Haberler

CHP'den "Veriler Bizdekiyle Uyuşmuyor" Açıklaması

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP Genel Merkezi'nde kişisel verilerin sızdırılmasıyla ilgili tartışmalar üzerine bir basın toplantısı yaparak konuya ilişkin belge ve bilgiler ışığında açıklamalarda bulundu. Aksünger, "Basına sızan kişi bilgileri kayıt sayısı : 49 milyon 611 bin 709. Mükerrer kayıtlar temizlendikten sonra : 48 milyon 90 bin 463."

"Kimlik Bilgileri 2004-2009 yılları arasında, bu kişisel verilerin hepsi alenen ortaya saçılmıştı ve parayla satılıyordu. Avukatlar, emlakçılar ve diğer meslek gruplarına bu verileri 300 ile 2000 TL arasında fiyatlarla pazarlayanlar vardı." dedi.

"BASINA SIZAN KAYIT SAYISI : 49.611.709. MUKERRER KAYITLAR: 48.090.463."

27 Temmuz 2010'da, bu işi yapanlara operasyon düzenlendi, 15 kişi bilgisayarlar ve kayıtlarla birlikte ele geçirildi. Bu kişilerden 12'si daha sonra hüküm giydi. Ancak bu verileri nasıl, kimden elde ettikleri, bunun tekrar etmemesi için hangi önlemlerin alındığı hiçbir zaman açıklanmadı. Kimlik verileri 2009'dan beri her seçimde ve seçim dönemleri dışında da belli aralıklarla siyasi partilere aktarılıyor. 2014 - 2015 yıllarında yapılan dört seçimde 30 siyasi partiyle defalarca paylaşıldı. Ancak şu anda yıllardır varlığı bilinen eski kayıtlar internette dolaşıyor. Ayrıca MERNİS ve Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden UYAP, MEB, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve diğer bakanlıklar; başta SGK ve diğer kamu kurumları ile protokol imzalayan tüzel kişilere bu veriler yıllardır veriliyor; her seçimde muhtarlık askı listelerinde yer alıyor. İnternette en az 3 farklı veri tabanı bulunuyor, bunları paylaşan sitelerin bir kısmı halen aktif durumda. Veri tabanlarından birisi Mernis, birisi de Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtları diye paylaşıldı. Rakamsal değerler üzerinden anlatmamız gerekirse; Basına sızan kişi bilgileri kayıt sayısı : 49.611.709. Mükerrer kayıtlar temizlendikten sonra : 48.090.463.

"BASINA SIZAN SEÇMEN LİSTELERİYLE, PARTİMİZ ARŞİVİNDE BULUNAN LİSTE ÖRTÜŞMÜYOR"

17 Aralık 2008 yılında, YSK Başkanı'nın yaptığı açıklamada, askı listelerinin 48.265.144 kişi olduğunu belirtmiş. Yani kesinleşecek listeden daha fazla bir rakam.(Kesinleşmiş 2009 yılı seçmen sayısı: 48.006.650) Bizim yaptığımız incelemelerde de, 2008 Aralık ayında adres değişikliği yapan bir kişinin, internette dolaşan listelerde eski adresi gözüküyor. Aynı kişi, 2009 Şubat listelerinde ise yeni adresinde gözüküyor. Tüm araştırmalarımıza rağmen, basına sızan seçmen listeleriyle, Partimiz arşivinde bulunan seçmen listelerindeki verilerle örtüşen bir kayıta rastlanmamıştır. Bu da, internette dolaşan seçmen listelerinin, farklı kaynaklardan birleştirilerek oluşturulan bir belge olduğunu göstermektedir. Başbakan ve yandaş medya, hedef saptırmak için bizi işaret ediyorlar. Fakat, farklı kaynaklardan derlendiği açıkça görülen üç farklı veri tabanından hangisi için CHP'yi suçladıklarını, İzmir'i hangi kanıtlara göre işaret ettiklerini söyleyemiyorlar. Çünkü bu durumda diğer veri tabanları için de farklı senaryolar üretmeleri gerekecek.

