Haberler

Chp'li Ağbaba Cezaevlerindeki "Çıplak Arama" Sorununu İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevlerindeki "çıplak arama" sorunu için Meclis Araştırması istedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevlerindeki "çıplak arama" sorunu için Meclis Araştırması istedi.

Ağbaba, cezaevlerindeki çıplak aramadan kaynaklı ortaya çıkan hak ihlallerinin, keyfi uygulamalarının ve taciz iddialarının araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve mevcut mevzuatta yapılacak değişikliklerin belirlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulundu.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye cezaevlerindeki yerleşik güvenlik anlayışı, kurum güvenliğini öncelerken cezaevi yönetimlerinin insan haklarına aykırı ve keyfi uygulamalarının yasal bir kılıfı haline geldiğini kaydeden Ağbaba, "Birçok hak ihlali ve keyfi düzenlemenin kaynağı haline gelen tüzük ve yönetmelikler mahkûmların tüm başvurularının reddedilmesine ve hatta yok sayılmasına sebep olmaktadır" dedi.

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri olarak son dönemde yaptıkları cezaevi ziyaretlerinde başta Kırıklar, Şakran-Aliağa, Kocaeli ve Adana cezaevleri olmak üzere tüm hapishanelerde hem mahpuslara yönelik hem de mahpus yakınlarına yönelik "çıplak arama" dayatmasının adeta rutin bir uygulama haline geldiğini anlatan Ağbaba, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 46. Maddesi'nin 2. Fıkrası cezaevlerinde çıplak arama uygulamasının yasal çerçevesinin düzenlediğini hatırlattı. Tüzükte yer alan usullere göre gerçekleştirilmesi gereken aramanın, Türkiye cezaevlerinde keyfi ve insanlık onuruna aykırı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Ağbaba, "İnsan haklarına aykırı bir güvenlik anlayışına dönüşmüş olan "çıplak aramanın', "beden araması', "ince arama' veya "oyuk araması' ismiyle farklı şekilde uygulandığı da bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

Çıplak arama esnasında, mahpusun önce kıyafetinin üst kısmını çıkartma sonra tekrar üst kısmını giyip alt kısmını çıkarttığını aktaran Ağbaba gerekçesine şöyle devam etti:

"Mahpustan, çıplak bir şekilde 3 kez eğilmesi ve oturması talep edilmekte eğilirken 3 kez de öksürmesi istenmektedir. Böylesi bir arama biçimine direnen mahpuslar ise çok ağır ve keyfi disiplin cezalarına maruz kalmaktadır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Veli Ağbaba Türkiye Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title