Haberler

CHP'li Akar, Cng'nin Araçlarda Kullanımının Teşvik Edilmesi İçin Önerge Verdi

Chp Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CNG'nin (sıkıştırılmış doğalgaz) LPG'ye göre daha ekonomik bir yakıt olduğunu, ayrıca sıfır partikül değeri ve düşük emisyon gazları ile halk sağlığını koruyacağını belirterek, kullanımının artırılmasının teşvik edilmesi, gerekli devlet politikaların geliştirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na araştırma önergesinde bulundu.

Chp Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CNG'nin (sıkıştırılmış doğalgaz) LPG'ye göre daha ekonomik bir yakıt olduğunu, ayrıca sıfır partikül değeri ve düşük emisyon gazları ile halk sağlığını koruyacağını belirterek, kullanımının artırılmasının teşvik edilmesi, gerekli devlet politikaların geliştirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na araştırma önergesinde bulundu.

Haydar Akar, CNG'nin kullanımının sağlayacağı faydalar ve kullanımının arttırılmasının teşvik edilmesi amacıyla gerekli devlet politikalarının geliştirilmesi için önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. CNG'nin tüm endüstriyel alanlarda, konutlarda, otellerde ve bütün motorlu araçlarda kullanılabilmekte olduğunu belirten Akar, diğer yakıtlara göre çevreye daha temiz bir alternatif oluşturduğunu, Avrupa da 2003 yılında 500 bin olan doğalgazlı araç sayısının 2015 yılında 4,5 milyonu aştığını, dünyada ise doğalgazlı araç sayısının 2004 yılında 4 milyon iken 2015 yılında 20 milyona ulaştığını söyledi. Akar, 2020 yılında CNG'li araç sayısını 65 milyonu geçeceğinin uzmanlarca öngörüldüğünü ifade ederek, ülkemizde de bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.

Ankara'da EGO'nun 1290, İstanbul'da İETT'nin 350, Kayseri'de 250, Kocaeli'de 302 otobüste CNG kullanıldığını söyleyen Akar, kamuya ait İstanbul'da 8, Ankara'da 9, Kocaeli'de 3, Kayseri'de 2, Gaziantep'te ise 2 istasyonun bulunduğunu açıkladı.

EKONOMİK VE TEMİZ

Türkiye'de LPG'li araçların toplam araç sayısındaki yüzde 27'lik payı ile dünyada LPG kullanımında birinci sırada bulunduğunu, CNG'nin, LPG'ye göre yaklaşık yüzde 30-35 daha ekonomik bir yakıt olduğunu vurgulayan Akar, CNG'nin sıfır partikül değeri ve düşük emisyon gazları ile halk sağlığını koruyacak bir yakıt olduğunu ve ekonomik olarak da, petrol türevi yakıtlar ile kıyaslandığında, motorine göre ithal fiyatının 6 kat daha ucuz olduğunu söyledi.

CNG DAHA GÜVENLİ

CNG'nin daha güvenli olduğuna da dikkat çeken Akar, yangın ve patlama tehlikesinin minimum düzeyde olduğunu, doğalgazın havadan daha hafif olduğu için bir kaza ya da sızıntı halinde diğer yakıtların tersine hemen havaya karıştığını ve diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmadığını söyledi.

Haydar Akar, TBMM'ye verdiği önergesinde şu ifadelerde bulundu:

"Ülkemizde bir taraftan ticaret ve sanayide taşımacılık maliyetinde rekabet üstünlüğünü yükseltecek ucuz bir araç yakıtına ihtiyaç duyulurken, aile bireylerinde ise yüksek akaryakıt fiyatlarından kaynaklanan yük ve yolcu taşımada yüksek maliyetlerin etkisinden rahatsızlık hissedilmektedir. Akaryakıttan kaynaklı dolaylı vergiler olan ÖTV ve KDV, Devlet vergi gelirlerinde çok yüksek paya sahiptir. Şehirlerde yaşayan nüfusun toplu taşımaya yönelmesinin teşvik edilmesi ucuz ve modern bir toplu taşımanın sağlanması ile mümkündür. Akaryakıt ithalatımızın dış ticaret açığımıza etkisi giderek artmaktadır. Petrolde yükselen fiyat baskısı ve spekülasyonların ekonomimize olumsuz etkisi ancak, doğalgazdaki fiyat, arz güvenliği ve araç parkımızın hızla yenilenmesi gibi üstünlüklerimizle azaltılabilir. Ülkemizde CNG kullanımının sağlayacağı faydalar ve kullanımının arttırılmasının teşvik edilmesi için gerekli devlet politikaların geliştirilmesi amacı ile meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz."

- Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haydar Akar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title