"AKP'Lİ AVUKATLAR DOSYA PARASI ÖDEMEMEK İÇİN AKP SİTESİNDE VATANDAŞ SORGULUYOR"

Son zamanlarda sıkça ihbar aldığımız bir konu da, kimlik bilgilerinin AKP'liler tarafından farklı amaçlarla kullanılması. AKP'li avukatlar veya AKP'lilerin yakını olan avukatlar, UYAP'a dosya parası ödememek için "akbis" adı verilen AKP internet sitesinde vatandaş sorguluyor, YSK'nın AKP'yle paylaştığı veriyi kötüye kullanıyor. Bu konuda elimizde çok ciddi kanıtlar, avukat isimleri var. İşin en önemli tarafı, devlette bu işlerin tam olarak yetkilendirilmiş bir sorumlusu yok. Veriyi koruyamıyorlar, suiistimali önleyemiyorlar. Örneğin, halen Ankara'da bir mafya babasının kimlik bilgileri ve telefon listeleri sattığı, parasını veren herkesin milyonlarca kişinin bilgilerini kolayca satın alabildiği, kulislerde konuşulan bir konu. Eğer bir sızıntı olursa, verinin kaynağını bulmak için önceden hazırlık yapmanız lazım. Bunu daha önce de söyledik. Sadece siyasi partiler değil, devlet kurumları da dahil olmak üzere, veriyi nereyle paylaşıyorsanız, her bir kurum ve her bir paylaşıma özel olmak üzere, verinin için küçük işaretler koyarsınız. Bu belli sayıda, mesela 1000 tane sanal seçmen olabilir, verideki bazı bilgilerde özellikle yapılan küçük yanlışlıklar olabilir, bunun birçok yolu var. Ancak uygulanmıyor, tedbir alınmıyor.

"KAYNAĞI VE SIZINTIYI ÇÖZEMEYEN HÜKÜMET, BUNU FIRSATA ÇEVİREREK CHP'Yİ SUÇLUYOR"

Son olayda herkesin yabancı bir siteden, kendi verisine bakabilmesi üzerine vatandaşta büyük bir infial oluştu. Kaynağı ve sızıntıyı çözemeyen hükümet, bunu bir fırsata çevirmek amacıyla CHP'yi suçluyor, siyasi partilerle veri paylaşımına sınırlama getirmek istiyor. CHP yıllardır geliştirdiği sistemleri, yetişmiş kadroları ve altyapısıyla Türkiye'de, seçimleri denetleyen en önemli kurumdur. 2015 yılında yapılan seçimlerde çok önemli bir caydırıcı güç olmuştur. Başta Başbakan ve Adalet Bakanı olmak üzere, CHP'yi suçlayarak algı yönetimi ve hedef saptırma operasyonu yapıyorlar. Ayrıca Adalet Bakanı'nın bağımsız bir yüksek yargı organı olan YSK'nın iş ve işlemleri konusunda konuşması suç teşkil ediyor. "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" Bu konuda partimiz iktidarı çok büyük bir ciddiyetle uyardı, Meclis'te mücadele ettik, önergeler verdik. Ancak kötü niyetle ve AB mevzuatından kaçarak 2 yıl kazanmayı hedefleyen AKP, bu kanunu şu andaki şekliyle geçirdi. Oluşturulan kurula ilk başta bakanlar kurulu ve cumhurbaşkanı atama yapıyordu, son durumda Meclis çoğunluğu olan parti de buna eklendi. Yani, tüm Türkiye'nin kişisel verileri iktidarın yüzde 100 kontrolündeki bir kurula emanet edilmiş oluyor. İçindeki, başta MİT olmak üzere bazı kurumlara tanınan istisnalar, AB'nin yeni doktrinine uymayan düzenlemelerle, yıllardır ciddi bir şekilde yapılması gereken kanunu, yangından mal kaçırır gibi geçirdiler.

