Türkiye tütüncülüğü bitirilmiştir. Türkiye'nin tütün tarlalarına incir ağacı dikilmişti. Bugün Türk sigara markalarından kullanılan tütünün yüzde 92-93'ü Amerika tütünüdür. Aynı oyun çayda yapılmaya çalışılıyor. Bu aslında 2001'lerde baskıyla yaptırılmaya çalışıldı. Bir Rizeli başbakan, Mesut Yılmaz, Rizelilerin baskısıyla engelledi, daha sonra başka bir Rizeli başbakan bugüne kadar engelledi. Ama kuru çay piyasasında öyle bir rant oluşmaya başladı ki, öyle anlaşılıyor ki şimdi cumhurbaşkanı olan o dönemin başbakanı ikna edilmiş görünüyor. Çay Piyasası Kanunu çıkartılarak bölgedeki çay bahçelerinin ocağına incir ağacı dikilmek, bitirilmek isteniyor."

Türkiye çay piyasasının önemli bir piyasa olduğuna dikkat çeken Bekaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

'Yılda 300 bin ton kuru çay kullanılmaktadır. Dünya tekelleri arasında da yılda 2-3 milyon ton arasında kuru çay fazlası vardır. Türkiye piyasasına gözlerini dikmişlerdir. Bize diyorlar ki, 'siz çay üretmeyin, biz size ucuz çay satacağız?. Tütün ve şekerde de aynı şeyleri söylemişlerdi. Şimdi şekerde insanları kanser eden nişastalı tatlandırıcıları bize yediriyorlar. Aynı şeyi şimdi çayda yapıyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez. Çay bu bölge için her şeydir. Çay sosyal devlettir bu bölgede. Bu bölgede çay var diye insanlar ekmek yiyor.ö

Bekaroğlu, CHP olarak hem bu yasaya karşı bir tavır belirlemek hem de çay politikalarını yeniden düzenlemek için Mart sonu ya da Nisan ayı başında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla Rize'de bir çalıştay yapacaklarını kaydetti.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE RET OYU VERECEĞİZ

Bekaroğlu, bütçe görüşmelerini de değerlendirirken de şu ifadeleri kullandı: ?Meclisteki bütçe görüşmelerinde hem 2016 yılının bütçesini konuşuyoruz, hem de 2014 yılının kesin hesaplarını tartışıp, sonuca bağlıyoruz. Biz niye ret vereceğiz? 2016 yılının bütçesini niye hükümet yaptı diye ret vermeyeceğiz, 2014'ün hesabını vermedikleri için ret oyu vereceğiz. Kesin Hesap Kanunu'na yani. Bu ülkede dolaylı vergilerle bir çocuk doğduğu andan itibaren vergi ödemeye başlıyor. En zenginin çocuğu ile en fakirin çocuğu arasında da o vergileri öderken hiçbir fark yok. KDV, ÖTV ve diğer vergiler aynı oranda. Dolayısıyla bu vergileri kullanma yetkisi kutsal bir yetkidir. Tüyü bitmemiş yetim hakkıdır. Bu yetkiyi hükümete veriyoruz, daha sonra Meclis olarak bunu denetlemek zorundayız. 3 hafta boyunca Meclis'te tartıştık, konuştuk, bir tane hesap vermediler, bir tana Sayıştay raporu getirmediler. Dolayısıyla çoğunlukla ellerini kaldıracak onaylayacaklar. Böyle bir şey olmaz. Bir milletvekilinin Ankara'da bulunmasının en temel gerekçesi tüyü bitmemiş yetim hakkını kovalamaktır. Bunu yapmazsak ne seçmen bize hakkını helal eder, ne de Allah katında, kul katında yerimiz vardır. Bunu yapmak zorundayız. Bunu yapmadıklarından dolayı biz bu bütçeye ret oyu vereceğiz. 2002'de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde Türkiye'nin en zengin yüzde 1'i, Türkiye'deki bütün servetin yüzde 34'üne sahipti. 14 sene bütçe yaptılar. Bütçe ile dağıtılır vergi kaynakları ile şimdi Türkiye'deki en zengin yüzde 1'lik kesim Türkiye'deki servetin yüzde 54'üne sahip. 14 sene en zengin yüzde 1'in serveti yüzde 34'ten yüzde 54'e çıkmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yaptığı bütçeler böyle bütçelerdir. Böyle olduğundan dolayı CHP bu bütçeye ret oyu verecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title