Haberler

CHP'li Aday, Cumhurbaşkanı Hakkında Tedbir İstemiyle Aym'ye Başvurdu

CHP'li aday, Cumhurbaşkanı hakkında tedbir istemiyle AYM'ye başvurdu

ANTALYA'da CHP'nin 6'ncı sıradan milletvekili adayı olarak gösterdiği avukat Figen Çalıkuşu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarıyla kendisinin seçilme hakkını ve eşitlilik ilkesini ihlal ettiğini savunarak Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Çalıkuşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında 'ivedi tedbir kararı' alınmasını talep etti.

Milletvekili adayı Çalıkuşu, başvurusunda Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın görevini tarafsızlıkla yerine getireceğinin belirtildiğini, ancak tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı'nın seçim döneminde herhangi bir siyasi parti lehine ya da aleyhine propaganda yapabileceğinin yasa koyucu tarafından öngörülmediğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti niteliğine vurgu yapan ve herkesin kurallara uyma mecburiyeti bulunduğunun altını çizen Çalıkuşu, dilekçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir, Kırıkkale, Antalya ve Şanlıurfa'da yaptığı toplu açılış törenleri, Ordu-Giresun Havalimanı açılışı ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmalardan alıntılarla tarafsızlığını kaybettiğini savundu.

ERDOĞAN'IN CÜMLELERİ

Çalıkuşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta İzmir'de yaptığı toplu açılış törenindeki "Ana muhalefetin yavrusu olan parti, o da ortaktı o koalisyonda, o da bırakıp kaçtı. ya bu kadar kabiliyetiniz vardı da niye bırakıp kaçtınız?" ifadesinin, 15 Mayıs'ta Kırıkkale'de yaptığı toplu açılış törenindeki "Ben tüm partilere eşit mesafedeyim ama her insanın gönlünde bir aslan yatıyor. Benim de yatıyor ama bunu meydanlardan açıklamam" sözlerinin tarafsızlığını kaybettiğinin delili olduğunu savundu.

Erdoğan'ın yine 22 Mayıs'ta Ordu- Giresun Havalimanı açılış töreni konuşmasında 2Öyle konuşarak bu işler olmuyor Kılıçdaroğlu. Hesap uzmanıymış. Bunların dikili ağacı yok" sözleriyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldığını, 23 Mayıs'ta Antalya'daki toplu açılış töreninde HDP'ye yönelik "7 Haziran'da bölücü terör örgütünün arkasında olan bu siyasi zihniyete gereken dersi vereceğinize inanıyorum" ifadelerini kullandığını kaydeden Çalıkuşu, 24 Mayıs'ta Şanlıurfa'da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bunların sadece gözü kör, kulağı sağır değil, aynı zamanda vicdanları nasır tutmuş. Hesap bilmedikleri gibi, insanlıktan da bihaberler" dediğine dilekçede yer verdi. Çalıkuşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 26 Mayıs tarihinde, SETA tarafından düzenlenen 'Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri' panelindeki konuşmasında yine CHP Lideri'ni hedef alan konuşmasında "Yahu sen mazotu nasıl bedava vereceksin ya? 6 yıl SSK'ya genel müdürlük yaptın, başa baş noktasından aldın, zarar noktasında bıraktın" dediğini aktardı.

TAVRIYLA TARAFSIZ OLMADIĞINI PEKİŞTİRİYOR

Figen Çalıkuşu, tüm bu ifadelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafsızlığını yitirdiğinin ayrı ayrı teyidi olduğunu savunarak, ayrıca üslubuyla, 'alaycı ve tahkir edici' tutumlarıyla da tarafsız davranamayan Cumhurbaşkanı görüntüsünü pekiştirdiğini iddia etti. Çalıkuşu, "Bir cumhurbaşkanın böylesi bir görevi ve tarafgirliğini destekler hiç bir yasal düzenleme yoktur" derken Erdoğan'ın tarafsız bir cumhurbaşkanı olmadığı algısını özellikle değiştirmeme istek ve ısrarında olduğunu söyledi.

BENİM HAKKIMI ÇİĞNİYOR

Kendisinin CHP'nin Antalya 6'ncı sıra milletvekili adayı olarak demokrasi yarışının içinde olduğunu belirten Çalıkuşu, Cumhurbaşkanı'nın AK Parti milletvekili adayları lehine haksız bir denge oluşturmakta ve kendisinin bir milletvekili adayı olarak seçilme hakkının ve eşitlilik ilkesinin ihlal edildiğini söyledi. Çalıkuşu, şunları söyledi: "Benim devletimin imkanlarının yanlı ve benim temel hak ve özgürlüklerimi ihlale imkan tanıyacak şekilde tarafsız olacağına yemin etmiş Cumhurbaşkanı tarafından kullanılması ve bu durumdan kendi partisinin adaylarının haksız yararlanıyor olması da anayasal eşitlik hakkımın ihlalidir. Cumhurbaşkanı tarafından harcanan her kuruşta bir vatandaş olarak benim de kendi partisinin adayları ve tüm vatandaşlar kadar hakkım ve payım bulunmaktadır."

Çalıkuşu, buradan hareketle AYM'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran gününe dek miting programını aynı ısrar ve kararlılıkla sürdüreceği gerçeğinden hareketle ivedi görüşme yaparak hak ihlallerinin durdurulması yolunda tedbir kararı verilmesini talep etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi Figen Çalıkuşu Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title