"MELİH GÖKÇEK SMS İLE ANKARA HALKINI TACİZ EDİYOR"

Melih Gökçek, çok uzun zamandır başlıksız, bilinmeyen numaralar üzerinden başta Ankara halkı olmak üzere vatandaşlarımızı taciz ediyor, katılacağı programları izlemeye davet ediyor. Yalan yanlış iddialarla çırpınıyor, çırpındığı programlara dikkat çekmek için tepki alacağını bile bile, insanları rahatsız ediyor. Üstelik yaptığı işin arkasında duracak cesareti bile yok, bu SMS'leri farklı numaralardan, isimsiz olarak gönderiyor.

Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun ve ilgili yönetmelik, sadece ticari faaliyetleri kapsıyor. Gökçek, AKP iktidarının ticari olmayan iletilerle ilgili bıraktığı açıktan faydalanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Başbakanlık, Başbakanlık İletişim Merkezi gibi birimlere yapılan şikayetler de, bu iletilerin ticari olmadığı gerekçesiyle sonuçsuz kalıyor. Buradaki açığı, ahlaki olmayan bir yöntemle kullanan Gökçek, bu alanda Türkiye siyasetinde eşi benzeri olmayan bir iletişim istismarı yapıyor. Buradan AKP Genel Başkanı Davutoğlu'na sormak lazım, Melih Gökçek'in bu tür faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

ÇALINTI, SIZINTI ARADIĞIMIZ SEÇMEN VERİLERİ ASLINDA MELİH GÖKÇEK'TE Mİ?

Melih Gökçek çoğunlukla Ankara'da ikamet eden vatandaşları hedef alarak, nasıl SMS gönderiyor, bu verileri, telefon numaralarını nereden ediniyor? Çalıntı, sızıntı aradığımız seçmen verileri aslında Melih Gökçek'te mi? Yoksa ASKİ müşteri kayıtları Melih Gökçek'in siyasi yalanları için mi kullanılıyor? Bu konuların, bu SMS'ler için kullanılan veri kaynaklarının açıklanması gerekiyor. Bir diğer konu ise, izinsiz gönderilen SMS'ler için maddi kaynağın nereden bulunduğudur. Yılda birkaç kez, milyonlarca vatandaşa gönderilen SMS'lerin yüklü bir faturasının olacağı açıktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 31 Temmuz 2014 tarihinde telefon ve SMS hizmeti için ihale açmış, ihaleyi 270 bin lira teklif veren Turkcell almıştı. 22 Ağustos 2016'ya kadar geçerli sözleşme kapsamındaki hizmetlerin Melih Gökçek'in belediye hizmetleriyle hiçbir ilgisi olmayan televizyon programlarının, hukuk dışı duyuruları için kullanıldığı şüphesi bulunmaktadır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Melih Gökçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (3)

hak:

AKP her zamanki gibi bir suclu buldu ve camuru atti. Simdi isin yoksa kendini temize cikar, koyunlara dil dök. Bunlar ahlak denilen kavrami yitirmisler, basta kalabilmek icin her iftirayi atabilecek durumdalar.

4
1
yanıtYanıtla
SİNAN B.:

CHP BU GÜNE KADAR B9YLE BİR YANLİS YAPMADİ YAPMAZ. KİMİN HİLE HURDAYLA ÇALİSTİĞİNİ HERKESLER BİLİYOR. YİLLAT ÖNCE YSK, YA GÜVEN SONSUZDU. ONUDA GEREK TEHDİT GERREK PARAYLA ALDİLAR. ÜLKENİN KARMAKARİŞİK HALİNDEN BELLİ ZATEN. BAŞKA SÖZE GEREK YOK.

4
1
yanıtYanıtla
hacı:

bu kimlik bilgilerini sızdıranlar ve ele geçirenler tayibin hesabından başlasınlar akp deki koyunların en alt kademesindekine kadar bütün hesaplarını boşaltsınlar dünya kadar sevinmiş olurum vallahi sonuçta bütün o paralar tüyü çıkmamiş yetimlerin hakkıdır

2
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title